جلد 13، شماره 27 - ( 4-1380 )                   جلد 13 شماره 27 صفحات 50-42 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nooritajer, M, Emamy, A, Dabbaghi, F, Kamali, P. THE KNOWLEDGE OF NON PILGRIMS INTERNATIONAL TRAVELERS ABOUT WAYS OF TRANSMISSION AND PREVENTION OF AIDS. IJN 2001; 13 (27) :42-50
نوری تاجر مریم، امامی احمد، دباغی فاطمه، کمالی پرویز. آگاهی‌ مسافران‌ غیرزیارتی‌ عازم‌ به‌ خارج‌ از کشور در مورد. نشریه پرستاری ایران. 1380; 13 (27) :42-50

1- دانشکده پرستاری و مامائی دانشگاه علوم پزشکی ایران

مقدمه‌ : مسافران‌ بین‌ المللی‌ یکی‌ از گروههای‌ در معرض‌ خطر بیماری‌ ایدز می‌باشند که‌ باید خطر این‌ بیماری‌ برای‌ آنان‌ روشن‌ شود. اینکه‌ شخص‌ به‌ کجا مسافرت‌ می‌کند چندان‌ اهمیتی‌ ندارد بلکه‌ مهم‌ آن‌ است‌ که‌ مسافران‌ اطلاعاتی‌ در باره‌ راههای‌ سرایت‌ و پیشگیری‌ بیماری‌ ایدز را داشته‌ باشند.

هدف ‌: تعیین‌ میزان‌ آگاهی‌ مسافران‌ غیر زیارتی‌ عازم‌ به‌ خارج‌ از کشور در مورد راههای‌ سرایت‌ بیماری‌ ایدز و پیشگیری‌ از آن‌ در فرودگاه‌ بین‌ المللی‌ تهران‌.

نوع‌ پژوهش‌ : پژوهش‌ حاضر یک‌ مطالعه‌ مقطعی‌ است‌ که‌ در آن‌ میزان‌ آگاهی‌ واحدهای‌ مورد پژوهش‌ در خصوص‌ راههای‌ سرایت‌ بیماری‌ ایدز و پیشگیری‌ از آن‌ تعیین‌ شده‌ و سپس‌ ارتباط‌ آن‌ با مشخصات‌ فردی‌ آنان‌ مورد بررسی‌ قرار گرفته‌ است‌.

نمونه ‌: تعداد 200 نفر از مسافران‌ غیر زیارتی‌ که‌ قصد عزیمت‌ به‌ کشورهای‌ خارجی‌ از طریق‌ فرودگاه‌ بین‌ المللی‌ تهران‌ را داشتند در پژوهش‌ شرکت‌ داده‌ شدند، که‌ بصورت‌ تصادفی‌ به‌ هنگام‌ مراجعه‌ پژوهشگر به‌ فرودگاه‌ انتخاب‌ می‌شدند.

نتایج ‌: نتایج‌ پژوهش‌ حاکی‌ از آن‌ بود که‌ در کل‌ میزان‌ آگاهی‌ مسافران‌ غیر زیارتی‌ عازم‌ به‌ خارج‌ از کشور در مورد راههای‌ سرایت‌ و پیشگیری‌ بیماری‌ ایدز با میانگین‌ 13/1 و انحراف‌ معیار 4/32 در حد متوسط‌ می‌باشد. آزمون‌ آماری‌ X 2 ارتباط‌ معنی‌ داری‌ را بین‌ آگاهی‌ و متغیرهایی‌ مانند سطح‌ تحصیلات‌، هدف‌ از مسافرت‌، قاره‌ مقصد و شغل‌ را نشان‌ داد( 05/0 < P ) هم‌ چنین‌ آزمون‌ آماری‌ Z وضریب‌ همبستگی‌ پیرسون‌ نشان‌ داد که‌ بین‌ آگاهی‌ و سن‌ (10/0 < P ) و 14/0= r )، آگاهی‌ و منابع‌ اطلاعاتی‌ آنان‌ (05/0< P و51/0- = r ) ارتباط‌ معنی‌ داری‌ وجود دارد.

بحث‌ ونتیجه‌گیری‌ : یافته‌های‌ این‌ پژوهش‌ نشان‌ داد که‌ مسافران‌ عازم‌ به‌ خارج‌ از کشور از آگاهی‌ خوبی‌ در ارتباط‌ با بیماری‌ ایدز (از راههای‌ سرایت‌ و پیشگیری‌ از آن‌) برخوردار نبوده‌اند. در نتیجه‌ به‌ منظور حفظ‌ و حراست‌ از سلامتی مسافران‌ می‌بایستی‌ اطلاعات‌ بهداشتی‌ آنان‌ را در این‌ خصوص‌ افزایش‌ داد. به‌ همین‌ منظور از آموزش‌ بعنوان‌ یکی‌ از راههای‌ افزایش‌ آگاهی‌ مسافران‌ می‌توان‌ استفاده‌ نمود.

دریافت: 1386/8/21 | انتشار: 1380/4/24