زمینه و هدف: ایست قلبی در خارج از بیمارستان یک معضل عمومی مهم در حیطه سلامتی میباشد. احیای قلبی ریوی، عملیات و تلاش برای حفظ ارگانهای مهم بدن مثل قلب و ریه جهت برگرداندن حیات بیمار دچار ایست قلبی تنفسی میباشد که بر اساس پروتکل خاصی انجام میشود. اجرای صحیح آن مستلزم کسب دانش و مهارت فرد احیاء کننده میباشد. این مطالعه با هدف تعیین تأثیر آموزش همتا به روش Jigsaw puzzle بر دانش و عملکرد دانشجویان پرستاری در زمینه احیاء قلبی ریوی پایه بزرگسالان صورت گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه نیمه تجربی که در سال ۱۳۹۷ به روش پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام شد، ۷۲ دانشجوی کارشناسی پرستاری دو دانشگاه علوم پزشکی ایران و تهران به روش سرشماری انتخاب و به دو گروه ۳۶ نفری مداخله و کنترل تقسیم شدند. به هر دو گروه آموزش احیای قلبی ریوی پایه بزرگسالان به روش رایج داده شد و پس از آن به گروه مداخله آموزش همتا به روش Jigsaw puzzle داده شد. دانش و عملکرد دانشجویان قبل، بلافاصله و سه ماه پس از مداخله در دو گروه با استفاده از پرسشنامه تعدیل شده سنجش دانش و چک لیست تعدیل شده سنجش عملکرد درباره احیای قلبی ریوی پایه بزرگسالان جمع آوری شدند. تحلیل دادهها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS نسخه ۲۲ انجام گرفت.
یافتهها: در مقایسه با گروه کنترل، دانش دانشجویان در گروههای مداخله و کنترل بلافاصله پس از مداخله (۰۰۱/۰P<) و همچنین سه ماه پس از آن (۰۰۱/۰P<) تفاوت معنیدار آماری نشان داد. بر اساس نتایج، نمرات دانش در هر سه زمان تفاوت آماری معنیداری داشتند (۰۰۱/۰P<). در مقایسه با گروه کنترل، عملکرد دانشجویان در گروه مداخله در زمانهای بلافاصله پس از آموزش (۰۰۱/۰P<) و سه ماه پس از آن (۰۰۱/۰P<) افزایش معنیدار آماری داشت. براساس نتایج، نمرات عملکرد در گروه مداخله در هر سه زمان تفاوت آماری معنیداری داشت (۰۰۱/۰P<).
نتیجهگیری کلی: آموزش احیاء قلبی ریوی پایه به روش همتا میتواند باعث افزایش دانش و عملکرد دانشجویان پرستاری در زمینه احیاء قلبی ریوی پایه شود. این مطالعه به اهمیت اجرای آموزش همتا به روش Jigsaw puzzle برای تمامی دانشجویان تأکید میکند.