1- دانشکده پرستاری مامایی ایران، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
2- دانشکده پرستاری مامایی ایران، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران. ، adel.m@iums.ac.ir
3- گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
چکیده: (100 مشاهده)
زمینه و هدف: مهمترین عوامل توسعه هر جامعهای منابع انسانی و چگونگی استفاده بهینه از آن است. بخش مراقبتهای ویژه یکی از بخش های مهم بیمارستان است و نقش پرستاران در ارائه مراقبتهای بحرانی آن بسیار مهم و با اهمیت میباشد. توجـه بـه مدیریـت زمـان و کمبـود نیـرو در ایـن حرفـه و اینکه پرسـتاران زمان زیادی را بــرای کارهــای غیــرپرســتاری و غیرتخصصی و خدمــاتی صرف میکنند، جای تامل و بحث دارد و ضـروری اسـت تــا در رابطه با آن مطالعات لازم و اقدام مناسب صورت گیرد.
روش: این پژوهش، کمی و توصیفی-مقطعی از نوع مشاهدهای است که در مدت شش ماه انجام شده است. محیط پژوهش بخش ویژه کووید در بیمارستان هفتم تیر و جامعه این پژوهش، پرستاران شاغل در این بخش بودند که به صورت تصادفی 42 نفر از آنها در نوبت های مختلف انتخاب و مشاهده مستمر و اندازهگیری زمان فعالیتها توسط محقق با استفاده از یک کرنومترگوشی موبایل انجام و ثبت شد. ابزار جمعآوری دادهها شامل چکلیستی بوده که روایی محتوای این پرسشنامه توسط پانل متخصصان متشکل از 5 نفر از اعضای هیئت علمی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی ایران بررسی و مطلوب و از 10نفر پرستاران کمک گرفته شده است و نظرات ایشان درمورد نوع مراقبتها در چک لیستها اعمال گردید و پایایی ابزار به دلیل یکی بودن محقق و مشاهده گر، مورد تایید بود. از آمار توصیفی (فراوانی مطلق و نسبی، میانگین و انحراف معیار، کمترین و بیشترین) برای تحلیل توسط نرمافزار SPSS نسخه22 استفاده شد.
یافته ها: در این پژوهش، بیشترین تعداد پرستاران (60%) در محدوده سنی (39-30) سال و 72% آنها سابقه کار (20-11) سال داشتند. بیشتر پرستاران زن (85%) و متاهل (80%) بودند. نتایج نشان داد که در مجموع در هر نوبت کاری به طور میانگین پرستاران 247 دقیقه را به انجام مراقبت های غیر مستقیم میپردازند. بیشترین زمان در مراقبتهای غیرمستقیم را گزارشنویسی با میانگین (10.5± 34.9 دقیقه در نوبت کاری) و از سوی دیگر کمترین زمان مربوط به ترتیب خارج کردن وسایل محافظ با میانگین (3.19±6.11 دقیقه در نوبت کاری) و مشورت با همکار و پوشیدن لباس محافظ هر دو با میانگین و انحراف معیار یکسان (3.55±7 دقیقه در نوبت کاری) در این جدول ثبت شده است.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که گرچه در شرایط بحرانی کووید نیاز بیمار به مراقبتهای مستقیم و حضور مستمر پرستار بیشتر احساس میشود، ولی باوجود وجود تجهیزات پیشرفته در بخشهای ویژه برای کاهش مراقبتهای غیرمستقیم از بیماران، همچنان زمان مراقبتهای غیرمستقیم زیاد است و این شاید به خاطر حساسیت وضعیت بیماران مبتلا به کووید و نیاز به مستندسازی دقیق و جز به جز وضعیت و شرایط بیثبات بیماران است. با توجه به این شرایط برای ارائه مراقبت پرستاری مناسب مهم است که بر تعداد پرستاران در طی مراقبت از بیماران کووید افزوده و از فعالیت های غیر تخصصی آنها کاسته شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
پرستاری دریافت: 1401/4/7 | پذیرش: 1401/10/1 | انتشار: 1401/10/1