جلد 24، شماره 71 - ( شهریور 1390 )                   جلد 24 شماره 71 صفحات 92-83 | برگشت به فهرست نسخه ها

Allahgholi L. PhD Student, Rahmani A. PhD Student, Hajikazemi E, Hosseini AF. MSc. The Relationship Between the Duration of Breast Feeding and Child Weight Gain up to the End of the Age of 24- Months. IJN 2011; 24 (71) :83-92
لیلا الله قلی ، اعظم رحمانی ، حاجی کاظمی افتخارالسادات، آغا فاطمه حسینی . ارتباط طول مدت شیردهی با وزن گیری کودک تا پایان 24 ماهگی. نشریه پرستاری ایران. 1390; 24 (71) :83-92

1- دانشجوی دکتری تخصصی بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
2- دانشجوی دکتری تخصصی بهداشت باروری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران(مؤلف مسؤول) شماره تماس: 09132133513 ، azamrahmani7@gmail.com
3- استادیار گروه بهداشت مادران و نوزادان،دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران، تهران، ایران
4- مربی گروه آمار حیاتی، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی ـ درمانی تهران، تهران، ایران

زمینه و هدف: تغذیه با شیر مادر به ویژه در جوامعی که از شرایط اجتماعی- اقتصادی پایینی برخوردارند مهمترین عامل تعیین کننده وضعیت سلامت و تغذیه کودکان به شمار می‌رود. تغذیه با شیر مادر نقش به سزایی در سلامت جسمی و رشد کودک دارد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط طول مدت شیردهی و وزن گیری کودک تا پایان 24 ماهگی انجام شده است.

روش بررسی: پژوهش حاضر، یک مطالعه همبستگی و از نوع پیش گویی کننده است . نمونه پژوهش را 307 نفر از مادران دارای کودک 3-2سال که جهت پایش رشد کودک خود به مراکز بهداشتی- درمانی غرب تهران مراجعه می‌کردند تشکیل داد. روش نمونه گیری به صورت طبقه ای بود و داده‌ها از طریق پرسشنامه گرد آوری گردید. داده‌ها توسط SPSS نسخه 10 تحلیل شد و در این راستا از آزمون t- test و ANOVA جهت تعیین ارتباط و از ضریب همبستگی پیرسون برای تعیین نوع همبستگی استفاده شد.

یافته ها: نتایج آزمون آماری پیرسون نشان داد که ارتباط معنی داری بین طول مدت شیردهی با وزن کودک در 6 و 12ماهگی وجود نداشت، اما بین طول مدت شیردهی و وزن کودک در24 ماهگی ارتباط معنی دار معکوسی وجود داشت(003/0 p= )، همچنین بین وزن کودک در6، 12 و 24 ماهگی و جنس کودک ارتباط معنی داری وجود داشت(001/0 p= )، بین وزن 6 ماهگی، 12 ماهگی و 24 ماهگی کودکان با سن مادر، نوع زایمان، تعداد زایمانهای مادر، تحصیلات مادران، وضعیت اشتغال مادر، وضعیت شیردهی برای کودک، دریافت آموزش شیردهی با پستان و فاصله زمانی شروع شیردهی پس از زایمان ارتباط معنی داری مشاهده نشد.

نتیجه گیری کلی: با افزایش طول مدت شیر دهی، وزن کودک در محدوده طبیعی و با کاهش آن، در محدوده غیر طبیعی قرار گرفت. با توجه به اینکه کوتاه شدن طول مدت شیردهی می تواند اثر نامطلوبی بر رشد کودک گذاشته و منجر به چاقی شود، لذا برای جلوگیری از کاهش طول مدت شیردهی لازم است که مادران در دوران بارداری و شیردهی مورد حمایت خانوادگی و اجتماعی قرار گیرند تا بتوانند مدت شیردهی طولانی تری را حفظ نمایند.

واژه‌های کلیدی: طول مدت شیردهی، وزن گیری، کودکان
دریافت: 1390/9/28 | پذیرش: 1392/10/15 | انتشار: 1392/10/15