جلد 34، شماره 134 - ( اسفند 1400 )                   جلد 34 شماره 134 صفحات 31-18 | برگشت به فهرست نسخه ها

Matinpor A, Khanjari S, Mahdavi M, Anvari S, Haghani H. Using Air Cushion in the Prevention of Occipital Pressure Ulcer in Children Undergoing Heart Surgery. IJN 2022; 34 (134) :18-31
متین پور آزیتا، خنجری صدیقه، مهدوی محمد، انوری شهریار، حقانی حمید. استفاده از بالشتک هوا در پیشگیری از بروز زخم فشاری پس سرکودکان تحت عمل جراحی قلب. نشریه پرستاری ایران. 1400; 34 (134) :18-31

1- گروه پرستاری کودکان، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم‌پزشکی ایران، تهران، ایران.
2- گروه پرستاری کودکان، دانشکده پرستاری و مامایی، مرکز تحقیقات مراقبت‌های پرستاری، دانشگاه علوم‌پزشکی ایران، تهران، ایران. ، sed.khanjari@gamil.com
3- مرکز آموزشی، تحقیقاتی و درمانی قلب و عروق شهید رجایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم‌پزشکی ایران، تهران، ایران.
4- مرکز آموزشی، تحقیقاتی و درمانی قلب و عروق تبریز، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم‌پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
5- گروه مدیریت و اطلاع‌رسانی پزشکی، دانشکده مدیریت و اطلاع‌رسانی، دانشگاه علوم‌پزشکی ایران، تهران، ایران.
چکیده:   (1964 مشاهده)
زمینه و هدف: بیماری‌های مادرزادی قلب، یکی از‌علل اصلی مرگ در‌سال اول زندگی محسوب می‌شود. یکی ازعوارض قابل‌توجه در‌پی اعمال جراحی این بیماران، زخم‌فشاری است. این مطالعه با هدف تعیین تأثیر استفاده از بالشتک هوا درپیشگیری از بروز زخم فشاری پس سر کودکان تحت عمل جراحی قلب انجام گرفته‌است.
روش بررسی: کارآزمایی بالینی تصادفی بود و 135 کودک تحت جراحی قلب باز در‌سنین 0تا 12 سال مراجعه کننده به دو مرکز قلب در تبریز و تهران را شامل می‌شد که در سال 1398 به‌صورت نمونه گیری مستمر به روش تصادفی در ‌دو گروه آزمایش و کنترل قرار‌گرفتند. در‌گروه آزمایش قبل از شروع جراحی سر کودک برروی بالشتک هوای ضد آب و ضد حساسیت با روکش نخی به ابعاد 30 در 40 سانتی‌متر دارای پمپ ورود و خروج هوا با قابلیت ایجاد موج‌های اتوماتیک و متناوب 3 الی 4 سانتی‌متری طراحی شده قرار‌گرفت. ابزار گردآوری داده‌ها شامل: پانل ملی مشاور زخم فشار و برادن_کیو بود. جهت دستیابی به اهداف از آزمون کای دو، دقیق فیشر، تی مستقل، من ویتنی، آنالیز کواریانس استفاده شد.
یافته‌ها: بروز زخم فشاری پس‌سر درگروه کنترل بعد ازعمل38/7 درصد، روز اول بعد‌عمل 71درصد و روز دوم بعد عمل به 67/7 درصد رسید. در‌حالی‌که در‌گروه آزمایش در‌هیچ‌کدام از شرکت‌کنندگان در‌تمام دوره‌های بعد از‌جراحی زخم‌فشاری پس‌سری مشاهده نشد. نمرات زخم فشاری در‌زمان‌های قبل از جراحی بین دو گروه آزمایش و کنترل اختلاف معناداری وجود نداشته است (0/05 نتیجه‌گیری: با توجه به تأثیر استفاده از بالشتک هوای طراحی شده متناسب سن و اندازه کودک، به نظر می رسد این بالشتک وسیله مناسبی برای پیشگیری ازابتلا به زخم فشاری پس سر درکودکان تحت عمل جراحی باز قلب است.
متن کامل [PDF 6191 kb]   (699 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1446 مشاهده)
دریافت: 1399/1/15 | پذیرش: 1400/12/1 | انتشار: 1400/12/10