جستجو در مقالات منتشر شده


۱۱ نتیجه برای زنان باردار

سمیرا رحیمی، الهه سید رسولی،
جلد ۱۷، شماره ۴۰ - ( ۱۰-۱۳۸۳ )
چکیده

  اهمیت ورزش در جهان امروز چنان است که تمام جوامع می کوشند فعالیت های ورزشی را هر چه گسترده تر در برنامه زندگی انسان ها بگنجانند. از آنجائی که امروزه ورزش در سنین باروری مخصوصاً در طی دوران بارداری برای زنان مورد تاکید علم طب قرار گرفته است این پژوهش با هدف تعیین آگاهی و عملکرد زنان باردار نسبت به ورزش در دوران بارداری انجام پذیرفته است.

  این پژوهش مطالعه ای توصیفی است که بر روی ۱۰۰ نفر از زنان باردار که به روش نمونه گیری آسان و غیراحتمالی انتخاب شده بودند انجام شده است. روش جمع آوری داده ها مصاحبه و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای پژوهشگر ساخته بود که در آن ۳۶ سوال در زمینه بررسی آگاهی زنان در ۴ حوزه شامل اصول صحیح ورزش در دوران بارداری، موارد منع ورزش در دوران بارداری، تاثیر ورزش بر عوارض مادری دوران بارداری و تاثیر ورزش برنتایج بارداری طرح شده بود. به علاوه تعدادی سوال در مورد عملکرد زنان باردار مطرح شده بود. جهت آنالیز داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد.

  بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، ۵۳ درصد زنان از آگاهی ضعیف, ۴۵ درصد ازآگاهی متوسط و ۲ درصد از آگاهی خوب نسبت به ورزش دوران بارداری برخوردار بودند. بر اساس آزمون t گروه های مستقل، اختلاف معنی داری بین میانگین نمره آگاهی گروه ها به تفکیک مشخصات فردی اجتماعی آن ها وجود نداشت. نتایج پژوهش در حیطه عملکرد نشان داد که در دوران بارداری ۵۳ درصد نمونه های مورد پژوهش پیاده روی، ۴ درصد نرمش های روزانه، ۳ درصد کوهنوردی داشتند. ۴۰ درصد در این دوران هیچ نوع فعالیت ورزشی نداشتند.

  نتایج این مطالعه نیاز وسیع اعضای جامعه مورد پژوهش را برای آموزش و شناساندن اثرات مفید ورزش مطرح ساخت. بر اساس نتایج پژوهش پیشنهاد می گردد که کادر بهداشتی و رسانه های گروهی در جهت افزایش آگاهی و بهبود عملکرد زنان جامعه نسبت به ورزش در دوران بارداری اقدام نمایند.


مهوش دانش کجوری، صدیقه کریمی، ربابه شکرآبی، فاطمه حسینی،
جلد ۱۸، شماره ۴۳ - ( ۷-۱۳۸۴ )
چکیده

  چکیده

  یکی از مهم ترین شاخص های کیفیت ارائه خدمات بهداشتی رضایت مددجو می باشد. تأکید بر رضایت مراجعین از خدمات دوران بارداری به علت اثرات مثبتی است که بر رفتار آنان دارد و سبب می شود به استفاده از خدمات بهداشتی تشویق گردند . تامین رضایت زنان باردار حاصل پاسخگوئی به نیاز و انتظارات آن ها می باشد،که موجب بروز احساس خوشایندی در آن ها شده و سلامت روانی آنان را ارتقاء می دهد. مطالعه حاضر به هدف تعیین میزان رضایت زنان از مراقبت های دوران بارداری دریافت شده در مراجعین به خانه های بهداشت شهرستان شیروان چرداول در سال ۱۳۸۴ صورت گرفت.

  این مطالعه مقطعی بود. محقق علاوه بر بررسی رضایت زنان از مراقبت های دریافت شده ارتباط بین متغیر اصلی و متغیرهای مداخله گر را نیز مورد بررسی قرار داد. تعداد نمونه پژوهش ۴۶۰ نفر، بود که به روش سرشماری تعیین شد و ابزار جمع‌آوری اطلاعات پرسشنامه، محیط پژوهش ۵۴ خانه بهداشت شهرستان شیروان چرداول بود.

  نتایج پژوهش نشان دادکه ۸/۸۹ درصد زنان از برنامه زمان بندی شده مراقبت های دوران بارداری، ۸/۷۹ درصد از سهولت دسترسی به مراقبت های دوران بارداری و ۶/۹۳ درصد زنان از چگونگی برقراری ارتباط در مراقبت‌های دوران بارداری رضایت خیلی زیاد و زیا د داشتند و ۲/۶۰ درصد مادران از اطلاعات دریافت شده در مراقبت های دوران بارداری رضایت کم و خیلی کم را ابراز نمودند. زنان خانه‌دار و کارمند بیشتر از سایر گروه ها از برنامه زمان بندی شده مراقبت‌های دوران بارداری رضایت داشتند (۰۰۴/۰=P). همچنین میزان رضایت در اولین بارداری بیشتر از سایر گروه ها بود (۰۳۵/۰=P) و زنان با سن کمتر از سهولت دسترسی به مراقبت ها راضی تر بودند (۰۲۷/۰=P). نتایج به طورکلی نشان داد ۲/۸۷ درصد از زنان از مراقبت های دوران بارداری به میزان زیاد و خیلی زیاد رضایت داشتند. با توجه به رضایت اندک مادران از اطلاعات دریافت شده در دوران بارداری لازم است اقدامات مناسب در جهت تشویق اعضاء تیم بهداشتی به انجام آموزش به مادران صورت پذیرد. پژوهشگران پیشنهاد انجام مطالعه در زمینه علل نارضایتی مادران از آموزش دریافت شده را می‌نماید.


صدیقه خنجری، فروغ مولا، فاطمه حسینی، معصومه فرج الهی،
جلد ۱۹، شماره ۴۵ - ( ۱-۱۳۸۵ )
چکیده

  دریافت مراقبت‌‌های بارداری یکی از مهم‌ترین عوامل در بهبود نتایج بارداری است. عوامل بازدارنده دریافت مراقبت‌‌های بارداری منجر به دریافت ناکافی مراقبت‌های بارداری و در نتیجه تضعیف بهداشت مادر و کودک می‌گردد. لذا این تحقیق با هدف تعیین نحوه دریافت مراقبت‌های دوران بارداری و عوامل موثر بر آن انجام شده است. پژوهش حاضر مقطعی بوده و جامعه پژوهش شامل کلیه زنان تک قلو زایی بودکه حداکثر سن آخرین فرزند آنان یک سال یا زیر یک سال بوده و در دوران بارداری تحت مراقبت صرفاً یکی از دو مرکز بهداشتی-درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران بودند. تعداد شرکت کنندگان در پژوهش ۴۰۰ نفر مراجعه کننده جهت دریافت مراقبت پس از زایمان به مراکز مورد نظر بود که بو‌سیله نمونه‌گیری مستمر انتخاب شدند.

  در این مطالعه پس از تعیین اعتبار علمی از طریق اعتبار محتوا و اعتماد علمی با استفاده از روش دو نیمه کردن، با پرسش از مراجعه کنندگان و با استفاده از پرونده بهداشتی پرسشنامه ها تکمیل گردید. نتایج نشان داد براساس ابزار کتل‌چاک حدود ۸۳ درصد زنان مراقبت های دوران بارداری را به‌صورت متوسط و ناکافی دریافت کرده بودند. بین دریافت مراقبت کافی و ضروری دانستن دریافت مراقبت دوران بارداری از دیدگاه مادران رابطه معنی‌داری مشاهده گردید (۰۰۵/۰ P= ). بین مواردی چون کفایت استفاده از مراقبت بارداری و سن زنان (۰۰۱/۰ P= )، سن همسر آنان (۰۱۶/۰ P= )، وضعیت اشتغال (۰۰۰/۰ P= ) و تعداد اعضای خانواده (۰۰۲/۰ P= )، تعداد فرزندان (۰۰۶/۰ P= )، سطح درآمد (۰۵۳/۰ P= ) و سن حاملگی زن به هنگام زایمان (۰۰۰/۰ P= ) رابطه معنی‌‌دار مشاهده شد. نتایج بیانگر آن بود که با وجود ارائه مراقبت‌های بارداری در مراکز بهداشت درصد قابل ملاحظه‌ای از زنان باردار از این مراقبت‌ها به‌طور کامل استفاده نمی‌کنند. از جمله عواملی که مانع دریافت این مراقبت‌ها بود، احساس عدم نیاز به این مراقبت‌ها از سوی زنان و همچنین اعتماد نداشتن به مراقبت‌دهندگان و عدم آگاهی از دفعات و نحوه صحیح مراجعات به مراکز بهداشت بود. از موانع دریافت مراقبت‌های دوران بارداری بعضی از مشخصات و و یژگی فردی زنان باردار بود که به‌نظر می رسد توجه ارائه دهندگان مراقبت به مشخصات فردی دریافت‌کنندگان مراقبت در جهت بهبود میزان دریافت مراقبت زنان باردار مهم باشد.


محمدرضا یگانه خواه، دکتر فرحناز محمدی شاهبلاغی، دکتر حمیدرضا خانکه، دکتر مهدی رهگذر،
جلد ۲۱، شماره ۵۴ - ( ۹-۱۳۸۷ )
چکیده

زمینه تحقیق: تجربه بارداری می تواند باعث مشکلات متعددی گردد. وجود اضطراب به شکلهای مختلف در زنان باردار مبنائی برای ایجاد بسیاری از این مشکلات می باشد بلاخص برای خانمهای که تا به حال تجربه بارداری نداشته اند، این در حالی است که اکثر این افراد در برابر این مشکلات آمادگی لازم را ندارند. محقق تاثیر ماساژ به روش استروک سطحی پشت ( اس اس بی ام ) را بر اضطراب زنان باردار نخست زا در بیمارستانهای شهر شیراز در سال ۱۳۸۶ مورد مطالعه قرار داد. نتایج این مطالعه می تواند برای تصمیم گیری و برنامه ریزی این گروه موثر واقع شود. روش : این مطالعه یک تحقیق تجربی است که در بیمارستانهای حافظ و زینبیه شهر شیراز در سال ۱۳۸۶ انجام شده است. جامعه مورد مطالعه در این تحقیق ۸۰ زنان باردار نخست زا بین سنین ۳۵- ۱۵ سال بود که جهت دریافت مراقبتهای دوران بارداری در سه ماهه سوم به این مراکز مراجعه داشتند. مداخله شامل ۱۰ دقیقه ماساژ به روش اس اس بی ام در سه روز متوالی بین ساعات ۱۱- ۹ صبح بود. میزان اضطراب قبل و بلافاصله بعد از انجام مداخله در دو گروه اندازه گیری و به کمک نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ابزارها برای گردآوری داده ها شامل فرم مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه اشپیلبرگر بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای کی اسکوار، من ویتنی، تی زوجی، تی مستقل و کولموگراف ـ اسمیرنوف استفاده شد. یافته ها: میانگین و انحراف معیار میزان اضطراب قبل از بکارگیری برنامه ماساژ در گروه مداخله ۵۱، ۶۵/۶ و در گروه کنترل ۹/۴۹، ۶۰/۶ بود . پس از اجرای برنامه ماساژ میانگین و انحراف معیار میز ان اضطراب در گروه مداخله۱۸/۴۸، ۵۲/۶ و در گروه کنترل ۵/۵۱، ۳۹/۷ بود. نتایج در سطح ۹۵ % از لحاظ آماری معنی دار بود (۰۳۶/۰ p= ). نتیجه گیری: مطابق یافته ها محقق پیشنهاد می کنند ماساژ اس اس بی ام یک مداخله پرستاری برای کاهش سطح اضطراب زنان باردار نخست زا می باشد. بنابراین این مداخله پرستاری فرصتی برای پرستاران و مراقبت دهندگان به این افراد جهت عرضه مراقبت ویژه و جامع فراهم می کند.
منصوره جمشیدی منش، سیده فاطمه حقدوست اسکوئی ، لیلا جویباری ، اکرم ثناگو ،
جلد ۲۱، شماره ۵۶ - ( ۱۲-۱۳۸۷ )
چکیده

    زمینه و هدف: سزارین راهی برای کاهش مرگ و میر مادر و نوزاد در نظر گرفته شده است، اما امروزه به معضلی همگانی تبدیل گردیده به طوری که آمار سزارین در کشور ایران از میزان استاندارد سازمان بهداشت جهانی به مراتب بیشتر می باشد. هدف مطالعه کشف، شناسایی و توصیف روند تصمیم گیری زنان در انتخاب زایمان به روش سزارین توسط مادران بارداری است که ضرورت پزشکی برای این امر ندارند.

  روش بررسی: بیست و شش زن در سه ماه سوم بارداری به روش نمونه گیری هدف دار و نظری انتخاب شدند. به منظور دستیابی به شرکت کنندگان، به دو مرکز آموزشی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران و همچنین دو مطب خصوصی پزشک زنان در شهر تهران مراجعه شد. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختار جمع آوری شدند. بعد از ضبط خط به خط دست نویس شدند. جمع آوری و آنالیز همزمان داده ها به روش "مقایسه مداوم" صورت گرفت.

  یافته ها: مضامین اصلی که ظهور یافت شامل "ترس از ناشناخته ها"، "بی دردی، آرامش جسمی و روحی"، "تجربه نامطلوب و تشویق دیگران"، "نگرانی از عوارض"، "ارتباط نامناسب کادر درمان" "احساس مرگ و تنهایی"، و "سلامت نوزاد" بود . همچنین تحلیل مستمر داده ها نشان داد زنان برای "ایجاد تعادل" به منظور اخذ بهترین تصمیم، مراحل "بررسی کردن، مشروع ساختن و تعدیل نگرانی ها، قطعیت بخشیدن انتخاب نمودن" را پشت سر می گذارند.

  نتیجه گیری: با توجه به مضمون اصلی به دست آمده از یافته ها که همانا ترس از ناشناخته های مادران باردار از زایمان می باشد، با ترویج روش هایی که منجر به کاهش ترس، درد و ایجاد حس اعتماد به نفس می شود می توان به زنان در انتخاب نوع زایمان به ویژه زایمان طبیعی کمک نمود. 


افتخارالسادات حاجی کاظمی، لیلا الله قلی، منصوره جمشیدی منش، فاطمه حسینی،
جلد ۲۲، شماره ۵۷ - ( ۲-۱۳۸۸ )
چکیده

  زمینه و هدف: ترویج تغذیه با شیر مادر از اهداف مراقبت های اولیه بهداشتی بوده و شیردهی تا پایان ۲ سالگی توصیه سازمان بهداشت جهانی می باشد، اما مادران دارای اضافه وزن در مقایسه با مادران دارای وزن طبیعی، شیردهی را زودتر قطع می کنند و علیرغم این که زنان دارای اضافه وزن برای شیردهی تلاش بیشتری می کنند، اما برای تداوم شیردهی کمتر موفق می شوند . این پژوهش با هدف تعیین ارتباط شاخص توده بدنی قبل از بارداری، با طول مدت شیردهی انجام شده است.

  روش بررسی: پژوهش حاضر، مطالعه همبستگی از نوع پیش گویی کننده بود . جامعه پژوهش شامل مادران دارای کودک ۳- ۲سال بوده که به مراکز بهداشتی- درمانی غرب تهران جهت پایش رشد کودک مراجعه می کردند. تعداد نمونه پژوهش ۳۰۷ نفر بود و روش نمونه گیری به صورت طبقه ای، و داده ها از طریق پرسشنامه گردآوری گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تی، Anova و ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس استفاده شد.

  یافته ها: میانگین طول مدت شیردهی در این پژوهش ۸۵/۱۸ ماه بود. نتایج آزمون آماری آنالیز واریانس نشان داد بین شاخص توده بدنی قبل از بارداری مادران با طول مدت شیردهی ارتباط معنی دار وجود دارد (۰۲/۰= P ). هم‌چنین نوع زایمان، فاصله زمانی زایمان، اولین شیردهی با طول مدت شیردهی ارتباط معنی داری وجود داشت (۰۵/۰> P ).

  نتیجه گیری: با توجه به ارتباط معنی دار شاخص توده بدنی قبل از بارداری مادران با طول مدت شیردهی و از آنجائی که کوتاه شدن طول مدت شیردهی و تغذیه ناکافی با شیر مادر منجر به سوء تغذیه و چاقی دوران کودکی می گردد لذا باید به مادران کمک شود تا قبل از بارداری به وزن مطلوب دست یابند. انجام مطالعات با حجم نمونه بیشتر توصیه می گردد.


سرور درتاج رابری ، ربابه شکرآبی ، ماه منیر بنی اسد ، آغا فاطمه حسینی ،
جلد ۲۳، شماره ۶۵ - ( ۶-۱۳۸۹ )
چکیده

زمینه و هدف: همسرآزاری در دوران بارداری، یکی از شایع ترین مشکلات مطرح در بهداشت باروری است که اطلاعات و دانسته های ما در مورد آن بسیار اندک است. با توجه به اهمیت موضوع در ارتقاء سلامت مادران تجربه آزار در دوران بارداری، سلامتی و زندگی مادر و جنین درحال رشد وی را به مخاطره انداخته و منجر به عواقب وخیمی می گردد. این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع همسرآزاری و عوامل فردی و بارداری مرتبط با آن در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی غرب تهران در سال ۸۶-۱۳۸۵ انجام گرفت.

روش بررسی: در پژوهشی مقطعی، ۳۷۰ نفر از زنان باردار، مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی منتخب از بهمن ۱۳۸۵ لغایت فروردین ۱۳۸۶ به طور مستمر مورد بررسی قرار گرفتند. جمع آوری اطلاعات از هریک از واحدهای پژوهش در یک مرحله با استفاده از دو پرسشنامه خود گزارش دهی تعیین عوامل مرتبط با آزار و پرسشنامه اقتباس شده از ابزار استاندارد ارزیابی، غربالگری آزار بود. تجزیه و تحلیل آماری با نسخه ۱۴ نرم افزار SPSS و آزمونهای کای اسکوئر و رگرسیون لجستیک انجام گرفت.

یافته ها: فراوانی کلی همسرآزاری در این پژوهش ۷/۵۹ درصد بود. (تحصیلات، شغل، تجربه آزار در کودکی، شاهد خشونت والدین بودن، سوء مصرف مواد و سیگار) در زن یا شوهر و بارداری بدون برنامه و مراقبت های ناکافی دوران بارداری با همسرآزاری در دوران بارداری ارتباط معنی داری داشتند (۰۵/۰‍‌p<).

نتیجه گیری کلی: مواجهه بیش از نیمی از زنان با همسرآزاری لزوم شناسایی و حمایت از زنان باردار آزار دیده را مطرح می سازد، لذا پیشنهاد می شود در دوران بارداری علاوه بر مراقبت های معمول، غربالگری همسرآزاری با اولویت دادن به زنان باردار مورد توجه قرار گیرد.


مرحمت فراهانی نیا، صدیقه فراهانی نیا ، مریم چمری، حمید حقانی،
جلد ۲۵، شماره ۸۰ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده

  زمینه وهدف : وضعیت تغذیه دو ر ان بارداری از مهمترین شاخص ها در تعیین سلامت مادر وجنین می باشد و سوء تغذیه دوران بار داری با دریافت کافی مواد غذایی قابل اجتناب است. این پژوهش با هدف تعیین الگوی تغذیه زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشک ی تهران واقع در شهر تهران در سال۱۳۸۸ انجام شده است.

  روش بررسی :در این پژوهش توصیفی مقطعی، تعداد ۳۶۰ زن باردار از سه ماهه دوم بارداری به بعد از بین مراجعه کننده گان به ۱۰ مراکز بهداشتی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران که به صورت خوشه ای از مراکز وابسته انتخاب شده بودند شرکت کردند. گرد آوری اطلاعات از طریق تکمیل پرسشنامه صورت گرفت. پرسشنامه شامل دوقسمت مشتمل بر مشخصات جمعیت شناختی و پرسشنامه بسامد مواد غذایی Food Frequency Questionnaire (FFQ) مربوط به گروه های مختلف مواد غذایی بود که مواد غذایی مصرفی را درطی روز، هفته، و ماه گذشته مورد بررسی قرار می داد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی (فراوانی، میانگین وانحراف معیار) و مقایسه میانگین با مقدار ثابت با استفاده از آزمون تی تحت نرم افزار SPSS نسخه ۱۴ انجام شد.

  یافته ها: نتایج نشان داد، میانگین تعداد واحد مصرفی (سروینگ) گروه کربوهیدرات در زنان باردار ۷/۴ ، گروه گوشت و مواد پروتئینی ۱/۱، گروه لبنیات ۱۴/۱، گروه میوه ۳/۱، گروه سبزیجات ۷/۱ ، گروه چربی ها ۱۷/۲، بود. همچنین مصرف کلسیم ۸۹۶ میلی گرم، پروتئین ۵/۶۶ گرم، اسید فولیک ۵/۱۹۶ میکروگرم، و آهن ۱۲ میلی گرم بود که بجز در گروه چربی ها در تمام موارد از میزان های توصیه شده کمتر بوده است. نتایج آزمون آماری تی این تفاوت هارا معنی دار نشان داد ) ۰۰۰۱/۰ P < ).

  نتیجه گیری کلی : با توجه به نتایج پژوهش، تاکید بر آموزش تغذیه صحیح و انتخاب مواد غذایی متنوع و با مقدار مناسب در زمان انجام مراقبت های معمول دوران بارداری از طرف کادر بهداشتی توصیه می شود.

  


نیلوفر وکیل، مهدی مسیبی، زهرا اسلامی راد،
جلد ۲۶، شماره ۸۶ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده

  چکیده

  زمینه و هدف: با توجه به عوارض جسمی، اجتماعی و اقتصادی توکسوپلاسموز، بررسی وضعیت حساسیت و مصونیت به این بیماری و عوامل خطرزای آن در زنان در دوران ازدواج و قبل و حین بارداری اهمیت زیادی دارد. هدف این مطالعه تعیین حساسیت به توکسو پلاسما گوندی و عوامل خطرزای آن در زنان تحت مراقبتهای دوران بارداری در مراکز بهداشتی درمانی شهر اراک بود.

  روش بررسی: دراین مطالعه توصیفی- مقطعی ۳۰۸ نفر از زنان تحت مراقبتهای دوران بارداری در ۵ مرکز بهداشتی درمانی شهر اراک به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و در سال ۱۳۸۸ بررسی شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه و نمونه مورد مطالعه سرم خون بود. سنجش IgG و IgM اختصاصی علیه توکسوپلاسما با روش ELISA انجام و تجزیه و تحلیل نتایج با آزمون کای دو با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه ۱۱ انجام شد.

  یافته ها: تیتر IgG در ۳۸% زنان باردار تحت مراقبت و تیتر IgM در ۷/۱% زنان آزمایش شده بالا بود. بیشترین میزان ابتلا در زنان ۲۴-۲۰ ساله دیده شد. ارتباط معنی دار بین وجود آلودگی ( IgG یا IgM ) و سابقه سقط، مصرف یا عدم مصرف مواد غذایی نیم پز، نپخته و نجوشیده (گوشت، تخم مرغ و شیر) مشاهده گردید (p<۰/۰۰۵) . ارتباط معنی دار بین وجود عفونت ( IgG یا IgM ) با شغل، میزان تحصیلات، نحوه شستشوی سبزیجات، آگاهی از بیماری، مصرف غذای خارج از منزل و تماس با گربه مشاهده نشد.

نتیجه گیری کلی: با توجه به حساسیت حدود ۶۴% زنان باردار در شروع بارداری در مقابل بیماری پیشنهاد می شود برای کاهش بروز و عوارض بیماری احتمالی، ضمن آموزش بهداشت و افزایش سطح آگاهی زنان، بررسی حساسیت به این بیماری در برنامه مراقبتهای دوران بارداری قرار گرفته و تحقیقات وسیعتری در این خصوص در سطح کشور انجام شود.
خدیجه سرایلو، خدیجه میرزایی نجم آبادی، فهیمه رنجبر، زهرا بهبودی مقدم،
جلد ۲۹، شماره ۱۰۴ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده

چکیده

زمینه و هدف: خشونت خانگی در بارداری تهدیدی جدی بر سلامت جسمی، روحی و روانی مادر و جنین و در نهایت برای سلامت جامعه می‌باشد. هدف از مطالعه، تعیین شیوع خشونت خانگی و عوامل مرتبط با آن در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهری مینودشت بوده است.

روش بررسی: این پژوهش به صورت مقطعی و بر روی ۳۰۰ نفر از زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر مینودشت که شرایط ورود به مطالعه را دارا بودند انجام شد. نمونه‌گیری به روش در دسترس انجام شد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه خشونت خانگی  (CTS۲)بود که پژوهشگر با مصاحبه ساختار یافته آن را تکمیل نمود. سپس اطلاعات گرداوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۱۸ و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون‌های آماری کای دو، آزمون دقیق فیشر و تی تست) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها: شیوع خشونت خانگی ۴۶ درصد بود و بیشترین نوع خشونت به ترتیب خشونت روانی (۳۵%)، فیزیکی (۸/۷%) و جنسی (۳/۲%) بود. ارتباط معنی‌داری بین سن، سطح تحصیلات و شغل زن و همسر با خشونت خانگی مشاهده نشد. بارداری ناخواسته ارتباط معنی‌داری با بروز خشونت علیه زنان باردار داشت (۰۵/۰>P).

نتیجهگیری کلی: با توجه به احتمال بروز خشونت خانگی در زنان باردار، خصوصا در صورتی که بارداری ناخواسته باشد، توصیه می‌شود که مراکز بهداشتی درمانی بطور معمول غربالگری خشونت خانگی در بارداری را انجام دهند تا بتوانند موارد خشونت خانگی را شناسایی نموده و در صورت لزوم مشاوره انجام دهند.


مریم شیبانی صدر، مریم سراجی، محمدهادی عباسی،
جلد ۳۶، شماره ۱۴۱ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده

زمینه و هدف یک بعد مهم از زندگی زنان را باروری جهت تولید مثل و حفظ بقا شامل می‌شود. ارائه مراقبت‌های دوران بارداری در حیطه زنان علاوه‌بر این که مقرون به صرفه است، باعث حفظ و ارتقای سلامت مادر و جنین و درنتیجه سلامت کل خانواده و افزایش جمعیت جامعه می‌شود. این پژوهش با هدف استخراج مشوق‌ها و بازدارنده‌های دریافت مراقبت‌های دوران بارداری در سال ۱۴۰۱ در شهر زاهدان (جنوب شرق ایران) انجام شد. 
روش بررسی مطالعه حاضر از نوع کیفی با رویکرد تحلیل محتوای قراردادی است. جمع‌آوری داده‌ها به‌صورت هدفمند از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته عمیق با انجام مصاحبه با ۲۶ مشارکت‌کننده (۸ پرستار و ۱۸ زن باردار) که از مراقبین سلامت و زنان باردار مراجعه‌کننده به پایگاه سلامت بودند تا مرحله اشباع داده‌ها ادامه یافت. تحلیل اطلاعات هم‌زمان با جمع‌آوری به روش ۴ مرحله‌ای گرانیهام انجام شد. برای صحت و استحکام داده‌ها از ۴ روش اعتبار، تأییدپذیری، قابلیت اعتماد و انتقال‌پذیری استفاده شد. 
یافته ها پس از تحلیل، ۵۰۴ کد به دست آمد که براساس شباهت‌ها به ۲۱۵ کد خلاصه شدند، ۱۹طبقه اولیه و ۲ طبقه اصلی تحت عناوین»بازدارنده‌های دریافت مراقبت‌های دوران بارداری» و »مشوق‌های دریافت مراقبت‌های دوران بارداری» و ۶ زیرطبقه نهایی شامل بازدارنده‌های سازمانی، بازدارنده‌های فردی، درک مفید بودن انجام مراقبت، ارائه مراقبت‌های رایگان، آموزش‌های مراقبت از خود، ارتباط مناسب مراقبین سلامت طبقه‌بندی شدند. 
نتیجه‌گیری  سیاستگذاران و برنامه‌ریزان افزایش جمعیت و طرح ملی جوانی جمعیت در کشور می‌توانند از مشوق‌ها و بازدارنده‌های دریافت مراقبت‌های دوران بارداری جهت برنامه‌ریزی و ارتقاء سلامت زنان باردار استفاده کنند. 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به {نشریه پرستاری ایران} می باشد.

Designed & Developed by : Yektaweb