چکیده
زمینه و هدف: با توجه به عوارض جسمی، اجتماعی و اقتصادی توکسوپلاسموز، بررسی وضعیت حساسیت و مصونیت به این بیماری و عوامل خطرزای آن در زنان در دوران ازدواج و قبل و حین بارداری اهمیت زیادی دارد. هدف این مطالعه تعیین حساسیت به توکسو پلاسما گوندی و عوامل خطرزای آن در زنان تحت مراقبتهای دوران بارداری در مراکز بهداشتی درمانی شهر اراک بود.
روش بررسی: دراین مطالعه توصیفی- مقطعی 308 نفر از زنان تحت مراقبتهای دوران بارداری در 5 مرکز بهداشتی درمانی شهر اراک به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و در سال 1388 بررسی شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه و نمونه مورد مطالعه سرم خون بود. سنجش IgG و IgM اختصاصی علیه توکسوپلاسما با روش ELISA انجام و تجزیه و تحلیل نتایج با آزمون کای دو با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 11 انجام شد.
یافته ها: تیتر IgG در 38% زنان باردار تحت مراقبت و تیتر IgM در 7/1% زنان آزمایش شده بالا بود. بیشترین میزان ابتلا در زنان 24-20 ساله دیده شد. ارتباط معنی دار بین وجود آلودگی ( IgG یا IgM ) و سابقه سقط، مصرف یا عدم مصرف مواد غذایی نیم پز، نپخته و نجوشیده (گوشت، تخم مرغ و شیر) مشاهده گردید (p<0/005) . ارتباط معنی دار بین وجود عفونت ( IgG یا IgM ) با شغل، میزان تحصیلات، نحوه شستشوی سبزیجات، آگاهی از بیماری، مصرف غذای خارج از منزل و تماس با گربه مشاهده نشد.
نتیجه گیری کلی: با توجه به حساسیت حدود 64% زنان باردار در شروع بارداری در مقابل بیماری پیشنهاد می شود برای کاهش بروز و عوارض بیماری احتمالی، ضمن آموزش بهداشت و افزایش سطح آگاهی زنان، بررسی حساسیت به این بیماری در برنامه مراقبتهای دوران بارداری قرار گرفته و تحقیقات وسیعتری در این خصوص در سطح کشور انجام شود.بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |