جلد 24، شماره 71 - ( شهریور 1390 )                   جلد 24 شماره 71 صفحات 73-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mokhtari L. MSc, Baradaran Rezaee M. MSc, Mohammadpour Asl A. MSc, Mousavi SM PhD. Health Beliefs about Mammography and Clinical Breast Examination among Female Healthcare Providers in Tabriz Health Centers. IJN 2011; 24 (71) :63-73
لیلا مختاری ، مهین برادران رضایی ، اصغر محمد پور اصل ، سید محسن موسوی . بررسی باورهای بهداشتی زنان شاغل در مراکز بهداشتی درمانی شهر تبریز نسبت به انجام ماموگرافی و معاینات کلینیکی پستان. نشریه پرستاری ایران. 1390; 24 (71) :63-73

1- کارشناس ارشد پرستاری بهداشت جامعه دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، آذربایجان غربی، ایران (مولف مسئول) شماره تماس:09144611568
2- کارشناس ارشد پرستاری، عضو هیئت علمی دانشکده پرستاری مامایی تبریز، آذربایجان شرقی، ایران
3- کارشناس ارشد اپیدمیولوژی، عضو هیئت علمی دانشکده بهداشت و تغذیه تبریز، آذربایجان شرقی، ایران
4- استادیار گروه پزشکی اجتماعی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، آذربایجان شرقی، ایران

زمینه و هدف: معاینات کلینیکی پستان و ماموگرافی برای تشخیص زودرس سرطان پستان در زنان فاقد علامت توصیه شده است. در این میان باورهای بهداشتی نقش مهمی را در تمایل افراد نسبت به مشارکت در رفتارهای مرتبط با ارتقاء سلامت ایفا می‌کند.

این مطالعه با هدف بررسی باورهای بهداشتی کارکنان زن مراکز بهداشتی درمانی شهر تبریز نسبت به انجام ماموگرافی و معاینات کلینیکی پستان انجام شده است.

روش بررسی: در این مطالعه توصیفی، 196 نفر از 52 مرکز با روش نمونه ­ گیری خوشه‌ای تصادفی سهمی انتخاب و باورهای بهداشتی آنان نسبت به انجام ماموگرافی و معاینات کلینیکی پستان بر اساس مدل باورهای بهداشتی چمپیون از طریق پرسشنامه بررسی شد و داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ویرایش 14مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته‌ها: 6/26 درصد از زنان انجام ماموگرافی و 7/10 درصد انجام معاینات کلینیکی پستان را گزارش نمودند. شایع‌ترین مانع برای انجام ماموگرافی و معاینات کلینیکی پستان به‌ترتیب دردناک بودن ماموگرافی (02/1±45/2)و ترس از احتمال تشخیص توده‌های بدخیم بود(05/1±30/2). انجام ماموگرافی با وضعیت تأهل و سن (001/0 > p ) ارتباط معنی دار داشت. همچنین انجام معاینات کلینیکی پستان با سن ارتباط معنی‌دار داشت (02/0= p ).

نتیجه‌گیری کلی: با اینکه شرکت کنندگان در مراکز بهداشتی شاغل می‌باشند اما باورهای نادرستی نیز نسبت به انجام ماموگرافی و معاینات کلینیکی پستان دارند و این باورها می‌تواند با مشارکت اندک آنان در برنامه‌های غربالگری مرتبط باشد. تدوین و اجرای برنامه‌های آموزشی و تصحیح باورهای غلط این زنان ضروری به نظر می رسد.

دریافت: 1390/9/28 | پذیرش: 1393/6/3 | انتشار: 1393/6/3