جلد 16، شماره 36 - ( زمستان 1382 )                   جلد 16 شماره 36 صفحات 52-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

M. Farajollahi, M. Alikhani, F. Farmani, F. Hosseini. FATIGUE IN CANCER PATIENTS RECEIVING CHEMOTHERAPY. IJN 2004; 16 (36) :47-52
URL: http://ijn.iums.ac.ir/article-1-69-fa.html
معصومه فرج اللهی ، مریم عالیخانی ، فرشته فرمانی ، فاطمه حسینی . بررسی خستگی در بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی . نشریه پرستاری ایران. 1382; 16 (36) :47-52

URL: http://ijn.iums.ac.ir/article-1-69-fa.html


چکیده:   (14755 مشاهده)

  خستگی یکی از شایع ترین و ناراحت کننده ترین عوارض سرطان و درمان های مربوط به آن می باشد. تجربه خستگی توسط بیماران مبتلا به سرطان می تواند ابعاد مختلف زندگی آن ها را تحت تاثیر قرار دهد و مشکلات متعددی را در پی داشته باشد. بدین لحاظ این پژوهش با هدف تعیین شدت خستگی و الگوی تغییرات آن در بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی مراجعه کننده به مجتمع بیمارستانی امام خمینی "ره" تهران در سال 1382 انجام شده است.

  نمونه مورد مطالعه شامل 120 بیمار مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی بودند که به روش نمونه گیری مستمر انتخاب شدند. این مطالعه در بخش های شیمی درمانی سانترال مجتمع بیمارستانی امام خمینی "ره" تهران انجام شد.

  مطالعه انجام شده از نوع طولی است.شدت خستگی هر یک از واحدهای مورد پژوهش طی یک سیکل شیمی درمانی، روزانه یک بار با استفاده از مقیاس خستگی روتن اندازه گیری و ثبت گردید. سپس الگوی تغییرات شدت خستگی طی یک سیکل شیمی درمانی و ارتباط شدت خستگی با محل سرطان ، تعداد سیکل های شیمی درمانی انجام شده و رژیم شیمی درمانی اخیر مورد بررسی قرار گرفت.

  نتایج بیانگر آن بود که (5/87 درصد) واحدهای مورد پژوهش، خستگی با شدت متوسط را در طی سیکل شیمی درمانی خود تجربه کرده بودند. الگوی تغییرات شدت خستگی طی یک سیکل نشان داد شدت خستگی بیماران طی یک سیکل شیمی درمانی در نوسان است که الگوی این تغییرات نیز معنی دار بوده است (0001/0 P < ، 436/2617 F = ). همچنین براساس نتایج، رابطه معنی داری بین شدت خستگی و محل سرطان (021/0 = P ) و نیز بین شدت خستگی و تعداد سیکل های شیمی- درمانی انجام شده (0001/0 P< ) وجود داشت، اما بین شدت خستگی و رژیم شیمی درمانی اخیر رابطه معنی داری وجود نداشت (179/0 = P ).

  یافته های این مطالعه بیانگر آن بود که بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی در طی یک سیکل شیمی درمانی درجات متفاوتی از خستگی را تجربه می کنند. شدت خستگی بیماران نیز طی یک سیکل شیمی درمانی متغیر است که اوج آن در روز پنجم سیکل ب و د. همچنین شدت خستگی با محل سرطان و تعداد سیکل های شیمی درمانی انجام شده در ارتباط بو د. لذا پیشنهاد می شود که اعضای تیم درمانی ، به خصوص پرستاران، خستگی را در بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی مورد توجه قرار دهند و تدابیر مراقبتی خاصی به منظور رفع یا تسکین این مشکل اتخاذ نمایند. در این راستا، برگزاری کلاس های آموزش ضمن خدمت برای پرسنل در زمینه پدیده خستگی و مراقبت های مربرط به آن و انجام پژوهش های مرتبط دیگر امری ضروری است.

واژه‌های کلیدی: خستگی، سرطان، شیمی درمانی
متن کامل [PDF 118 kb]   (3573 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری
دریافت: 1385/10/5 | انتشار: 1382/10/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به {نشریه پرستاری ایران} می باشد.

Designed & Developed by : Yektaweb