زمینه و هدف: معاینات کلینیکی پستان و ماموگرافی برای تشخیص زودرس سرطان پستان در زنان فاقد علامت توصیه شده است. در این میان باورهای بهداشتی نقش مهمی را در تمایل افراد نسبت به مشارکت در رفتارهای مرتبط با ارتقاء سلامت ایفا میکند.
این مطالعه با هدف بررسی باورهای بهداشتی کارکنان زن مراکز بهداشتی درمانی شهر تبریز نسبت به انجام ماموگرافی و معاینات کلینیکی پستان انجام شده است.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی، 196 نفر از 52 مرکز با روش نمونه گیری خوشهای تصادفی سهمی انتخاب و باورهای بهداشتی آنان نسبت به انجام ماموگرافی و معاینات کلینیکی پستان بر اساس مدل باورهای بهداشتی چمپیون از طریق پرسشنامه بررسی شد و داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ویرایش 14مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: 6/26 درصد از زنان انجام ماموگرافی و 7/10 درصد انجام معاینات کلینیکی پستان را گزارش نمودند. شایعترین مانع برای انجام ماموگرافی و معاینات کلینیکی پستان بهترتیب دردناک بودن ماموگرافی (02/1±45/2)و ترس از احتمال تشخیص تودههای بدخیم بود(05/1±30/2). انجام ماموگرافی با وضعیت تأهل و سن (001/0 > p ) ارتباط معنی دار داشت. همچنین انجام معاینات کلینیکی پستان با سن ارتباط معنیدار داشت (02/0= p ).
نتیجهگیری کلی: با اینکه شرکت کنندگان در مراکز بهداشتی شاغل میباشند اما باورهای نادرستی نیز نسبت به انجام ماموگرافی و معاینات کلینیکی پستان دارند و این باورها میتواند با مشارکت اندک آنان در برنامههای غربالگری مرتبط باشد. تدوین و اجرای برنامههای آموزشی و تصحیح باورهای غلط این زنان ضروری به نظر می رسد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |