جستجو در مقالات منتشر شده


۱۵ نتیجه برای ایران

امیر اشکان نصیری پور، شهرام توفیقی، فریده فرهادی،
جلد ۲۰، شماره ۵۰ - ( ۴-۱۳۸۶ )
چکیده

  زمینه و هدف: بیمارستان‌های خیریه در حفظ و اعاده سلامت مردم، به ویژه اقشار کم درآمد جامعه نقش برجسته‌ای دارند؛ از این رو چگونگی مدیریت در این بیمارستان‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف اصلی این پژوهش، ارائه الگویی برای مدیریت بیمارستان‌های خیریه ایران است.

  روش بررسی: این مطالعه از نوع کاربردی بوده و با روش توصیفی- تطبیقی انجام گرفته است. داده‌های تحقیق با مطالعه منابع علمی کتابخانه‌ای و بررسی مستندات عینی داخلی و خارجی، از طریق مراجعه به پایگاه‌های الکترونیکی، مکاتبه الکترونیک و مصاحبه با برخی از مدیران بیمارستان‌های خیریه و مشاهده تعدادی از بیمارستان‌های خیریه کشورهای منتخب با ارسال پرسشنامه فارسی برای بیمارستان‌های ایران و پرسشنامه انگلیسی برای بیمارستان‌های خارج کشور گردآوری شد. به‌منظور طراحی الگوی پژوهش، با مقایسه نقاط قوت و ضعف اداره بیمارستان‌های خیریه در ایران، آلمان، آمریکا و هندوستان، الگوی اولیه طراحی و پس از آزمون به روش شبه دلفی (قضاوت خبرگان) طی دو مرحله و با تأیید ده تن از اساتید و خبرگان اعتبار سنجی شد. روش نمره‌دهی پرسشنامه با استفاده از مقیاس پنج گزینه‌ای لیکرت، بسیار خوب ( ۴ ) و بسیار ضعیف (۰) انجام شد، و باروش دلفی، نهایی گردید.

  یافته‌ها: نتایج مطالعات در ایران نشان داد، که بیمارستان‌های خیریه با سلیقه‌های مختلف و بدون وجود یک چارچوب مشخص اداره می‌شوند، هیچ‌گونه کمکی از دولت دریافت نمی‌دارند، تعدادی از این بیمارستان‌ها خودکفا نیستند و به مدد کمکهای خیرین استمرار فعالیت دارند. بیمارستان‌های خیریه مورد مطالعه در خارج از کشور به شکل بیمارستان‌های ایران اداره نمی‌شوند و اکثراً تحت پوشش یک بنیاد و یا شرکت می‌باشند. در بعضی از کشور ها پس از برقراری نظام طب‌ ملی، بیمارستان‌های خیریه در آن ادغام شده‌اند.

  نتیجه گیری: با توجه به این‌که هزینه درمان در بیمارستان‌های خصوصی بسیار گران بوده و اکثراً با بیمه قرارداد ندارند، نقش بیمارستان‌های خیریه در کمک به سلامت جامعه حیاتی است؛ لذا استفاده از الگوی ارائه شده می‌تواند در اداره مطلوب این سازمان‌ها و پاسخگویی به نیاز بیماران مستمند مؤثر واقع شوند. با برقراری نظام هیئت مدیره‌ای به‌عنوان عالی‌ترین مرجع تصمیم‌گیری در بیمارستان‌های خیریه و دادن اختیارات لازم به آنان و همچنین تشکیل کمیته‌های برنامه‌ریزی، کنترل و نظارت، روابط برون بخشی و سیاست گذاری، می توان بهبود مدیریت و خودکفایی این بیمارستان‌ها در اداره امور جاری خود را شاهد بود.


فریبا بخشیان، حسین جباری،
جلد ۲۲، شماره ۵۸ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده

  زمینه و هدف: بهبود وضعیت سلامت مادران یکی از اهداف مهم توسعه هزاره سازمان ملل است. با توجه به این که دوران بارداری از حساس ترین دوره های زندگی زنان بوده و بیشتر مرگ هایی که در این دوران یا حین زایمان اتفاق می‌افتند قابل پیشگیری هستند ارائه مراقبت های بهداشتی دوران بارداری و پس از آن یکی از راهکارهای اساسی در ارتقاء سلامت مادران و پیشگیری از مرگ و میر آنان می باشد. در ایران مراقبت های بهداشتی از مادران در روستاها از طریق نظام شبکه بهداشتی و خانه های بهداشت ارایه می ‌ شوند. این پژوهش با هدف بررسی اثر بخشی خدمات ارائه شده، یعنی بهبود کمی و کیفی خدمات و عملکرد پرسنل بهداشتی، مستند سازی فعالیت ها و عملکرد پشتیبانی و مدیریتی نظام شبکه انجام گردید.

  روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی، مقطعی است که به استناد اطلاعات موجود در پرونده های بهداشتی مراکز و خانه های بهداشت انجام شده است. در این مطالعه ۱۵۰۰ مادر از مراکز و خانه های بهداشت تحت پوشش شهرستان های تبریز و زنجان در دو نوبت حاملگی به عنوان جامعه و نمونه پژوهش انتخاب شدند و اطلاعات ثبت شده مربوط به دو حاملگی هر یک در خلال سال های ۱۳۷۴-۱۳۸۲ با هم مقایسه شدند.

  یافته ها: یافته ها نشان دهنده بهبودهایی در ارائه خدمات، عملکرد پرسنل و مدیریت نظام شبکه بهداشتی است اما در غالب موارد از توجه به کیفیت خدمات غفلت شده و مستندات سلیقه ای و به شکل ناقص تکمیل شده اند. از این رو لازم است که در ثبت و کنترل مستندات توجه بیشتری صورت گیرد و مراقبت های دقیق با مشارکت تیم سلامت (پزشک، ماما بهورز و خود مادر) برنامه ریزی و اجرا گردد.


فروغ رفیعی، مریم احمدی، آغا فاطمه حسینی، مهدی حبیبی‌کولایی،
جلد ۲۴، شماره ۷۱ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده

  زمینه و هدف: در مراکز و مجموعه‌های مراقبت بهداشتی، پرستاران بزرگترین گروه را شکل می‌دهند. نظام‌‌‌‌های اطلاعات پرستاری برای بهبود عملکرد پرستاری، افزایش دانش پرستاری و فراهم کردن داده‌ها و اطلاعات مورد نیاز پرستاری دارای اهمیت فراوان هستند و تعیین مجموعۀ حداقل داده‌های پرستاری نخستین گام برای توسعه یک نظام‌‌‌ اطلاعات پرستاری می‌باشد. با توجه به نبود مجموعۀ حداقل داده‌های پرستاری در ایران این پژوهش با هدف بررسی نیازهای مربوط به مجموعۀ حداقل داده‌های پرستاری و ارائه پیشنهاد برای نظام مراقبت بهداشتی درمانی ایران انجام شده است.

  روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع کاربردی می‌باشد که در سال ۱۳۸۸ انجام گرفت. پس از مطالعه متون و بررسی مجموعۀ حداقل داده‌های پرستاری در کشورهای مختلف، عناصر داده‌ای پرستاری در این مجموعه داده در چک لیستی پایا و روا گردآوری شده و در اختیار شرکت‌کنندگان برای تعیین اولویت قرار گرفت. اولویت نیازها با چهار گزینه اولویت اول، دوم، سوم و بدون اولویت مشخص شدند. در نهایت با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۵/۱۶، میانگین اولویت‌ها محاسبه شده و مواردی که بالای ۸۰ درصد یعنی میانگین ۴/۲ را کسب کرده‌اند انتخاب شدند.

  یافته‌ها: نتایج نشان داد که اغلب عناصر داده‌ای به جز "وضعیت اقامت (۳۴/۲)"، " تاریخ شروع کار پرستار(۳۶/۲)"، "تعداد بیمار یا مددجو "(نسبت بیمار به پرسنل (۳۲/۲)"، "تاریخ پایان کار پرستار(۲۹/۲)"، "نوع نظام‌‌‌ بازپرداخت هزینه(۲۳/۲)"، "جنس پرستار(۰۵/۲)" و "بودجه بخش پرستاری(۹۷/۱)"، همگی از دیدگاه شرکت‌کنندگان به عنوان نیاز برای سیستم های اطلاعات پرستاری شناخته شده و دارای اولویت بودند.

  نتیجه‌گیری کلی: عناصر داده‌ای در سه سطح عناصر داده‌ای مربوط به مراقبت پرستاری (۵ عنصر داده‌ای)، بیمار (۱۴ عنصر داده‌ای) و ارائهْ خدمات بخش پرستاری(۱۴ عنصر داده‌ای) و بر اساس اولویت‌بندی شرکت‌کنندگان برای نظام مراقبت بهداشتی درمانی ایران پیشنهاد و ارائه شده‌اند. در نهایت تعیین پایایی و روایی محتوای مجموعۀ داده، آموزش پرستاران و مطالعات جامع‌تر در خصوص استفاده بالینی از این مجموعه داده توصیه شد.


غلامرضا وقاری، رضا رحمتی،
جلد ۲۴، شماره ۷۱ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده

  زمینه و هدف: شیر مادر در تأمین نیازهای تغذیه ای کودک نقش بسیار مهمی دارد. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت تغذیه با شیر مادر و برخی عوامل مرتبط با آن در کودکان زیر ۵ سال روستاهای شهرستان گرگان و آق قلا به اجرا درآمده است.

  روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی-مقطعی و گذشته نگراست. تعداد۲۵۲۰ کودک ۶ تا ۶۰ ماهه (۱۳۰۹ پسر و ۱۲۱۱ دختر) به طریقه نمونه گیری چند مرحله‌ای (خوشه ای و تصادفی)از ۲۰ روستا انتخاب شدند. تمامی نمونه ها پرسشنامه را تکمیل کرده و اندازه گیری های تن سنجی از کودکان بعمل آمد. پرسشنامه ها از طریق مصاحبه با مادر تکمیل گردید. برای تعیین طول دوره شیردهی، کودکان بالای ۲ سال مورد بررسی قرارگرفتند. داده ها پس از جمع آوری و ذخیره سازی در کامپیوتر ،توسط نرم افزار آماری SPSS-PC آنالیز شد.

  یافته ها: میانگین مدت تغذیه انحصاری با شیر مادر ۵۹/۵ ماه بود و ۴/۶۶% کودکان حداقل تا ۶ ماهگی تغذیه انحصاری با شیر مادر داشتند. اگرچه مدت تغذیه انحصاری با شیر مادر در نژاد ترکمن کمتر از گروه‌های قومی دیگر است ولی طول دوره شیردهی در این گروه بیشتر از دیگر گروه‌ها بوده است. تغذیه انحصاری با شیرمادر حداقل به مدت ۵ ماه در نژاد فارس بطور معنی داری به اندازه ۶/۱۴% بیشتر از نژاد ترکمن بود ) ۰۰۱/۰= (P . تغذیه انحصاری با شیر مادر با افزایش سطح سواد مادر بطور معنی داری افزایش می یابد ) ۰۰۴/۰= P . ( میانگین مدت تغذیه با شیر مادر ۶/۲۰ ماه بود. همچنین ۳/۸۹% کودکان تا یک سالگی و ۷/۷۴% حداقل تا ۱۸ ماهگی تغذیه با شیر مادر داشتند. طول دوره شیر دهی با بعد خانوار، رتبه تولد، سن مادر و وضعیت تغذیه کودک رابطه مثبت و معنی داری داشت(۰۵/۰ < P )دوره شیر دهی بالای ۱۸ ماه در کودکان دچار کم وزنی بطور معنی داری بیشتر از کودکان چاق بود ) ۰۲۳/۰= (P .

 

نتیجه گیری کلی: دو سوم کودکان مناطق روستائی شهرستان‌های گرگان وآق قلا تا ۶ ماهگی تغذیه انحصاری با شیر مادر داشتند و عوامل اجتماعی – اقتصادی در الگوی تغذیه با شیر مادر مؤثر بوده است.


زهرا خادمیان، فریده سعادت، سمانه حسن شاهی،
جلد ۲۵، شماره ۷۶ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده

  زمینه و هدف: شب کاری به دلیل اختلال در ریتم های بیولوژیکی بدن می تواند سبب مشکلاتی در عملکرد فیزیولوژیکی، اجتماعی، و خانوادگی شود. یکی از عوارض شب کاری که در بعضی از مطالعات به آن توجه شده، احتمال بروز چاقی است که خطر برخی بیماری ها را افزایش می دهد. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط شب کاری با شاخص های تن سنجی پرستاران بود.

  روش بررسی :‌ این مطالعه توصیفی- مقطعی بر ۳۲۵ پرستار زن شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز با میانگین سنی ۹۲/۴+۷۸/۲۷ انجام شد که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل وزنه و متر استاندارد و پرسشنامه محقق ساخته بود. شاخص های تن سنجی شامل شاخص توده بدنی ( BMI ) و نسبت دورکمر به دور لگن ( WHR )بود و شب کاری به صورت تعداد شب کاری ها در ماه گذشته و تعداد سال های شب کاری تعریف شد. آنالیز آماری با استفاده از آزمون های توصیفی ، ضریب همبستگی پیرسون و همبستگی نسبی و با استفاده از SPSS نسخه ۱۱ انجام شد.

  یافته ها: نتایج نشان داد که %۷/۷۰ از واحدهای پژوهش دارای BMI بین ۵/۱۸ تا ۲۵ و %۴/۵۱ دارای WHR بین ۷۵% تا ۸۵% بوده اند. پس از حذف اثر سن، هیچ گونه ارتباط معنی دار آماری بین شب کاری و شاخص های تن سنجی مشاهده نشد.

  نتیجه گیری کلی : نتایج مطالعه حاضر شواهد کافی برای وجود ارتباط بین شب کاری و چاقی را فراهم نمی کند. بنابراین انجام مطالعات طولی با گروه مقایسه، مطالعات مشابه در برنامه های مختلف شبکاری و بر پرستاران مرد و انجام مرور سیستماتیک بر مطالعات موجود توصیه می شود.

  


طاهره نجفی قزلجه، زهرا عباس نژاد، فروغ رفیعی،
جلد ۲۵، شماره ۸۰ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده

  زمینه و هدف : عفونت های بیمارستانی به عنوان یکی از مهمترین عوامل خطردر بخش های مراقبت بهداشتی شناخته می شوند و بهداشت دست اولین گام در کنترل این عفونت ها می باشد. بدلیل نیاز به شناسایی روند مطالعات مربوط به بهداشت دست و روش های بکار رفته در آنها، و شناسایی خلاء های تحقیقاتی و نیز تصمیم گیری در زمینه ارتقای بهداشت دست، مروری بر مطالعات موجود در این زمینه در ایران ضروری است. این بررسی به منظور مروری بر متون و مطالعات قبلی مربوط به بهداشت دست در ایران صورت گرفته است.

  روش بررسی : مقالات پژوهشی منتشر شده بین سال های ۱۳۷۵ تا ۱۳۹۱،با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی و منابع کتابخانه ای، در زمینه بهداشت دست در ایران، مورد بررسی قرار گرفتند .

  یافته ها : از مجموع ۱۴ مقاله مورد بررسی، هفت مطالعه بصورت توصیفی، شش مطالعه آزمایشگاهی و یک مطالعه به صورت مداخله آموزشی انجام شده بودند. با وجود اهمیت بهداشت دست، مطالعات محدودی در این زمینه صورت گرفته است. مطالعات مورد بررسی، آگاهی، پذیرش، و عملکرد کارکنان بهداشتی به ویژه در بخش های مراقبت ویژه را ضعیف گزارش کرده اند.

نتیجه گیری کلی: نتایج مطالعات مورد بررسی بیانگر ضعیف بودن بهداشت دست در محیط های مراقبتی هستند. همچنین، با توجه به محدودیت‌ ‌‪ های متدلوژیکی مطالعات، ضروری است مطالعات بیشتری در زمینه بررسی آگاهی،عملکرد و نگرش پرستاران و گروه های مختلف کارکنان درمان انجام گیرد. بعلاوه، انجام مطالعاتی جهت ارزیابی اثر رویکرد های مداخله ای مختلف در جهت افزایش آگاهی و پذیرش کارکنان نسبت به بهداشت دست ضروری به نظر می رسد.
علیرضا محجل اقدم، هادی حسنخانی، وحید زمانزاده، سعید خامنه، سارا مقدم،
جلد ۲۶، شماره ۸۴ - ( ۸-۱۳۹۲ )
چکیده

  چکیده

  زمینه و هدف: توسعه روز افزون کیفیت گرایی و مشتری محوری در خدمات بهداشتی، از طریق بازخورد مداوم انتظارات بیماران و بهبود مستمر نحوه ارائه خدمات میسر می شود. هر چند اکثر پرستاران و دانشجویان پرستاری از ابعاد اخلاقی کارشان و اهمیت آن اطلاع دارند، اما نگرانی اصلی در مورد توانایی به فعل درآوردن جنبه های اخلاقی در بالین است. لذا در این پژوهش، عملکرد پرستاران به آیین اخلاق پرستاری ایران از دیدگاه بیماران مورد مطالعه قرار گرفت.

  روش بررسی: این مطالعه توصیفی در سال ۱۳۹۱ با مشارکت ۵۰۰ بیمار بستری در بخش های داخلی-جراحی مراکزآموزشی-درمانی تبریز و با نمونه گیری آسان انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته بر اساس آیین اخلاق پرستاری ایران گردآوری و با نرم افزار آماری SPSS نسخه ۱۳ و آمار توصیفی و استنباطی، آزمون های t مستقل، ANOVA و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.

  یافته ها: اکثریت بیماران، مرد ، متأهل، دارای تحصیلات در سطح دبیرستان و سابقه بستری بوده و در بخش های جراحی بستری بودند. از دیدگاه بیماران، ۸/۴۱ درصد پرستاران در سطح اول (خوب)، ۸/۵۱ درصد در سطح دوم (متوسط) و ۴/۶ درصد در سطح سوم (ضعیف) به آیین اخلاق پرستاری ایران عمل کردند.

  

  نتیجه گیری کلی: یافته های این مطالعه می تواند مدیران پرستاری را در طراحی برنامه های ترویجی و مدیریتی جهت بهبود رعایت اصول اخلاق پرستاری و اعتلای حقوق و در نهایت جلب رضایت بیمار رهنمون سازد .


الهام قاسمی، لیلا جانانی، ناهید دهقان نیری، رضا نگارنده،
جلد ۲۷، شماره ۸۷ - ( ۲-۱۳۹۳ )
چکیده

  چکیده

  زمینه و هدف: لزوم ارزیابی صلاحیت پرستاران جهت شناسایی حیطه های نیازمند رشد حرفه ای و نیازهای آموزشی پرستاران مورد تاکید روز افزون بوده و دستیابی به آن مستلزم بکار گیری ابزارهای معتبر در این زمینه می باشد. این مطالعه با هدف تعیین ویژگیهای روان سنجی نسخه فارسی ابزار صلاحیت پرستاران انجام شد.

  روش بررسی: مطالعه حاضر یک پژوهش روش شناختی و اعتبارسنجی بود که در آن ۳۰۰ پرستار شاغل در دو مرکز درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و وارد مطالعه گردیدند. در ابتدا نسخه اصلی ابزار صلاحیت پرستاران با استفاده از روش استاندارد Backward-Forward به فارسی ترجمه گردید. روایی ابزار از طریق محاسبه شاخص روایی محتوای والتس و باسل، روایی صوری و انجام تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد. پایایی پرسشنامه به روش آزمون باز آزمون و سازگاری درونی ابزار ارزیابی شد. در مطالعه حاضر SPSS نسخه ۱۶ و همچنین نرم افزار LISREL نسخه ۸ جهت تحلیل عاملی تاییدی به کار رفت.

  یافته ها: شاخص اعتبار محتوا برای کل ابزار ۹۴/۰و برای هریک از گویه ها بیشتر از ۸۳/۰ بدست آمد. طبق نتایج تحلیل عاملی، مقادیر بار عاملی گویه ها بین ۳۸/۰ تا ۶۷/۰ قرار داشته و همگی معنی دار بودند و هفت بعدی که در ابزار اصلی معرفی شده بود با مقادیر قابل قبول تایید گردید. پایایی درون رده‌ای کل ابزار ۹۴/۰ بدست آمد. همچنین پایایی ابزار به روش همسانی درونی (آلفای کرونباخ) برای کل ابزار ۹۷/۰ و برای ابعاد ابزار بین ۶۸/۰ تا ۸۷/۰ بدست آمد.

نتیجه گیری کلی: نسخه فارسی ابزار صلاحیت پرستاران دارای مشخصه‌های روان‌سنجی قابل قبولی در جمعیت پرستاران ایرانی می باشد و می توان از آن به عنوان یک ابزار معتبر در حوزه های مدیریت نیروی انسانی، آموزش و پژوهشهای پرستاری بهره برد.
فرشته حقیقت، علیرضا مرادی، محمد علی مظاهری، صدیقه حنطوش زاده، عباسعلی الهیاری، عباس پسندیده،
جلد ۲۷، شماره ۹۲ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده

  چکیده

  زمینه و هدف: با توجه به اهمیت نقش دلبستگی مادر- جنین در دوران بارداری و تأثیر آن بر پیامدهای سلامت مادر و نوزاد، هدف از انجام پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی دو روش آموزش مادری ذهن آگاهانه و مادری ذهن آگاهانه مبتنی بر فرهنگ ایرانی- اسلامی بر دلبستگی مادر- جنین بود.

  روش بررسی: نمونه مورد بررسی شامل ۳۶ زن باردار نخست­زای مراجعه کننده به مراکز بهداشت و متخصصین زنان و زایمان شهر اصفهان بود که در سه ماهه دوم بارداری قرار داشتند و به شیوه داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی در یگ گروه مداخله و دو گروه کنترل قرار داده شدند. کلیه شرکت کنندگان قبل و بعد از مداخله به پرسشنامه­های اطلاعات دموگرافیک و دلبستگی مادر- جنین پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس ( ANCOVA ) در نرم افزار SPSS نسخه ۱۶ انجام شد.

  یافته­ها: نتایج نشان داد که دلبستگی مادر- جنین در سه گروه به طور معناداری متفاوت است (۰۰۸/۰ = P ، ۸/۵ = F )؛ به طوری که در گروه مادری ذهن آگاهانه مبتنی بر رویکرد ایرانی- اسلامی میانگین نمره دلبستگی بیشتر از سایر گروه ها بود (۰۰/۹۵ = ۱۴x' type="#_x۰۰۰۰_t۷۵"> ۳ ، ۰۹/۹۷ = {C}۱۴x' type="#_x۰۰۰۰_t۷۵"> ۲ ، ۹/۱۰۴ = ۱۴x' type="#_x۰۰۰۰_t۷۵"> ۱ ).

نتیجه گیری کلی: با توجه به اثربخش بودن برنامه­های آموزش مادری ذهن آگاهانه بر دلبستگی مادر- جنین، توصیه می شود پرداختن به این نوع مداخلات روانشناختی در کنار مراقبت­های معمول دوران بارداری مورد توجه مراکز بهداشتی و متخصصین ذیربط قرار گیرد.
فاطمه کلروزی، سودابه جولایی،
جلد ۳۱، شماره ۱۱۲ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: دریافت مراقبت ایمن, بر اساس دانش روز و مبتنی بر برتری منافع بیمار یکی از حقوق اساسی بیماران در نظام سلامت تمام کشورهای دنیا از جمله ایران است. در کشور ایران در سال ۱۳۸۹ اولین کتاب استانداردهای اعتباربخشی ملی از سوی وزارت بهداشت ابلاغ گردید و سپس در سال ۱۳۹۱ رسماّ در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی مورد استفاده قرار گرفت و از این سال به بعد مراکز درمانی طبق معیارهای ارائه شده توسط وزارت بهداشت به مراجعین سرپایی و بستری، خدمات خود را ارائه می‌دهند و تا سال ۱۳۹۵ پنج بار مورد بازبینی قرار گرفت. این معیارها در مورد بخش‌های ویژه کودکان (PICU)، ویژه نوزادان (NICU) و بخش‌های کودکان وجود دارد و هر ساله این بخش‌ها مورد ارزیابی قرار می‌گیرند. در ایران یافته‌های حاصل از پژوهش‌های پراکنده، وجود خطاها (به عنوان مثال خطای دارویی) را با درصد‌های متفاوت گزارش نموده‌اند و انجام دهندگان این مطالعات، یکی از نقائص کار خود را نداشتن آمار واقعی خطاهای انجام شده به سبب گزارش نکردن آن‌ها می‌دانند و به دلیل نبود مرجع مشخصی برای ارائه آمار در این مورد، اطلاعات و گزارش‌های دقیقی درباره وضعیت ایمنی و خطاهای رخ داده در مراقبت از گروه کودکان وجود ندارد. خطا در امر مراقبت از بیماران یک مفهوم غیرمستقل است یعنی نمی‌توان گفت تنها پرستاران بخش‌های اطفال در ایران دچار خطا می‌شوند اما می‌توان گفت درک پرستاران از مفهوم خطا در بخش‌های اطفال متفاوت با یکدیگر است و همین می‌تواند خطرات زیادی برای کودکان و بیماران بستری ایجاد کند. مفهوم خطا از نظر پرستاران در یک مطالعه کیفی به صورت آسیب، بدون مراقبت، تفکر و عمل اشتباه و قرار گرفتن در یک موقعیت بیان شد. به نظر می‌رسد فشار کاری زیاد، کمبود منابع دارویی، عملکرد ناکارآمد همکاران و کمبود تجربه و دانش در تجویز دارو از مهم‌ترین دلایل خطا در بخش‌های بیمارستانی می‌باشد. در ایران تحقیقات بسیار معدودی در مورد فرهنگ ایمنی در بخش کودکان انجام شده است و تحقیقی در مورد فرهنگ ایمنی در بخش مراقبت‌های ویژه کودکان یافت نشده است. فاکتورهای مؤثر بر ارتباط و حساسیت فرهنگی در بخش کودکان شامل عوامل سازمانی نظیر سیاست گذاری‌های ناکارآمد، نبود تعریف مشخصی از فرهنگ بیمارستانی، آموزش ناکافی کارکنان در این مورد و فاکتورهای انسانی مانند اشکال در ارتباط بین پرستاران با یکدیگر و با بیماران و همچنین تفاوت‌های فرهنگی پرستاران و خانواده‌ها هستند. از آن جا که ایران کشوری با تنوع فرهنگی بسیار است، با بهبود آموزش و تحول در سیاست‌های فرهنگ بیمارستانی، می‌توان ارتباط و کیفیت مراقبت و ایمنی بیماران را افزایش داد. هم چنین شناسایی تفاوت‌های فرهنگی و تأثیر فرهنگ بر مراقبت، چگونگی سازگاری با فرهنگ‌های متفاوت، ارتباط بین فردی، شناخت ارزش‌های فرهنگی کودک و خانواده در مراقبت از کودک و خانواده مؤثر است. با توجه به نتایج مطالعات پیشین، به نظر می‌رسد که سطح فرهنگ ایمنی در بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان در حد پایین و متوسط است و پرستاران بر این باور هستند که کارکنان کافی برای انجام امور محوله ندارند. به همین دلیل خطا در سطح وسیعی رخ می‌دهد. ضمن این که آموزشی جهت ارتقاء فرهنگ ایمنی به طور کامل و صحیح دریافت نمی‌شود. بنابراین هدف از ارائه‌ی این مقاله، مروری جامع بر پژوهش‌های انجام شده درباره‌ی ایمنی بخش‌های مراقبت ویژه کودکان در سراسر ایران می‌باشد.
۸
 
روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه مروری جامع است. به منظور یافتن مطالعات مرتبط جستجو از طریق پایگاه‌های اطلاعاتی معتبر فارسی زبان شامل بانک اطلاعات نشریات کشور و پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران و پایگاه‌های اطلاعاتی انگلیسی زبان شامل Google Scholar, Medline, Scopus, Elsevier, PubMed, ScienceDirect با کلید واژه‌های فارسی "بخش‌های مراقبت ویژه کودکان" و "ایمنی بیمار" و کلید واژه‌های انگلیسی 'Pediatric Intensive Care Unit', 'Patient Safety'  بدون محدودیت زمانی انجام شد.
یافته‌ها: از مجموع ۶۱ مقاله به دست آمده بعد از بررسی دقیق, ۳۵ مقاله انتخاب گردید. با توجه به هدف پژوهش, ده مقاله که به طور مستقیم در مورد ایمنی در بخش‌‌های مراقبت ویژه کودکان در ایران بود و به زبان انگلیسی و فارسی در مجلات علمی پژوهشی داخلی و خارجی چاپ شده و امکان دسترسی به متن کامل مقاله‌ها مهیا بود در این مطالعه وارد شدند.
نتیجه‌گیری کلی: با توجه به این که در مورد وضعیت ایمنی بخش‌های PICU در کشور ایران اطلاعات دقیق و مدونی وجود ندارد، به نظر می‌رسد آگاهی ناکافی پرستاران از نحوه دارو دادن ایمن، فشار کاری زیاد، وجود فرهنگ نادرست ایمنی در بخش‌ها و سیاست گذاری نامناسب در تأمین ایمنی بیماران از عوامل مهم تأثیرگذار بر رعایت ناکافی ایمنی در بخش مراقبت ویژه کودکان می‌باشد. هم چنین می‌توان گفت پژوهش‌های انجام شده در بخش‌های PICU بر موضوعات خطای دارویی، کنترل عفونت، فرهنگ بیمارستانی، تجربه والدین، تحویل نوبت کاری و شیفت و آگاهی و دانش پرستاران در مورد مفهوم خطا تمرکز بیشتری داشته است. شیوع نسبتاّ بالای خطای دارویی به دلیل کمبود اطلاعات دارویی پرستاران، نقص در کنترل عفونت به دلیل استفاده نکردن از راهنماهای بالینی و نیز کمبود امکانات پرستاران، رعایت ناکافی ارتباطات حرفه‌ای و ضعف در فرهنگ ایمنی این بخش‌ها، تحویل ندادن شیفت و نوبت کاری بر اساس استاندارهای تحویل شیفت، نوع نگرش پرستاران به مفهوم ایمنی و اطلاعات ایشان در این باره، نیاز به برنامه ریزی دقیق جهت رفع این مشکلات را می‌طلبد. به نظر می‌رسد مهم‌ترین مشکل در مبحث ایمنی در بخش‌های PICU نبود آمار درست و دقیق و پراکنده بودن آن است که تصمیم گیری کلی در مورد وضعیت ایمنی را دشوار می‌سازد. مطالعات بررسی شده حاکی از آن هستند که بیشتر محققین علاقمند به موضوع ایمنی دارویی هستند و سایر عوامل مرتبط با ایمنی کمتر مورد توجه قرار گرفته‌اند. هم چنین در مورد دلایل بروز خطای سهوی و عمدی در بخش مراقبت ویژه کودکان تحقیقات انجام شده ناکافی است. به نظر می‌رسد دو عامل فشار کاری و سیاست گذاری نامناسب در تأمین ایمنی کودکان از عوامل تأثیرگذار بر رعایت ناکافی ایمنی کودکان در بخش مراقبت ویژه می‌باشد که نیاز به مطالعات بیشتر را می‌طلبد

محسن ادیب حاج باقری، فاطمه حسینی،
جلد ۳۱، شماره ۱۱۳ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: ارتقای کیفیت و پویایی برنامه‌های آموزش عـالی پرستاری مستلزم ارزشیابی و بررسی‌های کمی و کیفی مسـتمر و به‌ کار‌بردن نتایج حاصل از ارزشیابی در عمل است. یکی از روش‌های ارزیابی، که در بیشتر نقاط جهان از آن به‌عنوان شرط لازم برای طراحی نظام‌های آموزشـی نـوین استفاده می‌شود، پژوهش‌های تطبیقــی است. مطالعه حاضر به مقایسه شایستگی‌های مورد ‌انتظار از دانشجویان دوره دکتری تخصصی پرستاری در ایران و دانشگاه‌های برتر جهان پرداخته است.
روش بررسی: این مطالعه به شیوه توصیفی‌ـ‌ تطبیقی با استفاده از روش Beredy در چهار مرحله توصیف، تفسیر، هم‌جواری و ﻣﻘﺎیﺴﻪ انجام شد. اﺑﺘﺪا ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ آﻣﻮزﺷﯽ دوره دﮐﺘﺮی ﭘﺮﺳﺘﺎری ایﺮان از سایت وزارت بهداشت و ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻣﺮﺑﻮط به آموزش دکتری پرستاری دانشگاه‌های برتر دنیا (بر اساس رتبه‌بندی دانشگاه شانگهای در سطح جهانی)، از سایت دانشگاه‌های مربوطه تهیه شد. سپس برنامه‌ها به‌دقت مطالعه شد. برای دستیابی به اطلاعات بیشتر در این پژوهش، جستجوی الکترونیکی در پایگاه‌های داده‌های علمی فارسی و انگلیسی از‌جمله Google scholar، Pub Med، Science Direct، CINAHL، Iran Medex، SID و Magiran از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۷ انجام شد.
یافته‌ها: شایستگی‌های مورد ‌انتظار از دانشجویان دکتری تخصصی پرستاری در برنامه‌های دانشگاهای مختلف بررسی‌شده در این پژوهش، توانایی استفاده از پژوهش برای توسعه علم پرستاری، آموزش، رهبری و مدیریت است. برنامه پرستاری ایران از لحاظ در‌ برگرفتن این شایستگی‌ها، نسبت ‌به سایر برنامه‌ها غنی‌تر است. در برنامه جدید تربیت دانشجوی دکتری پرستاری در ایران، سعی شده در کنار انتظارات قبلی مهارت‌های بالینی نیز گنجانده شود؛ با ‌این‌حال، بررسی واحدهای درسی و سرفصل دروس این برنامه نشان می‌دهد که برنامه‌ریزی مناسبی برای کسب این شایستگی‌ها وجود ندارد.
نتیجه‌گیری کلی: غنی‌کردن برنامه آموزشی دوره دکتری تخصصی پرستاری و انتظار کسب شایستگی‌های متعدد در دانشجویان، بدون برنامه‌ریزی مناسب غیر ممکن است و می‌تواند به تکرار آموخته‌های قبلی، سردرگمی و در نهایت، بی‌انگیزگی دانشجویان این دوره، عدم بهبود وﺿﻌﯿﺖ ﭘﺮﺳﺘﺎری ایﺮان و عدم اﻋﺘﻼی رﺷﺘﻪ منجر شود

سیده سعیده موسوی، سیده بتول حسن پور ازغدی،
جلد ۳۲، شماره ۱۱۷ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده

زمینه و هدف: شناخت ویژگیهای عاطفی، اجتماعی و سلامت روان زنان نابارور می‌تواند در جهت کمک به کیفیت زندگی آنان کمک کننده باشد. در این راستا یکی از مسایل مهم برای تسریع این امر، تعیین بهزیستی روانشناختی است. هدف از رائه این مقاله مروری جامع بر پژوهش‌های انجام شده درباره بهزیستی روانشناختی زنان نابارور در سراسر ایران است.
روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه مروری است. به منظور یافتن مطالعات مرتبط در زنان نابارور ایرانی، جستجو از طریق پایگاه‌های اطلاعاتی معتبر فارسی زبان شامل: بانک اطلاعات نشریات کشور و پایگاه‌های مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران و پایگاه‌های انگلیسی زبان شامل: Google Scholar, EMBASE, Web of Science, MEDLINE, Pub Med, Science Direct, Scopus با ترکیبی از کلید واژه‌های: Infertil”, infertility, well-being, “psychological well-being”, ‘Iran’ “women که معادل فارسی آن‌ها به ترتیب زنان نابارور، ناباروری، بهزیستی و بهزیستی روانشناختی و ایران می‌باشد بدون محدودیت زمانی انجام شد. از مجموع ۲۴ مقاله بدست آمده بعد از بررسی دقیق، ۱۲ مقاله که به طور مستقیم در مورد بهزیستی روانشناختی زنان نابارور در ایران بود، در این مطالعه وارد شدند.
یافته‌ها: با توجه به مرور متون مربوطه، بهزیستی روانشناختی زنان نابارور در سالهای اخیر نسبت به گذشته افزایش یافته و در شهر‌های بزرگ با قومیت‌های مختلف به ویژه فارس زبان، میانگین بهزیستی روانشناختی نسبت به شهرهای کوچک بیشتر است، در صورتی که مداخلات آموزشی و مشاوره‌ای که به شکل‌های مختلف بر روی بهزیستی روانشناختی زنان نابارور در ایران انجام شده، همه سبب بهبود بهزیستی روانشناختی آنان شده است.
نتیجه‌گیری کلی: گرچه بهزیستی روانشناختی زنان نابارور ایرانی در مطالعات اخیر افزایش یافته است، ولی با توجه به این که بعضی متغیرهای دموگرافیک بر میزان بهزیستی روانشناختی اثر می‌گذارند و بیشتر پژوهش‌های انجام یافته در ایران ارتباط بین متغیرهای دموگرافیک را با بهزیستی روانشناختی در نظر نگرفته است، به نظر می‌رسد، نیاز به مطالعه‌ای توصیفی با حجم نمونه بالا است که بتواند اثر بعضی متغیرهای دموگرافیک مثل تحصیلات، قومیت و محل سکونت را بر متغیر بهزیستی روانشناختی بررسی کند.

زهرا طالب نیا، فریبا معصومی، ملیحه رنجبر، مژگان مغرور، امیرعباس کشاورز اخلاقی،
جلد ۳۵، شماره ۱۳۹ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده

زمینه و هدف باتوجه‌به سودمندی‌هایی که یک محیط خوشامدگو می‌تواند داشته باشد، دفتر پرستاری مرکز روانپزشکی ایران تصمیم گرفت ایده پرستار خوشامدگو را برای بیماران با اختلالات روانی و خانواده های آن‌ها اجرا کند. 
روش بررسی واحد خوشامدگویی مرکز از شهریور سال ۱۳۹۶ به‌صورت رسمی راه اندازی و شروع به فعالیت کرد. پرستار خوشامدگو ابتدا خود را به مددجو و خانواده معرفی و در صورت آماده بودن شرایط، به معرفی مرکز، اهداف بستری و آشناسازی با فضای مرکز، نحوه دسترسی به روان‌پزشکان، مقررات ملاقات و مقررات حین بستری می پرداخت. این برنامه، با آشناسازی مراجعین با مقررات بیمارستان، منشور حقوق بیماران، تیم درمان، امکانات رفاهی، بخش های بستری، واحد الکتروشوک، درمانگاه و مددکاری مرکز و رسیدگی به شکایات و انتقادات ادامه می‌یافت. به منظور ارزیابی درونی فرم نظرسنجی با طرح ۵ سؤال بازپاسخ و بدون ذکر مشخصات جمعیت‌شناختی طراحی و در بخش‌ها توزیع شد. پاسخ‌های مشارکت‌کنندگان جمع‌آوری و به‌روش تحلیل محتوا مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها نتایج ارزیابی درونی نشان داد ۹۲ درصد بیماران و خانواده های آن‌ها از اجرای پرستار خوشامدگو رضایت داشتند و اجرای برنامه را بسیارخوب و عالی ارزیابی کردند. نیمی از بیماران و خانواده آن‌ها ( درصد) معتقد بودند بعضی پرستارها دلسوز و بعضی بی‌توجه‌اند و به مشکلات خوب رسیدگی نمی‌کنند و فکر می‌کردند روان‌پزشک و روان‌شناس وقت زیادی برای بیمار ندارند و ویزیت پزشک‌ها خیلی دیر به دیر انجام می‌شود. 
نتیجه‌گیری پاسخ بیماران و خانواده‌های آنان به سؤالات طرح‌شده در برنامه پرستار خوشامدگو نشان داد که به‌طورکلی بیماران و خانواده‌های آنان از این برنامه رضایت داشتند. ازنظر نویسندگان گزارش این تجربه به‌عنوان یک ایده نو می‌تواند انگیزه لازم را برای اجرای آن در سایر مراکز روان‌پزشکی و غیر روان‌پزشکی فراهم کند. 

خانم راضیه شاه ولی کوه شور، خانم سمانه زنجانی، خانم آزاده سادات زنده باد،
جلد ۳۶، شماره ۱۴۶ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده

زمینه و هدف با افزایش جمعیت سالمندان مبتلابه سندرم متابولیک، کیفیت خواب سالمندان مبتلابه این سندرم، از موضوعات نگران‌کننده است و کمتر به آن پرداخته شده است. هدف پژوهش حاضر تعیین کیفیت خواب و عوامل مرتبط به آن در سالمندان مبتلابه سندرم متابولیک در شهر باغملک بود.
روش بررسی مطالعه حاضر توصیفی‌همبستگی از نوع مقطعی بود که طی ماه‌های تیر تا مهر سال ۱۴۰۱ انجام شد. روش نمونه‌گیری در پژوهش حاضر به‌صورت خوشه‌ای چندمرحله ای بود که تعداد ۲۹۸ نفر از بین سالمندان مبتلابه سندرم متابولیک شهر باغملک به‌صورت تصادفی انتخاب و براساس معیارهای ورود (سن حداقل۶۰ سال، ابتلا به سندرم متابولیک، قدرت شناختی و ارتباطی قابل قبول، عدم بروز سوگ عزیزان در ۶ ماه اخیر ، کسب رضایت آگاهانه کتبی) وارد پژوهش شدند. ابزارهای مورداستفاده شامل پرسش‌نامه جمعیت‌شناختی و پرسش‌نامه کیفیت خواب پیترزبرگ بود. جهت مقایسه گروه‌های مستقل از آزمون‌های تی تست مستقل، آنالیز واریانس و کای‌اسکوئر استفاده شد. در تمام آزمون‌های آماری، مقدار P کمتر از۰/۰۵ به‌عنوان سطح معنی‌داری آزمون‌ها لحاظ شد.
یافته‌ها به‌طورکلی ۲۹۸ نفر در این مطالعه شرکت کردند که میانگین سنی آن‌ها ۱۹/۷±‌۶۸/۶۵سال بود. تقریباً تمام  مبتلایان به سندرم متابولیک دارای قندخون بالا بودند. ۸۶ درصد از آنان مبتلابه وضعیت فشارخون بالا و ۷۳ درصد مبتلابه چربی اضافی در دور کمر بودند. همچنین ۴۴ درصد مبتلایان سطح بالای تری‌گلیسیرید و ۳۳ درصد سطح پایین کلسترول خوب را داشتند. ۵۵ درصد از کل شرکت‌کنندگان دارای کیفیت خواب نامطلوب بودند. در زنان و مردان سالمند، شیوع کیفیت خواب نامطلوب به‌ترتیب ۵۹ و ۵۱ درصد بود. همچنین آزمون‌های آماری نشان دادند بین متغیرهای سن، جنسیت، وضعیت تأهل، ترکیب زندگی و شاخص توده بدنی با کیفیت خواب ارتباط معنی‌داری وجود دارد (۰/۰۵>P).
نتیجه‌گیری به‌طورکلی می‌توان گفت کیفیت خواب نامطلوب در سالمندان مبتلابه سندرم متابولیک شهر باغملک در ایران  قابل‌توجه و بالا می‌باشد و می‌بایست در برنامه‌ریزی‌ها و مداخلات سیاستگذاران این جامعه، گروه‌های سنی بالاتر سالمندان، زنان سالمند، سالمندانی که همسر آن‌ها فوت کرده و تنها زندگی می‌کنند و نیز سالمندان چاق در اولویت بیشتری قرار گیرند. همچنین باتوجه‌به مشخص شدن میزان شیوع قابل‌توجهی شاخص‌های سندرم متابولیک، مداخلات بهداشتی و درمانی بر کنترل یا درمان دیابت، فشارخون بالا و چربی اضافی دور کمر متمرکز شوند. اقدامات پیشگیری مثل آموزش بهداشت خواب و طرح‌های نوتوانی را نیز در این رابطه باید مدنظر قرار داد.

جمال الدین بگجانی، مهدی جعفری، اقای امیرحسین خواجه زاده، اقای محمد مهدی رجبی،
جلد ۳۷، شماره ۱۴۷ - ( ۲-۱۴۰۳ )
چکیده

زمینه و هدف پرستاران به‌دلیل بار کاری بالا و محیط کاری پراسترس در معرض سطوح بالایی از فرسودگی شغلی هستند که می‌تواند کیفیت مراقبت‌های پرستاری را تحت تأثیر قرار دهد. مراقبت‌های پرستاری ازدست‌رفته به مراقبت‌هایی اطلاق می‌شود که به‌طور کامل یا جزئی فراموش شدند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین فرسودگی شغلی و مراقبت‌های پرستاری ازدست‌رفته در بیمارستان‌های منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.
روش بررسی در این مطالعه توصیفی‌تحلیلی، تعداد ۱۹۴ نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی تهران با روش نمونه‌گیری در دسترس از بهمن سال ۱۴۰۲ تا فروردین سال ۱۴۰۳ مورد پژوهش قرار گرفتند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسش‌نامه اطلاعات جمعیت‌شناختی، پرسش‌نامه فرسودگی شغلی ماسلاچ و پرسش‌نامه مراقبت‌های پرستاری ازدست‌رفته کالیش استفاده شد. تحلیل داده‌ها در نرم‌افزار SPSS نسخه ۲۶ و با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف‌معیار و درصد و فراوانی) و آمار تحلیلی (تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون، آنوا و تحلیل رگرسیون) انجام شد.
یافته‌ها میانگین و انحراف‌‌معیار نمرات زیرمقیاس‌های فرسودگی شغلی شامل خستگی عاطفی، مسخ شخصیت و عدم موفقیت فردی به‌‌ترتیب۱۰/۷۰±۳۲/۴۴، ۴/۱۴±۱۸/۷۶ و ۷/۱۰±۲۹/۹۱ بود. میانگین و انحراف‌معیار مراقبت‌های پرستاری ازدست‌رفته ۲/۶۷±۳۵/۷۸  به دست آمد. نتایج نشان داد بین زیرمقیاس‌های فرسودگی شغلی و متغیرهای جمعیت‌شناختی ارتباط معنی‌داری وجود ندارد (۰/۰۵P). بیشترین و کمترین میزان همبستگی به‌ترتیب مربوط به زیرمقیاس‌های خستگی عاطفی(۰۰۱/۰>P، ۶۰۸/۰=r) و مسخ شخصیت (r=۰/۶۰۸ ,۰/۰۰۱>P ) بود. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد زیرمقیاس‌های خستگی عاطفی (۰/۶۲=β)، مسخ شخصیت (۰/۳۰=β)و عدم موفقیت فردی (۰/۳۴=β)، پیش‌بینی‌کننده‌های مثبت و معنی‌دار مراقبت‌های پرستاری ازدست‌رفته هستند (۰/۰۰۱>P).
نتیجه‌گیری در این مطالعه ارتباط مستقیم و معنی‌داری بین مراقبت‌های پرستاری ازدست‌رفته و فرسودگی شغلی مشاهده شد. به مدیران پرستاری توصیه می‌شود جهت کاهش مراقبت‌های پرستاری ازدست‌رفته، پیشگیری و کاهش فرسودگی شغلی پرستاران را در اولویت برنامه‌های خود قرار دهند. 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به {نشریه پرستاری ایران} می باشد.

Designed & Developed by : Yektaweb