جلد 26، شماره 85 - ( دی 1392 )                   جلد 26 شماره 85 صفحات 85-76 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jebreili M, Sayyedrasooli A, Salimi S, Ghojazadeh M. Swaddling Effect on Pain of Nasogastric Tube Insertion in Premature Infants: A Crossover Design, Randomized Clinical Trial. IJN 2013; 26 (85) :76-85
جبرئیلی مهناز، سید رسولی الهه، سلیمی شمسی، قوجا زاده مرتضی. تاثیر قنداق کردن بر درد ناشی از جایگذاری لوله بینی ـ معدی در نوزادان نارس: کارآزمایی بالینی طرح متقاطع. نشریه پرستاری ایران. 1392; 26 (85) :76-85

1- مربی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2- دانشجوی کارشناسی ارشد پرستاری مراقبت ویژه نوزادان، دانشکده پرستاری و مامایی، مرکز تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، کارشناس پرستاری بیمارستان 29 بهمن تأمین اجتماعی تبریز، ایران (نویسنده مسئول٭). شماره تماس: 4770724-0411 Email: 786yasisalimi@gmail.com
3- دانشیار، مرکز تحقیقات بیماریهای کبد و گوارش، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران

زمینه و هدف: نوزادان نارس در حین مراقبت و درمان تحت مداخلات دردناک زیادی قرار می‌گیرند و پرستاران می‌بایست با استفاده از روش‌های غیر دارویی بدون خطر، از عوارض کوتاه و بلند مدت ناشی از درد پیشگیری نمایند، لذا این مطالعه به منظور تعیین تاثیر قنداق کردن بر درد ناشی از جایگذاری لوله بینی­ـ­ معدی در نوزادان نارس انجام گرفت.

روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی بالینی از نوع طرح متقاطع است. 38 نوزاد نارس به روش نمونه گیری آسان انتخاب و به طور تصادفی به دوگروه تقسیم شدند. در نوزادان گروه اول جای گذاری لوله بینی- معدی بار اول به روش روتین و بار دوم به روش قنداق کردن صورت گرفت و در نوزادان گروه دوم ترتیب جایگذاری لوله بینی­ـ ­معدی بر عکس گروه اول بود. در هر دو گروه درد نوزاد در فواصل زمانی دو دقیقه قبل، حین و پنج دقیقه بعد از جایگذاری لوله بینی ـ معدی با استفاده از ابزار (Premature Infant Pain Profile (PIPP اندازه گیری شد.

داده ها با استفاده از نرم­افزار آماری SPSS نسخه سیزدهم آنالیز شدند. برای متغیرهای کمی از آزمون آن ا لیز واریانس و جهت بررسی روند تغییرات درد در زمانهای مختلف از آزمون Repeated Measure s استفاده شد. در این مطالعه مقدار P کمتر از 05/0 از لحاظ آماری معنی دار تلقی گردید.

یافته ها : نتایج نشان داد قنداق کردن باعث کاهش پاسخ به درد نوزاد در زمانهای حین و پنج دقیقه بعد از جایگذاری لوله بینی ـ معدی می شود (به ترتیب 05/0 > p و 001/0> p ).

نتیجه گیری کلی: از آنجایی که یافته های این مطالعه نشان داد قنداق کردن بر درد ناشی از جایگذاری لوله بینی­ـ­ معدی موثر است، لذا توصیه می شود پرستاران آن را به عنوان مداخله ای موثر در کاهش درد نوزادان بکار ببرند.
دریافت: 1392/9/21 | پذیرش: 1392/10/9 | انتشار: 1392/10/9