جلد 26، شماره 84 - ( آبان 1392 )                   جلد 26 شماره 84 صفحات 79-71 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bayrami M, Movahedi M, Movahedi Y, Azizi A, Rahimi A. The Role of Personality Factors in Predicting Migraine Symptoms in Nurses. IJN 2013; 26 (84) :71-79
بیرامی منصور، موحدی معصومه، موحدی یزدان، عزیزی امیر، رحیمی علی. نقش عامل های شخصیتی در نشانه های سردرد میگرنی پرستاران. نشریه پرستاری ایران. 1392; 26 (84) :71-79

1- استاد، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
2- کارشناس ارشد مشاوره خانواده، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، دانشکده پزشکی، خرم آباد، ایران، (٭نویسنده مسئول)
3- دانشجوی دکترای تخصصی علوم اعصاب شناختی (مغز و شناخت)، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
4- کارشناس ارشد روانشناسی عمومی، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
5- کارشناس ارشد علوم تربیتی (برنامه ریزی درسی)، گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

زمینه و هدف: با توجه به نقش عوامل شخصیتی در سبب شناسی سردرد میگرنی به عنوان یکی از شایع ترین علامت های عصبی و شکایت های طبی؛ هدف پژوهش حاضر تعیین ارتباط بین علایم سردرد میگرن با عامل های شخصیتی در پرستاران بود.

روش بررسی: پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری مورد مطالعه شامل کلیه پرستاران زن شاغل در بیمارستان های دانشگاهی خرم آباد بود و تعداد نمونه با استفاده از روش تصادفی طبقه ای و فرمول کوکران 180 نفر برآورد شد. جهت جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامه عامل های شخصیتی NEO و علایم سردرد میگرن نجاریان استفاده شد. روایی ملاکی و پایایی پرسشنامه عامل های شخصیتی NEO به ترتیب 66/0 و 78/0 و پایایی پرسشنامه سردرد میگرن 80/0 برآورد شد. اطلاعات جمع­آوری شده به کمک روشهای آماری توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار و روشهای آماری استنباطی شامل ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و کلیه مراحل توسط نرم افزار SPSS نسخه 16 محاسبه گردید.

یافته ها: همبستگی معناداری بین عامل های شخصیتی و علایم سردرد میگرنی وجود داشت. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که عامل های شخصیتی
می توانند 42 درصد واریانس سردردهای میگرنی را در پرستاران تبیین کنند و در سطح 01/0 P< معنادار می باشد.

نتیجه گیری کلی: با توجه به اینکه سردرد میگرن از طریق عامل های شخصیتی قابل پیش بینی است؛ این یافته می تواند مبنایی برای بررسی های بیشتر و انجام مداخلات پیشگیرانه و درمانی برای پرستاران مبتلا به میگرن قرار گیرد.
دریافت: 1393/2/28 | پذیرش: 1393/2/28 | انتشار: 1393/2/28