زمینه و هدف: تحقیقات بسیار نشان میدهند که مصرف میوه و سبزی به پیشگیری از بیماریهای عمده نظیر بیماریهای قلبی، برخی انواع سرطانها و بیماریهای مزمن دیگر مانند سکته مغزی و دیابت نوع II کمک میکند. این مطالعه به منظور تعیین تأثیر مشارکت دانشآموزان دختر بر میزان مصرف میوه و سبزی در خانواده در سال 1385 انجام شده است.
روش بررسی: این مطالعه یک تحقیق نیمهتجربی با دو گروه آزمون و شاهد است. نمونههای پژوهش شامل 200 نفر از دانشآموزان پایه دوم راهنمایی تبریز بودند که 100 نفر در گروه آزمون و 100 نفر در گروه شاهد در پژوهش مشارکت نمودند. ابزار گردآوری دادهها شامل پرسشنامه و چک لیست بود که پیش از اجرای برنامه مشارکتی در گروه آزمون توسط تمامی نمونههای پژوهش تکمیل شد. سپس جلسات آموزشی و برنامه مشارکتی در گروه آزمون اجرا شد و پس از آن نمونهها به مدت یک ماه مورد پیگیری قرار گرفتند و پس از این مدت مجدداً پرسشنامه و چک لیستها توسط آنها تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل آماری توسط SPSS انجام شد.
یافتهها: آزمون آماری کای دو با 05/0< P نشان داد که دو گروه آزمون و شاهد از نظر متغیرهای مؤثر بر الگوی غذایی یکسان هستند. آزمون آماری آماری تی مستقل نشان میدهد که بین میزان مصرف میوه و سبزی توسط خانواده در دو گروه آزمون و شاهد قبل از مداخله تفاوت معنادار آماری وجود ندارد (05/0< P )، در حالیکه پس از مداخله بین دو گروه تفاوت معنیدار آماری وجود داشت (000/0= P ). نتایج آزمون آماری تی زوج نیز بعد از مداخله، در گروه آزمون تفاوت معنیدار در میزان مصرف میوه و سبزی خانواده نسبت به قبل از مداخله نشان داد (000/0= P )، در حالیکه در گروه شاهد تفاوت معنی دار نبود.
یافتهها نشان میدهند که مشارکت دانشآموزان دختر در افزایش مصرف میوه و سبزی در خانواده موثر بوده است. نکته جالب توجه این است که مصرف میوه و سبزی در خانوادهها با وجود افزایش معنادار پس از مداخله هنوز به مقدار حداقل 5 واحد به ازای هر فرد نرسیده است که این امر لزوم اقدام و بررسی بیشتر در این زمینه را نشان میدهد.
نتیجه گیری: با توجه به یافتههای این پژوهش، پرستاران بهداشت جامعه و مراقبین بهداشت در مدارس میتوانند از رویکرد مشارکت دانشآموزان در افزایش مصرف میوه و سبزی در خانواده به عنوان یک شیوه مؤثر استفاده نمایند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |