جلد 23، شماره 65 - ( شهريور 1389 )                   جلد 23 شماره 65 صفحات 14-8 | برگشت به فهرست نسخه ها

Effect of combined calcium and vitamin E consumption on premenstrual syndrome. IJN 2010; 23 (65) :8-14
اثرات تجویز توأم کلسیم و ویتامین E بر سندرم قبل از قاعدگی. نشریه پرستاری ایران. 1389; 23 (65) :8-14

زمینه و هدف: سندرم قبل از قاعدگی یک اختلال شایع در زنان جوان و میانسال است که بیشتر از ۹۵ درصد آنان را گرفتار می کند. گاهی علائم خلقی، رفتاری و جسمی این سندرم چنان شدتی دارند که مانع فعالیت های معمول و نیز باعث اختلال در روابط بین فردی می شوند. با توجه به گزارش هایی که در مورد تأثیر کلسیم و ویتامین E بر کاهش علائم سندرم قبل از قاعدگی وجود دارد، این مطالعه با هدف بررسی تأثیر مصرف توأم کلسیم و ویتامین E بر روی علائم سندرم قبل از قاعدگی در دانشجو یان دختر خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی ایران صورت گرفت.

روش بررسی: این مطالعه به روش کار آزمایی سه سو کور بر روی دانشجویان دختر ساکن خوابگاه‌های دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شد. تشخیص این سندرم طبق نظر انجمن زنان و مامائئ آمریکا (ACOG) بر اساس وجود حداقل یک علامت خلقی و یک علامت جسمی از مجموع علائم روانی و جسمانی این سندرم صورت گرفت. افراد مورد پژوهش به مدت سه سیکل متوالی پرسشنامه PMS را تکمیل و پس از شناسایی علائم، تعداد 87 نفر در دو گروه مصرف توأم کلسیم و ویتامین E و دارو نما قرار گرفتند. (50 نفر در هر گروه). سپس توأم( ۱۰۰۰میلی گرم کلسیم و۴۰۰ واحد بین المللی ویتامین E ) و دارونما ) ۱۰۰۰ میلی گرم پودر نشاسته ( در اختیار آنان قرار گرفت و دانشجویان به مدت سه سیکل متوالی در طی هفت روز قبل از عادت ماهانه ، دارو را مصرف کرده و هم زمان پرسشنامه PMS را علامت زدند. تغییرات ایجاد شده در درون هر گروه با آزمون t زوج و بین گروه ها با t مستقل مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت.

یافته ها: این بررسی بر روی 87 دانشجو انجام شد. در گروه مصرف توأم کلسیم و ویتامین E در بیش از۵۰ درصد موارد شدت سندرم کاهش یافت ودر مواردی نیز علائم کاملا از بین رفت، که این تفاوت نسبت به قبل از مداخله معنی دار بود (۰/۰۰۰۱ < p ). دارونما منجر به کاهش علائم در ۳۰ درصد موارد شد. نسبت به قبل از مداخله تفاوت معنی دار‌ی داشت (۰/۰۰۰۱ < p ). ضمنا بین دو گروه مصرف توأم کلسیم و ویتامین E ودارونما نیز تفاوت آماری معنی دار وجود داشت (۰/۰۰۳= p و ۲/۱۰ t= و ۸۶= df ( .

نتیجه گیری کلی: با توجه به اینکه مصرف توأم کلسیم و ویتامین E در مقایسه با دارونما منجر به تخفیف قابل توجه (۵۰ ٪ < ) درشدت سندرم قبل از قاعدگی شده است، با انجام تحقیقات وسیع تر و در صورت یافته های مشابه، می توان با تجویز توأم کلسیم و ویتامین E شدت PMS رادر تمام زنان مبتلا به این سندرم کاهش و به این ترتیب کیفیت زندگی آنان را ارتقاء داد.

دریافت: 1389/6/1 | پذیرش: 1393/6/3 | انتشار: 1393/6/3