چکیده
زمینه و هدف: احساس شادکامی از ضروریترین خواستههای فطری و نیازهای روانی بشر به شمار میرود که به دلیل تأثیرات عمده در سالمسازی و بهسازی جامعه، همواره ذهن انسان را به خود مشغول نموده است. پژوهش حاضر در پی آن است تا به بررسی میزان شادکامی سالمندان شهر ایلام و عوامل مرتبط با آن بپردازد.
روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه توصیفی – مقطعی بود که با استفاده از طرح همبستگی پیشبینی کننده انجام شد. نمونه پژوهش 370 نفر از سالمندان شهر ایلام بودند که به شیوه تصادفی منظم انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز در سال 1393 به وسیله پرسشنامه متشکل از سه بخش جمع آوری شد. بخش اول فرم مشخصات فردی؛ بخش دوم پرسشنامه پژوهشگر ساخته سنجش متغیرهای پرخاشگری، راهبردهای انطباق، سرمایه اجتماعی، جهتگیری مذهبی، محرومیت نسبی و از خودبیگانگی؛ و بخش سوم، پرسشنامه شادکامی آکسفورد (فرم 29 سوالی). اطلاعات جمعآوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس F و همچنین تبیین رگرسیونی چند مرحلهای در نرم افزار spss نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که پاسخگویان از میزان شادکامی متوسطی (53/92) برخوردار بودهاند و همبستگی بین عوامل مرتبط سرمایه اجتماعی ) 457/0 (r= ، میزان درآمد ) 344/0 (r= و سازگاری ) 275/0 (r= با متغیر احساس شادکامی، مستقیم، و در سطح حداقل 95 درصد معنیدار است (05/0 ˂ p ). از سوی دیگر رابطه متغیرهای از خودبیگانگی ) 484/0- (r= ، پرخاشگری ) 399/0- (r= و محرومیت نسبی ) 325/0- (r= با شادکامی در سطح حداقل 95 درصد معنیدار (05/0 ˂ p ) ، اما معکوس بود و ارتباط معنی داری بین شادکامی و جهتگیری مذهبی مشاهده نشد. نتایج تحلیل رگرسیونی گام به گام نشان میدهد که متغیرهای میزان درآمد، سرمایه اجتماعی و پرخاشگری تقریباً 49 درصد ) 49/0 (r 2 = ، از تغییرات متغیر احساس شادکامی را تبیین نمودهاند (00/0 ˂ p ) .
نتیجهگیری کلی: با توجه به نتایج و در نظر گرفتن روند رو به رشد جمعیت سالمندان در این شهر، پیشنهاد میشود راهکارهای مناسب در جهت تقویت عوامل مثبت و تعدیل عوامل منفی مرتبط با احساس شادکامی در این جمعیت اعمال شود.بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |