جلد 25، شماره 77 - ( شهریور 1391 )                   جلد 25 شماره 77 صفحات 20-12 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Payamani F, Nazari AA, Noktehdan H, Ghadiriyan F, Karami K. Complementary Therapy in Patients with Multiple Sclerosis. IJN 2012; 25 (77) :12-20
URL: http://ijn.iums.ac.ir/article-1-1289-fa.html
فیروزه پیامنی ، علی اکبر نظری ، هایده نکته دان ، فتانه قدیریان ، کبری کرمی . وضعیت درمان های مکمل در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس. نشریه پرستاری ایران. 1391; 25 (77) :12-20

URL: http://ijn.iums.ac.ir/article-1-1289-fa.html


1- عضو هیات علمی دانشکده پرستاری الیگودرز، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران (مولف مسئول) شماره تماس: 09166682017 ، payamani.firuzeh@gmail.com
چکیده:   (9763 مشاهده)

  زمینه و هدف: با توجه به هزینه زیاد درمان های دارویی جهت کنترل علائم مولتیپل اسکلروزیس و همچنین عوارض متعدد ناشی از آنها، استفاده از درمان های مکمل در این بیماران رو به افزایش است. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت درمان های مکمل در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مراجعه کننده به انجمن ام.اس ایران صورت گرفت.

  روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی است. تعداد 200 نفر از بیماران مبتلا به ام.اس مراجعه کننده به انجمن ام. اس ایران در سال 1387 که شرایط ورود به مطالعه را داشتند از طریق نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته و روش جمع آوری آن مصاحبه بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی (کای دو، آنالیز واریانس ) و نرم افزار SPSS نسخه 5/11 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

  یافته ها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که بیش از نیمی (60%) از واحد های مورد پژوهش از روش های درمان غیر دارویی استفاده می کنند. درمان‌های غیر دارویی در همه موارد به عنوان درمان مکمل و نه جایگزین استفاده می شد و بیشترین فراوانی روش های مورد استفاده غیر دارویی به ترتیب شامل ورزش، مراقبه و مدیتیشن، تغذیه درمانی و استفاده از گیاهان دارویی، انرژی درمانی و آرامسازی ، طب سوزنی و طب فشاری بود. همچنین نتایج مطالعه نشان داد که اکثریت واحد های مورد پژوهش (5/44%)از یک روش درمان غیر دارویی و تنها 5/11% آنها از 2 روش و بیشتر استفاده می کردند. نتایج آزمون آماری کای دو نشان داد که استفاده از روش های درمانی غیر دارویی با هیچکدام از ویژگی های دموگرافیک به جز سطح تحصیلات (04/0= P ) ارتباط معنی دار آماری ندارد.

  نتیجه گیری کلی: با توجه به رواج استفاده از درمان های مکمل توسط بیماران ام اس این بیماران در معرض خطرات بالقوه و عوارض جانبی ناشی از این درمان ها قرار می گیرند. لذا پیشنهاد می شود آموزش های لازم به این بیماران ارائه شود و همچنین در زمینه انواع روش های کاربردی طب مکمل و بررسی علل گرایش به این نوع درمان تحقیقات بیشتری انجام گیرد.

متن کامل [PDF 247 kb]   (5085 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری
دریافت: 1391/5/28 | پذیرش: 1393/6/3 | انتشار: 1393/6/3

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به {نشریه پرستاری ایران} می باشد.

Designed & Developed by : Yektaweb