جلد 37، شماره 147 - ( اردیبهشت- در حال انتشار 1403 )                   جلد 37 شماره 147 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Amraei F, Jafarjalal E, Seyedfatemi N, Feyzbabaie M, Haghani H. Determining the Relationship between Psychological Capital and Caring Behavior of Nurses in Therapeutic Training Centers, Lorestan University of Medical Sciences, Khorramabad, 1401. IJN 2024; 37 (147)
امرائی فرود، جعفرجلال عزت، سیدفاطمی نعیمه، فیض بابایی مسعود، حقانی حمید. ارتباط سرمایه روانشناختی با رفتار مراقبتی پرستاران مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی لرستان شهر خرم آباد سال 1401. نشریه پرستاری ایران. 1403; 37 (147)

1- مدیریت پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، شهر خرم آباد، ایران. ، Forood598@gmail.com
2- گروه مدیریت پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
3- گروه روانپرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
4- دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
5- گروه آمار، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
زمینه و هدف: مراقبت یکی از اساسی‌ترین عناصر پرستاری شناخته شده است و به عنوان جوهر حرفه پرستاری تایید شده است. از سوی دیگر سرمایه روانشناختی جنبه مثبت زندگی انسان‌هاست و مبتنی بر داشتن هدف برای رسیدن به موفقیت و پایداری در برابر مشکلات تعریف می شود. مطالعه‌ای با هدف تعیین ارتباط سرمایه روانشناختی با رفتار مراقبتی در پرستاران مراکز آموزشی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی لرستان شهر خرم آباد در سال 1401 انجام شد.
روش پژوهش: این پژوهش یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل تمام پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی لرستان شهر خرم آباد در سال 1401 بودند. نمونه پژوهش تعداد 300 نفر از  پرستاران که شرایط، معیار های ورود و تمایل به شرکت در مطالعه را داشتند بودند. نمونه گیری به روش تخصیص نسبتی متناسب بین مراکز انجام شد. به منظور جمع آوری اطلاعات از فرم مشخصات جمعیت شناختی، پرسشنامه سرمایه روانشناختی مک گی و پرسشنامه رفتار مراقبتی ولف و همکاران (CBI-42) استفاده شد. از اسفند 1401 تا فروردین1402 طول کشید. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از  نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد.
یافته‌ها: یافته­ ها نشان داد که میانگین سنی افراد مورد پژوهش برابر با 5/64 ± 32/14 سال بود . بیشتر پرستاران زن(75/3درصد) ، متاهل (58/4درصد) و دارای مدرک لیسانس (92/8درصد) بودند. میانگین سرمایه روانشناختی پرستاران برابر با 18/80 ± 112/55 و بیشترین میانگین سرمایه روانشناختی در بعد خودکارآمدی با میانگین 0/78 ± 4/38 و کمترین در بعد خوش بینی 0/96 ± 4/22 بود. میانگین رفتار مراقبتی پرستاران برابر با 32/05 ± 201/23 و بیشترین میانگین رفتار مراقبتی در بعد دانش و مهارت حرفه ای با میانگین 0/88 ± 5/07 و کمترین در بعد قائل شدن احترام برای دیگران با میانگین 0/83 ± 4/52 بود. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که رفتار مراقبتی با سرمایه روانشناختی و همه ابعاد آن (0/001>P) و بین سرمایه روانشناختی با رفتارمراقبتی و همه ابعاد آن همبستگی معنی داری وجود دارد(0/001>P). همچنین بین همه ابعاد سرمایه روانشناختی با همه ابعاد رفتار مراقبتی همبستگی مستقیم و معنی داری وجود داشت (0/001>P). نتایج نشان داد بین مدرک تحصیلی(0/007=P) و وضعیت اقتصادی (0/001=P) با سرمایه روانشناختی پرستاران ارتباط معنی دار آماری وجود دارد. یافته ها نشان داد بین سن (0/004=P) ، وضعیت تاهل (0/025=P) و مدرک تحصیلی (0/044=P)  با رفتارهای مراقبتی پرستاران نیز ارتباط معنی دار آماری وجود دارد.
نتیجه گیری: سرمایه روانشناختی با رفتار مراقبتی و ابعاد ان  ارتباط داشتبدین معنی که پرستاران دارای سرمایه روانشناختی بالا رفتار مراقبتی مناسب تری ارائه دادند و همچنین جنبه بیانی، روانی مراقبت در پرستاران دارای سرمایه روانشناختی بالا بهتر از سایر پرستاران نشان داده شده است. که نشان دهنده اهمیت توجه به سرمایه روانشناختی و ابعاد آن و تاثیر آن بر جنبه های انسانی مراقبت که لازم است مد نظر مدیران قرار بگیرد.

دریافت: 1402/6/24 | پذیرش: 1403/2/1 | انتشار: 1403/2/1