زمینه و هدف: پرستاران به دلیل ماهیت شغلی خویش با انواع تنیدگیها در محیط کار روبرو هستند و به دلیل کار در شیفتهای کاری صبح، عصر و شب ، شیفت در گردش بودن از جمله افرادی هستند که مستعد ابتلا به انواع اختلالات خواب میباشند. پرستاران زنی که مسئولیت نگهداری و مراقبت از خانواده هایشان را نیز بر عهده دارند، به دلیل برنامه خانوادگی خاص خود ساعات خواب کوتاه تری دارند و کیفیت خواب آن ها به دلیل نور، صدا و ... ضعیف میباشد. این پژوهش با هدف مقایسه کیفیت خواب پرستاران شاغل شیفتهای ثابت و درگردش انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی مقایسهای بود. نمونه پژوهش520 نفر از پرستاران شاغل در شیفتهای مختلف بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی ایران بودند که از طریق نمونهگیری تصادفی طبقهای در پژوهش شرکت کردند. دادهها با استفاده از ابزار ( Pittsburgh Sleep Quality Index ) PSQI جمعآوری شد.
یافتهها: کیفیت خواب 6/69 درصد پرستاران شیفت ثابت خوب و کیفیت خواب 4/30 درصد بد بود، همچنین 2/56 درصد پرستاران شیفت درگردش کیفیت خواب خوب و 8/43 درصد کیفیت خواب بدی داشتند. نتایج آزمون کای اسکوئر نشان داد که بین کیفیت خواب پرستاران شیفت ثابت و پرستاران شیفت درگردش اختلاف معنیدار وجود دارد به طوری که پرستاران شیفت ثابت از کیفیت خواب بهتری برخوردار بودند(001/0 P < ).
بحث و نتیجهگیری: مدیریت مناسب و کارآمد و برنامهریزی دقیق شیفتکاری جهت کاهش اختلالات خواب پرستاران پیشنهاد میشود. بهبود کیفیت خواب پرستاران میتواند سلامت عمومی پرستاران و نهایتاً کیفیت مراقبتهای به عمل آمده از بیماران را ارتقاء دهد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |