جلد 26، شماره 85 - ( دی 1392 )                   جلد 26 شماره 85 صفحات 25-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rasuli S, Lotfi M, Seyedamini B, Zamanzadeh V, Naghili B. The Effects of Biological, Synthetic and Traditional Dressing on Pain Intensity of Burn Wound in children. IJN 2013; 26 (85) :15-25
رسولی شمسی، لطفی مژگان، سید امینی به یانه، زمان زاده وحید، نقیلی بهروز. تاثیر پانسمان‌های بیولوژیک، سنتتیک و سنتی بر شدت درد زخم‌های سوختگی کودکان. نشریه پرستاری ایران. 1392; 26 (85) :15-25

1- کارشناس ارشد پرستاری- سوپروایزر آموزشی بیمارستان امام خمینی مهاباد، آذربایجان غربی، ایران
2- دانشجوی دکترای پرستاری- مربی دانشکده پرستاری و مامایی تبریز، آذربایجان شرقی، ایران
3- دانشجوی دکترای مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، مربی گروه پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد، آذربایجان غربی، ایران
4- دکتری آموزش پرستاری، دانشیار دانشکده پرستاری و مامایی تبریز، آذربایجان شرقی، ایران
5- متخصص بیماریهای عفونی، استادیار دانشگاه علوم پزشکی تبریز، آذربایجان شرقی، ایران

زمینه و هدف: اگرچه کنترل درد و زخم سوختگی در سال­های اخیر بهتر شده، اما انتخاب پانسمان اثر بخش هنوز هم یک مشکل جهانی و چالش انگیز برای پرسنل مراقبت سلامت بشمار می آید. هدف از این مطالعه، مقایسه تاثیر پانسمان­های بیولوژیک، سنتتیک و سنتی بر درد زخم سوختگی در کودکان است.

روش بررسی: این مطالعه تجربی روی 90 کودک که در بخش سوختگی مرکز آموزشی درمانی سینا- تبریز در سال 1387 تحت درمان بودند، انجام گرفت. بیماران به صورت تصادفی به سه گروه تقسیم شدند: گروه تحت درمان با پانسمان سنتتیک (30 بیمار) با تعویض پانسمان هر سه روز یکبار، گروه تحت درمان با پانسمان بیولوژیک (30 بیمار) و گروه تحت درمان با پانسمان­های سنتی (30 بیمار) با تعویض پانسمان روزانه. شدت درد در دو مرحله شامل درد پروسیجرال و درد زمینه ای در روز 3 و 6 بستری با استفاده از ابزار استاندارد از جمله مقیاس NIPS ، Baker Wong ، CHEOPS ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده­ ها با نرم افزار SPSS نسخه 13 و آزمون­های توصیفی (فراوانی، میانگین رتبه ها) و آمار استنباطی ( Kruskal- wallis, Chi-square ) انجام شد.

یافته ها: نمرات درد در طول تعویض پانسمان بین گروه­های تحت درمان با پانسمان سنتتیک، بیولوژیک و سنتی مقایسه شد. میانگین رتبه ی درد بطور معنی داری در صبح روز سوم بستری (درد پروسیجرال) (7/24 در برابر1/56 و 5/53)، شب سوم بستری (درد زمینه­ای) (7/28 در برابر 5/54 و3/51) و در صبح روز ششم بستری (درد پروسیجرال) (3/25 در برابر 2/45 و6/51) در گروه تحت درمان با پانسمان سنتتیک پایین تر از دو گروه دیگر بود (001/0 P>).

نتیجه گیری کلی: این مطالعه نشان داد که پانسمان سنتتیک درد را کاهش داده و به علت کاهش دفعات تعویض پانسمان، آسایش بیمار را افزایش می دهد. نتایج حاصل از این مطالعه، کارایی پانسمان­های سنتتیک در درمان سوختگی با ضخامت نسبی و عمیق را تایید می کند. انجام تحقیقات در آینده، روی انواع پانسمان­های مدرن در درمان زخم سوختگی پیشنهاد شود.
واژه‌های کلیدی: سوختگی، پانسمان، درد، کودکان
دریافت: 1393/3/25 | پذیرش: 1393/3/25 | انتشار: 1393/3/25