Kashahninai Z, Sharifi G, Seyedfatemi N, Haqqani S. Interpersonal Cognitive Distortions in the Elderly Referring to Parks and Cultural Centers in Selected Areas of Tehran. IJN 2022; 35 (139)
URL:
http://ijn.iums.ac.ir/article-1-3604-fa.html
کاشانی نیا زهرا، شریفی گوهرالسادات، سیدفاطمی نعیمه، حقانی شیما. تحریفات شناختی بین فردی درسالمندان مراجعهکننده به پارکهای مناطق منتخب تهران. نشریه پرستاری ایران. 1401; 35 (139)
URL: http://ijn.iums.ac.ir/article-1-3604-fa.html
1- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران، تهران، ایران.
2- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران، تهران، ایران. ، gohar_sharifi33@yahoo.com
چکیده: (91 مشاهده)
زمینه و هدف: تحریف شناختی بین فردی از مشکلات روانشناختی دوره سالمندی است که باعث می شود فرد درک درست و منطقی از مسائل نداشته باشد. ادامه این مشکل باعث اضطراب و افسردگی میشود. نظر به نقش روان پرستاران در شناخت اختلالات و نارساییهای شناختی افراد و نبود مطالعات کافی در حیطه تحریفات شناختی سالمندان این مطالعه باهدف تعیین تحریفات شناختی بین فردی در سالمندان مراجعهکننده به پارکهای مناطق منتخب تهران در سال1400-1399 انجام شد.
مواد و روش: در این مطالعه همبستگی از نوع توصیفی، پژوهشگر پس از دریافت مجوز اجرای پژوهش از دانشگاه علوم پزشکی ایران، از دهم دی ماه 1399 تا مهر ماه سال 1400 اقدام به نمونه گیری کرد. در ابتدا با توجه به راهنمائی روابط عمومی شهرداری تهران، سه پارک، پارک لاله (غرب)، پارک ملت (شمال)، پارک شهر (مرکز تهران) براساس بافت قدیمی شهر و نیز سکونت بیشتر جمعیت سالمندی در این مناطق و سهولت دسترسی به سالمندان و به عنوان بزرگترین پارک ها به عنوان محیط پژوهش انتخاب شدند. حجم نمونه لازم در سطح اطمینان 95 درصد و توان آزمون 80 درصد حداقل 200 نفر محاسبه شد. در راستای پژوهش هر پارک بهعنوان یک خوشه در نظر گرفته شد. سپس حجم نمونه محاسبهشده (200 نمونه) بر تعداد خوشه (یعنی 3) تقسیمشد و حجم نمونه در هر خوشه 66 نفر(3پارک شهر=66 نفر)، (پارک لاله=67 نفر) و (پارک ملت=67) تعیین شد. محقق بعد از معرفی خود و توضیح در مورد مطالعه و اهداف آن و دریافت رضایت آگاهانه اقدام به نمونه گیری کرد. ابزار جمع آوری داده شامل برگه اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه کوتاه بررسی وضعیت روانی (AMTS: Abbreviated Mental Test Scale)، و پرسشنامه تحریفات شناختی بین فردی (ICDS) بود. پرسشنامه تحریفات شناختی بین فردی دارای 19 گویه در سه بعد؛ طرد در روابط بین فردی، انتظارات غیرواقعبینانه در روابط و سوء ادراک در روابط بین فردی می باشد. معیار ورود به مطالعه داشتن سن بالاتر از 60 سال، سواد خواندن و نوشتن، نداشتن مشکلات شناختی در سالمند، نداشتن بیماری روانی، و مایل به شرکت در مطالعه بود. پژوهشگر یک هفته در روز های زوج و هفته دیگر در روز های فرد در ساعات بعداز ظهر برای نمونه گیری به محیط پژوهش مراجعه کرد. با توجه به پراکنده بودن محیط پژوهش در ابتدا نمونه گیری از پارک لاله، سپس پارک شهر و در پایان از پارک ملت انجام شد. پرسشنامهها در مدتزمان حداکثر 20 دقیقه به روش خود گزارشی توسط سالمندان پاسخ داده شد. دادههای جمعآوریشده توسط نرمافزار آماری SPSS نسخه 16 با استفاده از آزمونهای آماری توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد) و تحلیلی (همبستگی پیرسون، تی مستقل، آنالیز واریانس)، تجزیه وتحلیل شد.
نتایج: میانگین سنی سالمندان 4/71 ± 71/53 سال بود. 81% سالمندان مذکر و (%)،71.5% متاهل بودند. 46.5% سالمندان دارای سطح تحصیلات لیسانس و بالاتر ودند. 32.5% سالمندان دارای سه فرزند بوده و 72% شاغل بودند. از نظر سابقه داشتن بیماری، 40% سالمندان دارای سابقه ابتلا به فشار خون بالا بودند. میانگین نمره کل تحریفات شناختی بین فردی سالمندان در ایم مطالعه 8/29 ± 52/53 از نمره کل 95 بود که نشاندهنده سطح متوسط تحریفات شناختی بین فردی در بین سالمندان میباشد. نتایج بررسی ابعاد تحریفات شناختی بین فردی نشانداد تحریفات شناختی بین فردی در بعد انتظارات غیر واقعبینانه در روابط دارای بیشترین میانگین نمره (0/57 ± 2/91) و در بعد طرد در روابط بین فردی دارای کمترین میانگین نمره (0/52 ±2/64) بوددر بررسی فراوانی و میانگین نمره و انحراف معیار گویههای تحریفات شناختی بین فردی در ابعاد آن، نتایج نشان داد که بیشترین میانگین نمره در بعد طرد در روابط بین فردی در گویه " هشیار بودن به اطرافیان، سودمند است " (1/01 ± 3/27) و کمترین میانگین نمره در گویه " معتقدم که وقتی در جمع دیگران هستم، مرا قبول ندارند (0/84± 2/14) بود. بیشترین میانگین نمره در بعد انتظارات غیرواقعبینانه در روابط در گویه "من باید برای اینکه به دیگران لطمه نزنم، در مقابل آنها بردبار باشم." (0/91 ± 3/31) و کمترین میانگین نمره در گویه " من باید آنطوری که دیگران میخواهند رفتار کنم تا آنها از من خوشحال (راضی) باشند." (1/17± 2/51) بود. بیشترین میانگین نمره سوء ادراک در روابط بین فردی در گویه " احساس میکنم آنها به چه می اندیشند حتی اگر بروز ندهند." (0/97 ± 2/91) و کمترین میانگین نمره در گویه "دیگران باید بدانند که من چه فکری دارم حتی اگر افکارم را بروز ندهم" (0/84± 2/26) بود. بین سن سالمندان با تحریفات شناختی بین فردی آنان ارتباط معنادار وجود داشت (0/03=P). اما بین سایر مشخصات جمعیت شناختی سالمندان با میزان تحریفات شناختی بین فردی ارتباط معناداری مشاهده نشد (0/05 <P).
نتیجهگیری:
با توجه به یافتههای مطالعه حاضر و وضعیت تحریف شناختی سالمندان توصیه میشود که پرستاران شاغل در مراکز ارائهدهنده خدمات سلامت و مراکز درمانی در کاهش تحریفات شناختی اقدام کرده و تمهیدات و مداخلات لازم را بهصورت کاربردی و با توجه و در نظر داشتن وجود ارتباط معنادار برخی متغیرهای فردی-اجتماعی سالمندان با تحریفات شناختی ، به کار بگیرند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
پرستاری دریافت: 1401/5/29 | پذیرش: 1401/10/1 | انتشار: 1401/10/1