جلد 37، شماره 147 - ( اردیبهشت- در حال انتشار 1403 )                   جلد 37 شماره 147 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- دانشکده پرستاری دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
2- دانشکده پرستاری دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران. ، bozorgzad.p@iums.ac.ir
چکیده:   (75 مشاهده)
مقدمه: پرستاران شاغل در بخش اورژانس در معرض خطاهای کاری ناشی از نارسایی های شناختی شغلی هستند. منظور  از نارسایی های شناختی شغلی اختلال در درک، حافظه و عملکرد حرکتی است. در این میان به نظر می رسد ویژگی های شخصیتی افراد در بروز خطا بی تاثیر نباشد. بر همین اساس این مطالعه با هدف تعیین ارتباط نارسایی‌های شناختی شغلی با ویژگی‌های شخصیتی پرستاران اورژانس شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه سال 1399 انجام گردید.
روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی همبستگی است که با شرکت 165 نفر از پرستاران شاغل در بخش اورژانس مراکز آموزشی-درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ارومیه انجام شد. نمونه ها به روش تمام شماری از بهمن 1399 لغایت اردیبهشت 1400 انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های نارسایی های شناختی شغلی (CFQ) و شخصیتی پنج عاملی نئو (NEO) استفاده شد. برای توصیف و اندازه گیری متغیرهای پژوهش از آمار توصیفی ( فراوانی، درصد فراوانی، میانگین و انحراف معیار) استفاده شد و داده­ها با آزمونهای آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA) و آزمون تی گروه های مستقل(t-test) ، همبستگی پیرسون و آنالیز رگرسیون چندگانه در نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شدند. سطح معنی دار به صورت P<0.05 در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: میانگین و انحراف معیار نارسایی شناختی شغلی برابر با (0/78) 1/56 بود. در ابعاد نارسایی شناختی شغلی بیشترین میانگین در حواس پرتی با میانگین (0/77) 1/66 و کمترین میانگین در بعد اشتباهات سهوی برابر با  (0/93) 1/42 دیده شد. در خصوص ویژگیهای شخصیتی پرستاران شاغل در اورژانس، یافته‌ها نشان دادند بیشترین میانگین در وجدان کاری با میانگین و انحراف معیار (6/74) 29/98 و کمترین میانگین در روان رنجور خویی با میانگین و انحراف معیار (6/56) 21/21 بود. همچنین مشخص شد بین نارسایی شناختی شغلی و ابعاد آن با تمام ویژگیهای شخصیتی همبستگی معنادار و معکوس وجود دارد (0/001>P). بین نارساییهای شناختی شغلی پرستاران با متغیرهای مصرف داروی آرامبخش (0/001=P)، نوبت کاری (0/001>P) و میزان رضایت از سطح درآمد ماهیانه (0/041=P) نیز ارتباط معنی دار آماری وجود داشت.
نتیجه‌گیری: نمره نارسایی های شناختی پرستاران اورژانس در سطح متوسطی قرار دارند. بر این اساس محیط کاری پرستاران اورژانس تحت تاثیر محرک های تاثیرگذار منفی بر عملکرد کاری آنها بوده و می توان گفت که تا دست‌یابی به ارائه خدمات مطلوب و ایمن به بیماران فاصله وجود دارد و رسیدن به آن نیازمند برنامه‌ریزی است؛ همچنین بین نارسایی های شناختی شغلی و ویژگی های شخصیتی در پرستاران اورژانس همبستگی وجود دارد. بدین معنا که پرستارانی که وجدان کاری بالاتری داشتند نارسایی شناختی کمتری داشتند و همچنین پرستارانی که روان رنجور خوی بودند، نارسایی شناختی شغلی بیشتری داشتند. نتایج این مطاللعه نشان می دهد درنظر گرفتن ویژگی های شخصیتی پرستاران در مشخص کردن محل خدمت  ایشان در مراکز خدمات درمانی و کیفیت مراقبت تاثیرگذار است. از اینرو توجه به این عامل در جذب پرستاران مراکز درمانی اهمیت دارد.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری
دریافت: 1403/4/4 | پذیرش: 1403/2/1 | انتشار: 1403/2/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.