زمینه و هدف: خطاهای کاری از موارد اجتناب ناپذیر در کلیه حرفهها از جمله حرفههای بهداشتی و درمانی می باشند. بررسی علل این خطاها، اولین قدم در طراحی برنامه کنترل و کاهش خطاهای کاری در مراقبتهای پرستاری میباشد. هدف این مطالعه مقایسه علل زمینه ساز بروز خطاهای کاری در مراقبتهای پرستاری از دیدگاه پرستاران و مدیران آنها و بررسی اهمیت ابعاد مختلف زمینه ساز این خطاها در بخشهای مختلف در سال 1385 بود.
روش بررسی: این پژوهش مطالعهای توصیفی تحلیلی است. نمونههای پژوهش شامل 96 نفر پرستار و مدیر پرستاری شاغل در 3 بیمارستان آموزشی منتخب سطح شهر تهران از طریق نمونهگیری خوشهای بود. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه و برای تجزیه و تحلیل دادهها از آمار توصیفی (توزیع فراوانی درصد پاسخها) و آزمون کای اسکوئر استفاده گردید.
یافته ها: نتایج پژوهش نشان میدهد که از دیدگاه پرستاران و مدیران آنها، عوامل مختلفی در هر یک از ابعاد مدیریت، محیطی، مراقبت و پرستاری زمینه ساز بروز خطاهای کاری می باشد. همچنین بین بخشهای مختلف از لحاظ عوامل ایجاد کننده این خطاها، با استفاده از آزمون کای اسکوئر تفاوت معنیداری وجود داشت (001/0 P < ).
نتیجه گیری: با توجه به اینکه ریشه کنی و از بین بردن خطاهای کاری صد درصد امکان پذیر نمیباشد، بنابراین تلاش برای کاهش دادن و کنترل آنها، منوط بر استفاده از رویکرد سیستمی با تأکید بر ابعاد مدیریت، محیطی، مراقبت و پرستاری برای بررسی عوامل زمینهساز و برنامه ریزی برای رفع این عوامل میباشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |