جلد 35، شماره 140 - ( اسفند 1401 )                   جلد 35 شماره 140 صفحات 583-572 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zare N, Sadeghi N, Rahmani A. Relationship Between Self-efficacy of Mothers and Health-promoting Behaviors of Their Adolescent Girls in Shiraz, Iran. IJN 2023; 35 (140) :572-583
زارع نیلوفر، صادقی نرگس، رحمانی اعظم. ارتباط خودکارآمدی مادران با رفتارهای ارتقادهنده سلامتی در دختران آنان در شهر شیراز. نشریه پرستاری ایران. 1401; 35 (140) :572-583

1- گروه پرستاری کودکان، مرکز تحقیقات سلامت جامعه، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران.
2- گروه پرستاری کودکان، مرکز تحقیقات سلامت جامعه، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران. ، N45sadeghi@yahoo.com
3- گروه بهداشت باروری، مرکز تحقیقات مراقبت‌های پرستاری و مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
زمینه و هدف وجوانی دوره ای است که در آن افراد در معرض خطر بسیاری از رفتارهای تهدید کننده سلامتی مانند افزایش مصرف غذا، کاهش فعالیت بدنی و افزایش آسیب پذیری رشدی هستند که می تواند تهدیدی برای سلامت آینده آنها باشد. مشاوره و تغییر رفتارهای ناسالم آنها می تواند جنبه های مختلف سلامت آنها از جمله سلامت روحی و جسمی را بهبود بخشد. این مطالعه با هدف تعیین رابطه بین خودکارآمدی مادران و رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت دختران نوجوان خود در شهر شیراز انجام شد.
روش بررسی در این مطالعه، شرکت کنندگان 384 دانش آموز دختر دبیرستانی (ترم دوم) و مادرانشان در شهر شیراز در سال 1397 بودند. مادران مقیاس خودکارآمدی عمومی شرر و دخترانشان پرسش‌نامه سبک زندگی ارتقادهنده سلامت واکر (HPLPII) را تکمیل کردند. برای تجزیه‌وتحلیل آماری از آزمون همبستگی پیرسون یا اسپیرمن و آزمون تی در نسخه 22 نرم‌افزار SPSS استفاده شد.
یافته‌ها میانگین نمره پرسش‌نامه سبک زندگی ارتقادهنده سلامت واکر دختران 15/97±169/29 بود. میانگین نمره خودکارآمدی مادران 5/77±46/66 بود. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد نمرات خودکارآمدی مادران با رفتارهای ارتقادهنده سلامت دختران و حیطه‌های آن همبستگی مستقیم و معنا‌دار دارد (r=0/556 و P<0/05).
نتیجه‌گیری بین خودکارآمدی مادران و رفتارهای ارتقادهنده سلامت دخترانشان رابطه مستقیم معناداری وجود دارد. باتوجه‌به اهمیت رفتارهای ارتقادهنده سلامت و تأثیر خودکارآمدی و شرایط زندگی بر این رفتارها، تدوین راهکارهایی برای بهبود سبک زندگی و رفتارهای سالم افراد ضروری است. به سیاستگذاران نظام سلامت توصیه می‌شود با استفاده از برنامه‌های فرهنگی و آموزشی، خود کارآمدی مادران را ارتقا دهند.
متن کامل [PDF 4711 kb]   (188 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (161 مشاهده)
دریافت: 1399/7/19 | پذیرش: 1401/12/1 | انتشار: 1401/12/10