زمینه و هدف: ماهیت پیشرونده و ناتوانکننده بیماری مالتیپل اسکلروزیس (MS) ابعاد مختلف زندگی بیمار و مراقبین را تحت تأثیر قرار میدهد. مراقبت از این بیماران ممکن است باعث ایجاد اضطراب مرگ و اختلال در کیفیت زندگی مراقبین بیمار شود. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین اضطراب مرگ و کیفیت زندگی در مراقبین بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس انجام شد.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی است. تعداد ۲۰۰ نفر از مراقبین بیماران مبتلا به MS مراجعهکننده به انجمن حمایت از بیماران MS شهر تهران در سال ۱۳۹۷ به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه کیفیت زندگی (SF۳۶) و پرسشنامه اضطرب مرگTempler بود. دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۱۶ و آزمونهای آماری تی مستقل و شفه و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: میانگین سنی افراد در این مطالعه ۷۵/۱۱ ± ۳۹/۴۰ سال بود. بیشتر مراقبین (۵/۵۸ درصد) در این مطالعه مرد بودند. میانگین نمره اضطراب مرگ و کیفیت زندگی در مراقبین بیماران به ترتیب ۸۲/۳ ± ۹۲ /۵ و ۸۲/۱۴ ± ۴۲/۵۵ بود. بین اضطراب مرگ با کیفیت زندگی همبستگی معکوس (۴۲/۰r=) و معنیدار آماری مشاهده گردید (۰۵/۰>P). اضطراب مرگ با متغیر نسبت مراقب با بیمار (۰۰۱/۰P =)، مدت زمان مراقبت از بیمار (۰۳۶/۰P =)، شغل (۰۲۱/۰P =) و نوع بیمه (۰۰۶/۰P =) ارتباط معنیدار آماری داشت. همچنین کیفیت زندگی با سن (۰۳۲/۰P =)، سطح تحصیلات (۰۰۱/۰P <)، درآمد (۰۰۱/۰P <)، شغل (۰۰۱/۰P <) و بیمه (۰۰۱/۰P <) ارتباط معنیدار آماری داشت.
نتیجهگیری کلی: نتایج این پژوهش نشان داد که با افزایش اضطراب مرگ مراقبین بیماران، کیفیت زندگی آنها کاهش مییابد. بنابراین پیشنهاد میشود در حیطه مدیریت و آموزش پرستاری و آموزش مداوم پرستاران به اهمیت موضوع مراقبت و مراقبین و لزوم توجه به این افراد با توجه به مشکلات و ناتواناییهایی که این افراد (بیماران و مراقبین) تجربه میکنند، پرداخته شود.