جلد 37، شماره 146 - ( اسفند - درحال انتشار 1402 )                   جلد 37 شماره 146 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moghimi S, Seraji M, Arab Borzu Z, Eghdam F, Rezaei S. The relationship between health literacy with knowledge, Attitude and practice in the prevention behaviors of covid-19- A Brief research. IJN 2024; 37 (146)
مقیمی سارا، سراجی مریم، عرب برزو زهرا، اقدام فاطمه، رضایی سارا. ارتباط سواد سلامت با آگاهی، نگرش و عملکرد در رفتارهای پیشگیری از کووید-19 – یک گزارش کوتاه. نشریه پرستاری ایران. 1402; 37 (146)

1- کارشناسی ارشد، گروه آموزش بهداشت و ارتقا سلامت، کمیته تحقیقات و فناوری دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران
2- استادیار آموزش بهداشت و ارتقا سلامت، مرکز تحقیقات ارتقاء سلامت، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان ، زاهدان ، ایران ، serajimaryam@gmail.com
3- استادیار آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران
4- کارشناس بهداشت عمومی، کمیته تحقیقات و فناوری دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران
5- کارشناس بهداشت عمومی، مرکز تحقیقات ارتقا سلامت، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران
زمینه و هدف: هنگامی که کووید-19 پیشرفت نمود، سواد سلامت عامل پیشگیری مهمی برای  آن ظاهر شد. نیاز به سواد سلامت  برای دستیابی به نتایج مثبت سلامت زنان مهم است. هدف ما تعیین رابطه بین سواد سلامت با آگاهی، نگرش و عملکرد در رفتارهای پیشگیری از کووید-19 در زنان مراجعه کننده به مراکز جامع خدمات سلامت بود.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی است که بر روی 144 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز جامع خدمات سلامت طی شهریور تا آذر سال 1401 انجام شد. روش نمونه گیری به صورت طبقه ای چند مرحله ای بر اساس معیار ورود (سن بین 18 تا 60 سال زنان) به مطالعه بود. به منظور جمع آوری داده ها از فرم مشخصات جمعیت شناختی، فرم آگاهی، نگرش و عملکرد و فرم سواد سلامت کووید-19 استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون، تی مستقل، یک طرفه و کای- اسکوئر در SPSS نسخه 23 تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌ها: در مطالعه حاضر، میانگین سن شرکت کنندگان 10/02±31/74 سال بود و بیشتر زنان تحصیلات راهنمایی (64/4%) ، وضعیت تاهل متاهل (90/3%) و میزان در آمد بین 10-6 میلیون (29/9%) داشتند. در بین زنان مورد مطالعه 81/9% تمایل به دریافت واکسن داشتند و 28/7% سابقه بستری در بیمارستان بدلیل کووید-19 را داشتند. در مطالعه حاضر مقدار آگاهی 2/93±14/9، نگرش 6/69±42/9، عملکرد 6/1±32 و سواد سلامت 11/08±39/5 بود. متغیرهای جمعیت شناختی (سن، تحصیلات، وضعیت تاهل، میزان درآمد، دریافت واکسن، سابقه بستری در بیمارستان)  48%  از واریانس سواد سلامت را نشان دادند که متغیر دریافت واکسن معنی‌دار بود (0/05>P)، به این معنی که پذیرش واکسن با افزایش سن و سطح تحصیلات افزایش یافته بود. در مرحله 2 61%  از واریانس رفتار گزارش شده بود که در آن متغیرهای سن، سطح تحصیلات، واکسینه شدن و آگاهی، نگرش و عملکرد معنادار بودند (0/05>P).
نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد که با افزایش سواد سلامت، آگاهی، نگرش و عملکرد زنان افزایش یافته بود. علاوه بر این، سواد سلامت با سن و سطح تحصیلات افزایش یافته بود.  هر چه آگاهی بیشتر بشود سواد سلامت افزایش می یابد. توصیه می شود از برنامه های مداخله ای در جهت افزایش سواد سلامت برای بیماری های نوپدید استفاده شود. همچنین سیاست گزاران می توانند از نتایج این پژوهش در مداخلات ارتقا سلامت استفاده کنند.

واژه‌های کلیدی: سواد سلامت، آگاهی، نگرش، عملکرد، کووید-19

دریافت: 1402/6/17 | پذیرش: 1403/3/1 | انتشار: 1403/3/1