طاهره نجفی قزلجه، عزیز رضاپور، طاهره شریفی، مریم سلیمانی موحد، عابدین تیموری زاد، یعقوب یوسفی، سعید محمدپور،
جلد ۳۲، شماره ۱۲۱ - ( دی ۱۳۹۸ )
چکیده
زمینه و هدف: برآورد و تحلیل هزینههای آموزش دانشجویان با فراهم کردن اطلاعات مربوط به عملکرد واقعی واحدهای فعالیت، به اتخاذ تصمیمات آگاهانهتر مدیران و سیاستگزاران نظام آموزشی کمک مینماید. این مطالعه با هدف تحلیل هزینههای آموزشی دانشجویان دانشکدهی پرستاری و مامایی در بیمارستانهای مستقل دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام گرفته است.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعهی توصیفی، مقطعی است که از دیدگاه بیمارستان، به محاسبه هزینههای مستقیم آموزش دانشجویان پرستاری و مامایی به تفکیک مقاطع تحصیلی در سال ۹۷ -۱۳۹۶ پرداخت. محیط پژوهش شامل بیمارستانهای فیروزگر، حضرت رسول اکرم، اکبرآبادی، حضرت علی اصغر، فیروزآبادی، هاشمی نژاد، شهدای هفتم تیر، لولاگر، مطهری، روانپزشکی ایران و شفا یحیائیان بود. در این مطالعه از رویکرد هزینهیابی تحقیقی، واقعی و مستقیم استفاده شد، بدین ترتیب که پس از شناسایی سرفصلهای هزینه با روش مصاحبه ساختاریافته با مدیران گروههای آموزشی دانشکدهها، سوپروایزرهای آموزشی، رؤسای بخشهای بالینی و مالی، اساتید و دانشجویان (حدود ۲۰ نفر)، به جهت تعیین سهم استفاده دانشجویان از سرفصلهای هزینه، کارسنجی و زمانسنجی انجام گرفت. ابزار مطالعه در مرحله اول مطالعه راهنمای مصاحبه و در مرحله دوم چک لیست بود.
یافتهها: بر اساس یافتههای پژوهش، بیشترین هزینه سرانه تربیت دانشجو در رشتهی مامایی مقطع کارشناسی در بیمارستان اکبرآبادی (۱۱۲۵۹۲۶ (و کمترین آن در در رشتهی روان پرستاری مقطع کارشناسی ارشد در بیمارستان حضرت علی اصغر(ع) (۴۶۱۵۴) بوده است. مهمترین سرفصل هزینهای برای آموزش این دانشجویان مربوط به هزینه لوازم مصرفی میباشد
نتیجهگیری کلی: با توجه به هزینه بالای آموزش دانشجو، میتوان با ایجاد شفافیت در فرآیندهای آموزشی از طریق برگزاری جلسات بارش افکار میان مدیران گروههای آموزشی و مسئولین دانشکدهی پرستاری مامایی، مسئولین آموزشی بیمارستانها و دانشجویان، در راستای مدیریت هزینههای آموزشی اقدام نمود.