جلد 24، شماره 72 - ( آبان 1390 )                   جلد 24 شماره 72 صفحات 36-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirsaeedi G, Lackdizagi S, Ghoojazadeh M. Demographic Factors Involved in Nurses’ Clinical Decision Making. IJN 2011; 24 (72) :29-36
گلنوش میر سعیدی ، سیما لک دیزجی ، مرتضی قوجازاده . عوامل فردی- اجتماعی موثر بر تصمیم گیری بالینی پرستاران. نشریه پرستاری ایران. 1390; 24 (72) :29-36

1- کارشناسی ارشد پرستاری- مربی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پزشکی تهران، تهران، ایران
2- کارشناسی ارشد پرستاری- مربی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز ایران (نویسنده مسئول)
3- دکترای فیزیولوژی، استاد یار دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز ایران

زمینه و هدف: تصمیم گیری بالینی جزئی اساسی عملکرد حرفه ایی پرستاران و متمایز کننده پرستاران حرفه ای از پرسنل مراقبتی غیرحرفه ای است. تصمیم گیری بالینی پرستاران بیش از هر عاملی بر کیفیت مراقبت تأثیر داشته و فرایند تصمیم گیری بالینی به شناسایی نیازهای بیماران و تعیین بهترین اقدام پرستاری کمک می کند. هدف از این مطالعه بررسی عوامل فردی و اجتماعی مؤثر بر نحوه شرکت پرستاران در تصمیم گیری بالینی می‌باشد.

روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی است که بصورت مقطعی بر روی 285 پرستار مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی تبریز که به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شده بودند انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها یک چک لیست اطلاعات فردی و پرسشنامه مشارکت در فعالیت های تصمیم گیر PDAQ( Participation in Decision Activities Questionnaire ) بود. داده ها با استفاده از SPSS نسخه 15 و آزمون های توصیفی و مقایسه میانگین ها و همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها: نتایج نشان داد که تصمیم گیری بالینی با سن (003/0 p= )، جنس (001/0= p )، بخش کاری (002/0= p )، نوع استخدام (005/0= p ) و سابقه کاری (025/0= p ) ارتباط آماری معنی داری داشته، اما با میزان تحصیلات ارتباط آماری معنی داری بدست نیامد.

نتیجه گیری کلی: با در نظر گرفتن متغیرهای تاثیر گذار می‌توان نحوه شرکت پرستاران در تصمیم گیری های بالینی را بهبود بخشید لذا بکارگیری شیوه‌های مدیریتی صحیح و راهبردهای آموزشی در این راستا، پیشنهاد می‌گردد.

دریافت: 1390/11/3 | پذیرش: 1393/6/3 | انتشار: 1393/6/3