جلد 13، شماره 25 - ( 10-1379 )                   جلد 13 شماره 25 صفحات 14-8 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mooshkbid Haghighi, M, Kamjoo, A, Pedooim, P, Kamali, P. INTRAMUSCULAR OXYTOCIN SHOULD IT BE INJECTED AS ROUTINE TO CONTROL POSTPARTUM HEMORRHAGE?. IJN 2001; 13 (25) :8-14
مشکبید حقیقی ملک تاج، کامجو آزیتا، پدوئیم پروین، کمالی پرویز. بررسی‌ تاثیر عدم‌ تزریق‌ عضلانی‌ اکسی‌ توسین‌ بر خونریزی‌ بعداز زایمان‌. نشریه پرستاری ایران. 1379; 13 (25) :8-14

1- دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران

مقدمه‌ : خونریزی‌ پس‌ از زایمان‌ یکی‌ از علل‌ مهم‌ مرگ‌ ومیر زنان‌ در کشورهای‌ در حال‌ توسعه‌ است‌. کاربرد اکسی‌ توسین‌ در کنترل‌ این‌ عارضه‌ یکی‌ از موفقیتهای‌ علم‌ پزشکی‌ است‌. ولی‌ باید توجه‌ داشت‌ که‌ مفید بودن‌ دارو در شرایط‌ خاص‌ بدین‌ معنی‌ نیست‌ که‌ به‌ طور روتین‌ از آن‌ استفاده‌ شود. هدف‌: تعیین‌ تاثیر عدم‌ تزریق‌ عضلانی‌ اکسی‌ توسین‌ بر میزان‌ خونریزی‌ بعداز زایمان.‌

نوع‌ پژوهش‌ : پژوهش‌ ازنوع‌ کارآزمائی‌ بالینی‌ با گروه‌ کنترل‌ بود که‌ در آن‌ گروه‌ مورد بدون‌ تزریق‌ اکسی‌ توسین‌ مراحل‌ زایمان‌ را سپری‌ نمود وبه‌ گروه‌ شاهد به‌ صورت‌ روتین‌ 10 واحد اکسی‌ توسین‌ عضلانی‌ بعداز خروج‌ جفت‌ تزریق‌ شد. مقدار خونریزی‌ مرحله‌ چهارم‌ زایمان‌ (ساعت‌ اول‌ بعداز زایمان‌)، 23 ساعت‌ بعد از مرحله‌ چهارم‌ و در مجموع‌ 24 ساعت‌ پس‌ از زایمان‌ در دو گروه‌ محاسبه‌ و مقایسه‌ شد.

نمونه‌ : 120 زن‌ با حاملگی‌ یک‌ قلو و ترم‌ (38 تا42 هفته‌) و زایمان‌ طبیعی‌ که‌ هیچگونه‌ مشکلی‌ در رابطه‌ با حاملگی‌ و زایمان‌ خود نداشتند انتخاب‌ شده‌ وبه‌ طور تصادفی‌ در دو گروه‌ مورد (بدون‌ تزریق‌ عضلانی‌ اکسی‌ توسین‌) و شاهد (باتزریق‌ روتین‌ اکسی‌ توسین‌) قرار گرفتند (60 نفر در هر گروه‌).

نتایج‌ : مقدار خونریزی‌ مرحله‌ چهارم‌ زایمان‌، 23 ساعت‌ بعداز مرحله‌ چهارم‌ و به‌ طور کلی‌ 24 ساعت‌ بعداز زایمان‌ در دو گروه‌ یکسان‌ بود. بحث‌ ونتیجه‌گیری‌: مصرف‌ اکسی‌ توسین‌، چنانچه‌ مشکلی‌ وجود نداشته‌ باشد، به‌ طور روتین‌ ضروری‌ به‌ نظر نمی‌رسد ولی‌ تصمیم‌گیری‌ قطعی‌ در این‌ زمینه‌ نیاز به‌ پژوهشهای‌ بیشتری‌ دارد.

دریافت: 1386/8/29 | انتشار: 1379/10/26