جلد 35، شماره 137 - ( شهریور 1401 )                   جلد 35 شماره 137 صفحات 289-276 | برگشت به فهرست نسخه ها

Masror Roudsary D, Salehi Z, Haghani H. Relationship Between Job Burnout and Organizational Climate in Nurses Working in Teaching Hospitals Affiliated to Iran University of Medical Sciences. IJN 2022; 35 (137) :276-289
مسرور رودسری دریادخت، صالحی زهرا، حقانی حمید. ارتباط فرسودگی شغلی با جو سازمانی ادراک‌شده در پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران. نشریه پرستاری ایران. 1401; 35 (137) :276-289

1- گروه آموزشی داخلی و جراحی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
2- گروه آموزشی داخلی و جراحی،دانشکده پرستاری و مامایی ، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران ، salehi.z2018@gmail.com
3- گروه آمار زیستی، ، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
زمینه و هدف: فرسودگی شغلی منجر به غیبت از کار، ترک شغل و قصد ترک شغل، کاهش کیفیت زندگی، کاهش سطح عملکردی و کم شدن کیفیت مراقبت درمانی و همچنین کاهش تعهد به سازمان می‌شود و بر کیفیت مراقبت، امنیت مددجو و عملکرد کارکنان در سیستم مراقبت درمان تأثیر می‌گذارد. جو سازمانی همواره سیکل مرکزی محیط کاری در حرفه پرستاری بوده و در محیط بیمارستانی از عوامل تأثیرگذار بر عملکرد پرستار در ارتقا کیفیت درمان شناخته می‌شود. نظر به اهمیت فرسودگی و جو سازمانی به‌ویژه در پرستاران و سازمان‌های بهداشتی درمانی، این مطالعه با هدف تعیین ارتباط فرسودگی شغلی با جو سازمانی در پرستاران شاغل در بخش‌های داخلی جراحی مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال ۱۳۹9 انجام شد.
روش بررسی: ین مطالعه همبستگی توصیفی از نوع مقطعی در بخش‌های داخلی جراحی 4 بیمارستان‌ منتخب مرکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران بود که با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای، انجام شد. برای تعیین حجم نمونه در سطح اطمینان 95 درصد و توان آزمون 80 درصد 200 نفر برآورد شد. برای گردآوری داده‌ها از فرم اطلاعات جمعیت‌شناختی پرسش‌نامه‌های فرسودگی شغلی ماسلاچ و پرسش‌نامه جوسازمانی هالپین و کرافت استفاده‌ شد. تحلیل داده‌ها با استفاده از نسخه 24 نرم‌افزار SPSS به روش توصیفی و آمار استنباطی انجام شد.
یافته‌ها: براساس یافته‌ها خستگی عاطفی با کلیه ابعاد جوسازمانی درک‌شده به‌‌جزء روحیه گروهی و فاصله‌گیری همبستگی معنا‌دار آماری داشته، به‌طوری‌که با بعد مزاحمت همبستگی معکوس و با بقیه ابعاد همبستگی مستقیم داشت. بدین معنی که هرچه نمره ابعاد جو سازمانی بالاتر باشد، نمره خستگی عاطفی بیشتر است. درنتیجه شخص دچار فرسودگی شغلی بیشتری خواهد شد.
نتیجه‌گیری: کارکنان سلامت به‌ویژه پرستاران و مدیران سطوح مختلف بهداشت و درمان، به دنبال طراحی راهکارها برای کاهش فرسودگی شغلی و بهبود جو سازمانی و رضایتمندی بیماران باتوجه‌به شرایط و امکانات موجود هستند. آگاهی کارکنان سلامت به‌ویژه پرستاران و مدیران پرستاری می‌تواند زمینه‌ای برای تصمیم‌گیری برای استفاده یا عدم استفاده از نتایج این مطالعه باشد و پیشنهاد می‌شود که سوپروایزورهای آموزشی بیمارستان‌ها بر مبنای نتایج این مطالعه، آموزش‌های ضمن خدمت را با تمرکز بر مؤلفه‌های فرسودگی شغلی و جو سازمانی ادراک‌شده تدوین و اجرا کنند.
متن کامل [PDF 6021 kb]   (469 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (575 مشاهده)
دریافت: 1400/2/31 | پذیرش: 1401/6/1 | انتشار: 1401/6/10