جلد 20، شماره 52 - ( زمستان 1386 )                   جلد 20 شماره 52 صفحات 28-21 | برگشت به فهرست نسخه ها

L.Zarshenas, Sh.Salehi, J.Eslamian, M.Rastegari. Establishing the Standards of Control in Nursing Services Management. IJN 2007; 20 (52) :21-28
زرشناس لادن، صالحی شایسته، اسلامیان جلیل، رستگاری محمد. تدوین استانداردهای کنترل در مدیریت خدمات پرستاری در ایران. نشریه پرستاری ایران. 1386; 20 (52) :21-28

زمینه و هدف: شاید به جرأت بتوان ادعا کرد انجام هیچ فعالیتی در سازمان قرین توفیق نخواهد بود مگر آن‌که کنترل‌های لازم نسبت به آن به‌عمل آمده باشد. به کمک کنترل است که مدیریت نسبت به نحوه تحقق هدف‌ها و انجام عملیات آگاهی یافته و قدرت پیگیری و سنجش و اصلاح آن‌ها را پیدا می‌کند. در هر رشته تخصصی به منظور یکنواخت و علمی نمودن موضوع مجامع حرفه‌ای مربوطه استانداردهای خاص حرفه را تدوین و به‌صورت دستورالعمل و چارچوب کار مجریان ابلاغ می‌کنند. با توجه به اهمیت کنترل خصوصاً در مدیریت نظام‌های بهداشتی و با نظر به این‌که هیچ معیار و استانداردی در این زمینه وجود ندارد، پژوهش حاضر جهت تدوین استانداردهای اعتباربخشی کنترل در مدیریت پرستاری در ایران انجام شد.

روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه تلفیقی است که در سال‌های 1385-1383 با شرکت 50 نفر از صاحب نظران مدیریت پرستاری دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور با حداقل 5 سال سابقه مدیریتی و حداقل مدرک کارشناسی انجام گردید. نمونه‌گیری مبتنی بر هدف در پژوهش بود. این مطالعه در سه مرحله انجام شد: مرحله اول جستجوی استانداردهای بین المللی کنترل مدیریت پرستاری در جهان صورت گرفت، مرحله دوم پرسشنامه‌ای نیمه‌باز بر اساس داده‌های مرحله اول تدوین گردید و از طریق روش دلفی در بین 15 صاحب نظر مدیریت پرستاری در سراسر کشور نظرخواهی شد و در نهایت بعد از رسیدن به اجماع 70 درصد و اعمال نظرات و پیشنهادات صاحب نظران از طریق تماس با آن‌ها و نیز مشاوره با اساتید صاحب نظر پرسشنامه نهایی جهت نظرسنجی برای 50 نفر از صاحب نظران مدیریت پرستاری کشور ارسال شد. نتایج با روش آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و در نهایت استانداردهای کنترل در مدیریت پرستاری در ایران استخراج گردید.

یافته‌ها: استانداردهای با توافق 95 درصد و بالاتر عیناً آورده شد، استانداردهای با توافق 95-70 درصد با انجام اصلاحات و پیشنهادات تأیید شده ذکر شد و استاندارد زیر 70 درصد موجود نبود. در مجموع 36 استاندارد کنترل در مدیریت خدمات پرستاری منطبق با مدیریت پرستاری ایران تدوین گشت.

نتیجه گیری: نتایج به‌دست آمده نشان داد که اکثر استانداردها از درصد بالای 90 درصد برخوردار بودند. استاندارد زیر 70 درصد موجود نبود. در مجموع ضمن این‌که باید به این موضوع توجه کرد که این استانداردها همراه با استاندارد دیگر واحدهای پرستاری می‌تواند گامی در جهت ارتقای سیستم پرستاری کشور باشد، لذا پیشنهاد می‌گردد که این استانداردها توسط وزارت بهداشت، درمان ونظام پرستاری کشور برای اعتباربخشی واحدهای پرستاری به‌کار گرفته شود تا کاستی ها و نارسایی‌های آن مشخص گردد.

دریافت: 1387/4/11 | پذیرش: 1393/6/3 | انتشار: 1393/6/3