جلد 37، شماره 146 - ( اسفند - درحال انتشار 1402 )                   جلد 37 شماره 146 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bagheri F K, Bozorgnejad M, Najafi Ghezeljeh T, Haghani H. Evaluating the Effect of Pressure Ulcer Prevention Training Based on Virtual Social Network on the Knowledge, Attitude and Performance of Nurses in Intensive Care Units. IJN 2024; 37 (146)
URL: http://ijn.iums.ac.ir/article-1-3767-fa.html
خلیلی باقری فضه، بزرگ نژاد مهری، نجفی قزلجه طاهره، حقانی حمید. اثر آموزش پیشگیری از زخم فشاری مبتنی بر شبکه اجتماعی مجازی بر دانش، نگرش و عملکرد پرستاران بخش های مراقبت ویژه. نشریه پرستاری ایران. 1402; 37 (146)

URL: http://ijn.iums.ac.ir/article-1-3767-fa.html


1- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران
2- دانشگاه علوم پزشکی ایران
3- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران ، hagani3232@gmail.com
چکیده:   (169 مشاهده)
زمینه: زخم فشاری، یک آسیب بافتی است که به واسطه فشار ایجاد می شود و می تواند پوست، عضله، بافت همبند، غضروف و استخوان را درگیر کند. زخم فشاری،  یک فرایند دردناک، ناتوان کننده می باشد و سلامتی فرد را با افزایش مرگ ومیر و ناخوشی برحسب افزایش طول مدت بستری، افزایش میزان عفونت و افزایش نیاز برای روش های جراحی به مخاطره می اندازد
زخم فشاری  ایمنی بیمار را به خطر می اندازد.  پیشگیری از زخم فشاری، همچنان یک چالش مهم برای پرستاران  ICU می باشد. دانش و عملکرد ناکافی پرستاران را می توان از طریق آموزش و یادگیری به صورت الکترونیکی در قالب آموزش مبتنی بر شبکه اجتماعی ارائه داد.
هدف:. هدف از مطاله حاضر تعیین اثر آموزش پیشگیری از زخم فشاری مبتنی برشبکه اجتماعی مجازی بر دانش، نگرش و عملکرد پرستاران بخش های مراقبت های ویژه می باشد.
روش‌ها: روش نمونه گیری مستمر بود و از فروردین تا دیماه 1401 در دو مرکز آموزشی درمانی و با طرح  پیش آزمون -  پس آزمون تک گروهی  بر روی 73 پرستار انجام شد.  3نفر به دلیل عدم تکمیل پرسشنامه ها و 4 نفر به دلیل انصراف از ادامه همکاری از مطالعه خارج شدند.  اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه سنجش دانش (PPUKT )، پرسشنامه نگرش و پرسشنامه عملکرد، قبل و بعد از آموزش تکمیل شد. محتوای آموزشی در طول 4 هفته از طریق شبکه اجتماعی واتساپ به صورت نوشتاری کوتاه، صوتی، انیمیش و تصاویر و فیلم برای پرستاران به اشتراک گذاشته شد.  برای تحلیل داده ها از آزمون تی زوجی و  نرم افزار SPSS V.22  استفاده  شد.  سطح معنی داری کمتر از 05%  در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: میانگین دانش پرستاران مورد پژوهش قبل از مداخله 10/61±64/47 و بعد از مداخله10/48±70/47 شد. و براساس نتیجه آزمون تی زوجی این اختلاف معنی دار بوده است ( 0/001 > p ).
نگرش در 61/6 درصد از واحدهای مورد پژوهش مثبت بوده اما بعد از مداخله 56/2 درصد پرستاران نگرش مثبت داشتند. نتیجه آزمون تی زوجی نشان دهنده آن بود که نگرش قبل و بعد از مداخله در پرستاران مورد پژوهش تفاوت معنی دار آماری نداشته است( 0/526P=).
 عملکرد قبل از مداخله در78/1 درصد از پرستاران مورد پژوهش ضعیف بوده و بعد از مداخله 65/8 درصد عملکرد در سطح ضعیف و 34/2 درصد عملکرد خوب داشتند نتایج آزمون تی جی نشان داد که عملکرد پرستاران  قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی دار آمارینداشته است ( 0/493 p= ).
نتیجه‌گیری: آموزش با شبکه های اجتماعی منجر به افزایش دانش پیشگیری از زخم فشاری در بین پرستاران شد ولی نگرش و عملکرد آنها تغییری نکرد.
بنابراین با توجه به تغییر نکردن نگرش و عملکرد پرستاران در مطالعه حاضر، پیشنهاد می‌شود با استفاده از این روش آموزشی و استفاده از فناوری‌های روز، با تکرار مستمر آموزش، ارائه آموزش‌های عملی حضوری و استفاده از راهکارهای ایمنی بیمار برای پیشگیری از زخم‌های فشاری، آگاهی، نگرش و عملکرد پرستاران در پیشگیری از زخم فشاری باید ترویج شود و این روش در سایر حوزه های حرفه پرستاری مورد استفاده قرار گیرد.
 
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری
دریافت: 1402/8/21 | پذیرش: 1403/3/1 | انتشار: 1403/3/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به {نشریه پرستاری ایران} می باشد.

Designed & Developed by : Yektaweb