جلد 26، شماره 84 - ( آبان 1392 )                   جلد 26 شماره 84 صفحات 43-34 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farhadi A, Movahedi Y, Nalchi M, Daraei M, Mohammadzadegan R. The Relationship between Work-family Conflict, Burnout Dimensions and Intention to Leave among Female Nurses . IJN 2013; 26 (84) :34-43
فرهادی علی، موحدی یزدان، نعلچی معصومه، دارایی مهری، محمدزادگان رضا. رابطه بین تعارض کار- خانواده با مولفه های فرسودگی شغلی و تمایل به ترک شغل در پرستاران زن . نشریه پرستاری ایران. 1392; 26 (84) :34-43

1- استادیار گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران
2- دانشجوی دکترای تخصصی علوم اعصاب شناختی، دانشکده روانشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران (نویسنده مسئول).
3- کارشناس ارشد علوم تربیتی، دانشکده روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد، خرم آباد، ایران
4- استادیار روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خرم آباد، خرم آباد، ایران
5- کارشناس ارشد روانشناسی عمومی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

زمینه و هدف: محققان علوم انسانی و به ویژه روانشناسی صنعتی و سازمانی از مدت ها پیش به اهمیت تعارض کار- خانواده به عنوان پایه ای اساسی و ضروری در اثربخشی فرآیندهای سازمانی و رضایت شغلی افراد پی برده اند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین تعارض کار – خانواده با فرسودگی شغلی و تمایل به ترک شغل در پرستاران زن شاغل در بیمارستانهای دانشگاهی خرم آباد صورت گرفته است.

روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه پرستاران زن شاغل در بیمارستانهای دانشگاهی خرم آباد می باشند. تعداد نمونه در این تحقیق 220 نفر برآورد شد و با استفاده از روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از سه پرسشنامه تعارض کار - خانواده ( Neet and Meyer ,1996 )، پرسشنامه فرسودگی شغلی ( ,1981 Maslakh and Jackson ) و پرسشنامه ترک شغل ( ,1979 Kamant ) استفاده شده است. اطلاعات جمع­آوری شده به کمک روش های آماری توصیفی و روش های آماری استنباطی شامل ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون با استفاده از نرم افزار SPSS19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها: نتایج نشان داد که بین تعارض کار - خانواده و فرسودگی شغلی ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد (01/0 >P ). بین تعارض کار - خانواده و ابعاد فرسودگی شغلی یعنی خستگی هیجانی، مسخ شخصیت، عدم موفقیت فردی ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد (01/0> P )؛ و همچنین تعارض کار-خانواده تمایل به ترک شغل را در پرستاران زن شاغل در بیمارستان­های دانشگاهی خرم­آباد پیش­بینی می­کند (01/0 > P ).

نتیجه گیری کلی: با توجه به یافته های پژوهش، انجام بررسی ها و اقدامات مداوم برای جلوگیری از فرسودگی بیشتر پرستاران و ترک حرفه ضروری به نظر می رسد.
دریافت: 1393/1/24 | پذیرش: 1393/1/24 | انتشار: 1393/1/24