زمینه و هدف : همودیالیز به عنوان روش درمان انتخابی در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی است که سبب بروز تنش در میان بیماران می شود. به دلیل طولانی شدن دوره درمان، بیمار با محدودیتهایی در فعالیت روزانه ، تغییر در شیوه زندگی و نیازهای مختلف مواجه می شود. درک حمایت اجتماعی می تواند در سازگاری افراد با بیماری و عوارض ناشی از آن مؤثر باشد. بر همین اساس، پژوهش حاضر با هدف تعیین حمایت اجتماعی درک شده در بیماران تحت همودیالیز انجام گرفت.
روش بررسی : این مطالعه از نوع همبستگی- توصیفی بود که به صورت مقطعی انجام شد. 202 بیمار مراجعه کننده به مرکز همودیالیز مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران به روش سرشماری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از بخش دوم پرسشنامه منابع شخصی وینرت و برانت جمعآوری و با استفاده از SPSS نسخه 14 تحلیل شد.
یافته ها: یافته ها نشان دارد که تعداد زیادی از بیماران (9/64 درصد)، درک بالایی از حمایت اجتماعی داشتند. همچنین بین حمایت اجتماعی درک شده با متغیرهای جنس، وضعیت تاهل، وضعیت فعالیت جسمی، وضعیت اقتصادی و سطح تحصیلات ارتباط وجود دارد. در حالی که بین سایر متغیرهای طول مدت دیالیز، زمان انجام آن، قومیت، وضعیت اشتغال کنونی و سایر بیماریها با حمایت اجتماعی درک شده ارتباط معنی داری وجود نداشت.
نتیجه گیری : وجود ارتباط بین حمایت اجتماعی درک شده و برخی از مشخصات فردی و اجتماعی بیماران، لزوم توجه پرستاران به منابع حمایتی بیماران را آشکار می سازد. نتایج این پژوهش ارتباط حمایت اجتماعی درک شده و متغیرهای دموگرافیک را مورد بررسی قرار داد، پیشنهاد می شود مطالعات بیشتر برای شناخت عوامل مؤثر روی افزایش درک حمایت اجتماعی در همین بیماران انجام شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |