زمینه و هدف: گسترش استفاده از روشهای تنظیم خانواده درکشورهای در حال توسعه، موجب تأمین سلامت مادران و کودکان و کاهش مرگ و میر آنان خواهد شد، ارائه خدمات تنظیم خانواده در منزل امکان دستیابی بهتر زنان را به وسایل تنظیم خانواده فراهم خواهد کرد. هدف این مطالعه تعیین تأثیر ارائه خدمات در منزل، بر انتخاب مناسب روش پیشگیری از بارداری و تداوم استفاده از آن در زنان ساکن شهر همدان بود.
روش بررسی: پژوهش حاضر که گزارش قسمتی از یک مطالعه بزرگتر است، از نوع کارآزمایی در عرصه ( Field trial ) همراه با گروه مقایسه می باشد. جامعه پژوهش کلیه زنان متأهل تحت پوشش رابطین بهداشتی بودند. تعداد 297 نفر با استفاده از روش نمونهگیری چند مرحلهای برای شرکت در پژوهش انتخاب شده و در دو گروه آزمایش (100نفر) و مقایسه (197 نفر) قرار گرفتند. محیط، منازل زنان در مناطق تحت پوشش رابطین بهداشتی شهر همدان بوده است. ابزار گردآوری اطلاعات شامل دو پرسشنامه، سه چک لیست و یک کارت ارجاع بود. برای تعیین اعتبار علمی ابزار از روش اعتبار محتوا استفاده شد. اعتماد علمی ابزار نیز از طریق اجرای روش بازآزمایی در یک نمونه تصادفی 10 نفری تعیین گردید.
یافته ها: نتایج حاصل نشان داد که با ارائه خدمات تنظیم خانواده در منزل، انتخاب مناسب روش پیشگیری از بارداری و تداوم استفاده از روش بهطور معنیداری بیشتر می گردد (001/0= P ). در آمار استنباطی از آزمونهای تی مستقل، پیرسون و آنالیز واریانس استفاده شد. در سطح توصیف دادهها، فراوانیها محاسبه شدند.
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای این پژوهش، ارائه خدمات تنظیم خانواده در منزل سبب انتخاب مناسب روش پیشگیری از بارداری و تداوم استفاده از آن میگردد، لذا به کارگیری این روش ارائه خدمات توصیه شده و بررسی تأثیر این نوع از ارائه خدمات در روستاها و مکانهای دور دست، در اقوام مختلف و همچنین بررسی جنبههای اقتصادی این نوع از ارائه خدمات توسط رابطین بهداشتی پیشنهاد میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |