جلد 13، شماره 24 - ( 7-1379 )                   جلد 13 شماره 24 صفحات 15-8 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nikpour, S, Massodi, M, Hajikazemi E, Hosseini, F. PHYSICAL GROWTH PATTERN IN URBAL AND RURAL TODDLERS OF KHORRAM ABAD. IJN 2000; 13 (24) :8-15
نیکپور صغری، مسعودی مژگان، حاجی کاظمی افتخارالسادات، حسینی فاطمه. مقایسه‌ شاخصهای‌ رشد جسمی‌ کودکان‌ نوپای‌ شهری‌ و روستایی‌ خرم‌آباد. نشریه پرستاری ایران. 1379; 13 (24) :8-15

1- دانشکده مدیریت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران

مقدمه‌ : بهترین‌ و مناسب‌ترین‌ شیوه‌ برای‌ بررسی‌ سلامت‌ و بهداشت‌ کودکان‌ اندازه‌گیری‌ شاخص‌های‌ رشد جسمی‌ شامل‌ قد، وزن‌، دور سر، دور سینه‌ و دور بازوی‌ کودک‌ است‌ که‌ قد و وزن‌ دو شاخص‌ اصلی‌ هستند.

هدف‌ : مقایسه‌ شاخصهای‌ رشد جسمی‌ کودکان‌ نوپای‌ ساکن‌ شهر و روستاهای‌ خرم‌آباد

نوع‌ پژوهش‌ : پژوهش‌ از نوع‌ مقایسه‌ای‌ بوده‌ است‌ که‌ طی‌ آن‌ شاخصهای‌ رشد جسمی‌ کودکان‌ نوپای‌ ساکن‌ در شهر و روستاهای‌ خرم‌ آباد باهم‌ مقایسه‌ شدند. برای گردآوری‌ داده‌ها به‌ منازل‌ واحدهای‌ مورد پژوهش‌ مراجعه‌ شد و به‌ روش‌ مصاحبه‌ پرسشنامه‌ تکمیل‌ گردید. قد، وزن‌ و دور سر کودکان‌ نیز توسط‌ پژوهشگر اندازه‌گیری‌ وثبت‌ شد .

نمونه ‌: 640 کودک‌ نوپای‌ شهری‌ و 290 کودک‌ نوپای‌ روستایی‌ 36ـ12 ماهه‌ که‌ به‌ روش‌ نمونه‌گیری‌ چند مرحله‌ای‌ انتخاب‌ شدند نمونه‌ پژوهش‌ را تشکیل‌ می‌دادند.

نتایج ‌: میانگین‌ قد و وزن‌ واحدهای‌ مورد پژوهش‌ شهری‌ از میانگین‌ قد و وزن‌ واحدهای‌ مورد پژوهش‌ روستایی‌ بیشتر بود اما آزمون‌ t اختلاف‌ معنی‌ داری‌ را بین‌ این‌ میانگین‌ها نشان‌ نداد. میانگین‌ دور سر واحدهای‌ مورد پژوهش‌ شهری‌ بیشتر از میانگین‌ دور سر واحدهای‌ مورد پژوهش‌ روستایی‌ بود. ) 05/0 < P )

بحث‌ و نتیجه‌گیری‌ : با توجه‌ به‌ اینکه‌ تعدادی‌ از کودکان‌ شهری‌ و روستایی‌ خرم‌آباد قد، وزن‌ و اندازه‌ دور سر غیرطبیعی‌ داشتند و بیش‌ از نیمی‌ از کودکان‌ شهری‌ و روستایی‌ کنترل‌ پایش‌ رشد نمی‌شدند پیشنهاد می‌شود مسؤلین‌ بهداشتی‌ و درمانی‌ به‌ مساله‌ آموزش‌ ازطریق‌ تشکیل‌ کلاسها و استفاده‌ از رسانه‌های‌ گروهی‌ توجه‌ بیشتری‌ نشان‌ دهند. انجام‌ چنین‌ پژوهشی‌ در کودکان‌ زیر یکسال‌ و 6-3 سال‌ ساکن‌ شهر و روستاهای‌ خرم‌ آباد و روستاها و شهرهای‌ دیگر ایران‌ نیز پیشنهاد می‌شود.

دریافت: 1386/8/23 | پذیرش: 1392/10/15 | انتشار: 1392/10/15