در جوامع مختلف مدت زمان صرف شده جهت فعالیت های فیزیکی خانه داری توسط زنان متفاوت است. به طور معمول زنان مسئولیت خرید، طبخ غذا، شستن ظروف و لباس ها، نگهداری و مراقبت از فرزندان، نظافت کلی منزل، مرتب کردن رختخواب ها، نقاشی داخلی ساختمان، و... را به عهده دارند. مسئله مهم این است که زنان شاغل علاوه بر انجام مسئولیت های شغلی و خانه داری باید زمانی را صرف اوقات فراغت و مراقبت از خود نمایند. لذا این پژوهش با هدف تعیین نوع و مدت فعالیت های فیزیکی زنان شاغل در دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی ایران، سال 1382 انجام شده است.
این پژوهش از نوع مقطعی است که در آن مدت و نوع فعالیت های فیزیکی خانه داری زنان تعیین شد و ارتباط مدت زمان این فعالیت ها با متغیرهای مداخله گر مورد بررسی قرار گرفت . تعداد نمونه های پژوهش 300 نفر بودند که به روش نمونه گیری طبقه ای با تخصیص متناسب از دانشکده های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی به روش تصادفی انتخاب شد ند. گردآوری داده ها از طریق خودگزارش دهی و ب ه وسیله پرسشنامه خود ایفا بود .
یافته های پژوهش نشان داد که در هفته میانگین ساعت فعالیت های فیزیکی زنان در خانه 58/29 ساعت است. 3/85 درصد وقت آن ها صرف غذا پختن، ظرف شستن، مرتب کردن وسائل منزل و خرید کردن می شود. ن تایج به دست آمده در خصوص عوامل مرتبط با مدت فعالیت های فیزیکی زنان شاغل در محیط خانه و انجام کارهای خانه داری ( سن- سطح درآمد خانواده - سطح تحصیلات- وضعیت تاهل - سن آخرین فرزند -شاخص توده بدنی- سیگار کشیدن) نشان دادکه میانگین مدت زمان فعالیت های فیزیکی زنان شاغل در محیط خانه و انجام کارهای خانه داری درگروه های سنی مختلف، گروه های مختلف از نظر وضعیت تأهل، سن آخرین فرزند و گروه های با شاخص توده بدنی مختلف متفاوت است (000/0= P.V ).
در این پژوهش نوع و مدت فعالیت های فیزیکی خانه داری زنان شاغل در طول یک هفته تعیین گردید. لذا پیشنهاد میشود تحقیقی در مورد الگوی فعالیت های فیزیکی زنان (مدت- تکرر- شدت) نیز انجام گیرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |