زمینه و هدف: بیمارستانهای خیریه در حفظ و اعاده سلامت مردم، به ویژه اقشار کم درآمد جامعه نقش برجستهای دارند؛ از این رو چگونگی مدیریت در این بیمارستانها از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف اصلی این پژوهش، ارائه الگویی برای مدیریت بیمارستانهای خیریه ایران است.
روش بررسی: این مطالعه از نوع کاربردی بوده و با روش توصیفی- تطبیقی انجام گرفته است. دادههای تحقیق با مطالعه منابع علمی کتابخانهای و بررسی مستندات عینی داخلی و خارجی، از طریق مراجعه به پایگاههای الکترونیکی، مکاتبه الکترونیک و مصاحبه با برخی از مدیران بیمارستانهای خیریه و مشاهده تعدادی از بیمارستانهای خیریه کشورهای منتخب با ارسال پرسشنامه فارسی برای بیمارستانهای ایران و پرسشنامه انگلیسی برای بیمارستانهای خارج کشور گردآوری شد. بهمنظور طراحی الگوی پژوهش، با مقایسه نقاط قوت و ضعف اداره بیمارستانهای خیریه در ایران، آلمان، آمریکا و هندوستان، الگوی اولیه طراحی و پس از آزمون به روش شبه دلفی (قضاوت خبرگان) طی دو مرحله و با تأیید ده تن از اساتید و خبرگان اعتبار سنجی شد. روش نمرهدهی پرسشنامه با استفاده از مقیاس پنج گزینهای لیکرت، بسیار خوب ( 4 ) و بسیار ضعیف (0) انجام شد، و باروش دلفی، نهایی گردید.
یافتهها: نتایج مطالعات در ایران نشان داد، که بیمارستانهای خیریه با سلیقههای مختلف و بدون وجود یک چارچوب مشخص اداره میشوند، هیچگونه کمکی از دولت دریافت نمیدارند، تعدادی از این بیمارستانها خودکفا نیستند و به مدد کمکهای خیرین استمرار فعالیت دارند. بیمارستانهای خیریه مورد مطالعه در خارج از کشور به شکل بیمارستانهای ایران اداره نمیشوند و اکثراً تحت پوشش یک بنیاد و یا شرکت میباشند. در بعضی از کشور ها پس از برقراری نظام طب ملی، بیمارستانهای خیریه در آن ادغام شدهاند.
نتیجه گیری: با توجه به اینکه هزینه درمان در بیمارستانهای خصوصی بسیار گران بوده و اکثراً با بیمه قرارداد ندارند، نقش بیمارستانهای خیریه در کمک به سلامت جامعه حیاتی است؛ لذا استفاده از الگوی ارائه شده میتواند در اداره مطلوب این سازمانها و پاسخگویی به نیاز بیماران مستمند مؤثر واقع شوند. با برقراری نظام هیئت مدیرهای بهعنوان عالیترین مرجع تصمیمگیری در بیمارستانهای خیریه و دادن اختیارات لازم به آنان و همچنین تشکیل کمیتههای برنامهریزی، کنترل و نظارت، روابط برون بخشی و سیاست گذاری، می توان بهبود مدیریت و خودکفایی این بیمارستانها در اداره امور جاری خود را شاهد بود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |