زمینه و هدف: واکسیناسیون در کودکان معمولاً با درد توام بوده و موجب بی قراری کودک و اضطراب والدین میگردد. شناخت و به کارگیری روشهای کنترل درد توسط اعضاء تیم بهداشتی از ضرورتهای پرستاری می باشد .هدف این مطالعه تعیین تأثیر استفاده از پماد EMLA در کاهش درد واکسیناسیون بوده است .
روش بررسی: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی شاهددار، از نوع دوسوکور بود . نمونه مورد بررسی از 102 کودک 4 ماهه تشکیل می شد که جهت واکسیناسیون ثلاث به مرکز بهداشتی درمانی آزادشهر یزد مراجعه کرده بودند. روش نمونهگیری آسان بود که سپس با تقسیم و تخصیص تصادفی در دو گروه EMLA (استعمال 5/2 گرم از پماد EMLA در سطح قدامی ران در سطح 3×3 سانتی متر مربع یک ساعت قبل از تزریق واکسن) و پلاسبو (استعمال همان مقدار ویتامین A+D در همان محل و همان زمان ( قرار گرفتند. ابزار گردآوری دادهها فرم ثبت اطلاعات شامل دو بخش: مشخصات دموگرافیگ و MBPS (Modified Behavioral Pain Score ) بود. داده ها پس از جمع آوری، با استفاده از آزمون آماری تی مستقل و کای اسکوئر تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که نمره درد تعدیلی رفتاری گروه پماد EMLA ( 02/1 ± 08/2) و گروه پلاسبو ( 05/1 ± 59/4) بوده که آزمون آماری تی مستقل اختلاف معنی داری بین دو گروه نشان داد (03/0 P = ) . طول مدت گریه کردن گروه EMLA (01/5 ± 00/6) ثانیه و گروه پلاسبو (34/4 ± 42/10) بود که آزمون تی مستقل اختلاف معنی داری بین دو گروه نشان داد (045/0 P= ) . از نظر عوارض جانبی فقط سه مورد اریتم در گروه استفاده کنندگان از پماد EMLA یا گروه مورد مشاهده شد و تفاوت معنی داری بین دو گروه از این نظر وجود نداشت.
نتیجه گیری: براساس نتایج، پماد EMLA در کاهش شدت درد، شروع و مدت زمان گریه ناشی از واکسیناسیون به صورت عضلانی مؤثر است. بنابراین پیشنهاد می شود که کارکنان بهداشتی، به خصوص مسؤولین واکسیناسیون نوزادان و اطفال جهت کاهش درد، تسهیل پذیرش و غلبه بر مقاومت والدین به تزریقات چندگانه واکسن و ارتقــاء سطح کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی از این پماد به عنوان استاندارد مراقبتی در واکسیناسیون استفاده نمایند
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |