جلد 37، شماره 146 - ( اسفند - درحال انتشار 1402 )                   جلد 37 شماره 146 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:
Mendeley  
Zotero  
RefWorks

Ahmadi M, Mardani-Hamooleh M, Seyedfatemi N, Haghani S. Meaning of life in people with leukemia: a descriptive study in Tehran. IJN 2024; 37 (146)
URL: http://ijn.iums.ac.ir/article-1-3782-fa.html
احمدی مرجان، مردانی حموله مرجان، سیدفاطمی نعیمه، حقانی شیما. معنای زندگی در افراد مبتلا به سرطان خون: مطالعه توصیفی در شهر تهران. نشریه پرستاری ایران. 1402; 37 (146)

URL: http://ijn.iums.ac.ir/article-1-3782-fa.html


1- دانشگاه علوم پزشکی ایران
2- دانشگاه علوم پزشکی ایران ، mardanimarjan@gmail.com
چکیده:   (57 مشاهده)

زمینه و هدف: سرطان به عنوان یک پدیده اجتماعی، عملکرد روزانه و فعالیت های اجتماعی مبتلایان را مختل می نماید و توانایی فرد را در ایفای نقش های اجتماعی و مسئولیت پذیری اجتماعی و در کل معنای زندگی او را تحت الشعاع قرار می دهد. در این شرایط، بیماران مبتلا به سرطان در یافتن معنای زندگی برای خود با چالش هایی مواجه می شوند که این امر سبب به مخاطره افتادن سلامت روانی آنان می شود به گونه ای که مشکلات مربوط به عدم تنظیم هیجانی را نشان می دهند. به محض آن که یک فرد در می یابد به سرطان مبتلا شده، معنای زندگی برای او مورد تهدید قرار می گیرد. وقتی معنای زندگی برای بیماران مبتلا به سرطان مورد تهدید قرار می گیرد، احساس بی قدرتی به آنان چیره می شود و کرامت آنان در مراحل پایان زندگی به مخاطره می افتد. در حالی که داشتن معنای زندگی برای بیماران سرطانی منجر به ارتقای سلامت جسمی آنان می شود و  نگرش مثبت به زندگی را برایشان ارتقا می دهد. برخورداری از معنای زندگی از اضطراب کلی و اضطرابِ مرگ این بیماران می کاهد و از سوی دیگر، رضایت از زندگی آنان را بهبود می دهد. معنای زندگی برای بیماران مبتلا به سرطان، آنان را از پریشانی معنوی می رهاند و ترس از مرگ را در آنان می کاهد. در واقع، بیماران مبتلا به سرطان با بهره مندی از معنای زندگی از دغدغه های پایان زندگی خود می کاهند، باورهای معنوی آنان تحکیم یافته و مقابله با مرگ احتمالی برای آنان، تسهیل می گردد. به عبارت بهتر، وقتی این بیماران، معنای زندگی را به درستی درک کنند، مواجه با مرگ را می آموزند و برای مبارزه با بیماری می کوشند. مطالب ذکر شده بیانگر ضرورت پرداختن به مفهوم معنای زندگی برای بیماران مبتلا به سرطان است زیرا برخورداری از معنای زندگی برای این بیماران دارای سودمندی هایی است که ذکر شد. به علاوه، معنای زندگی به عنوان یک نیاز اساسی برای انسان مطرح است و جستجوی معنای زندگی به عنوان انگیزه اولیه زندگی انسان­ها به شمار می­رود. گرایش به جستجوی معنای زندگی، ادامه حیات را برای افراد ممکن می­سازد. از طرفی، افراد برای سازگاری موفقیت­آمیز با موقعیت­های مشکل­زا باید فرآیند ساختن معنا را در زندگی طی کنند تا بتوانند سلامت روانی خود را حفظ نمایند. به عبارت دیگر، برخورداری از معنای زندگی لازمه ارتقای سلامت روانی و سلامت فیزیکی افراد مختلف جامعه است. در این میان، در بیماری­های تهدیدکننده حیات مانند سرطان نیز داشتن معنا در زندگی به پذیرش بیماری و ادامه موفقیت­آمیز درمان کمک موثری می­کند. بر این اساس، اندازه گیری معنای زندگی و ابعاد آن برای بیماران مبتلا به انواع سرطان ضرورت پیدا می کند. با توجه به اهمیت موضوع، ادبیات پرستاری نیز درباره معنای زندگی سخن می­گوید و بر اهمیت یاری رساندن پرستاران به افراد و خانواده هایشان نه تنها در مقابله با بیماری و رنج بلکه در یافتن معنا در میان این تجارب تاکید می­کند. یکی از راه‌ های تجربه معنا در زندگی، مهربانی و عشق ورزیدن به دیگران است که در مراقبت پرستاری نمود می­یابد. بنابراین، پرستاران می­توانند در کنار افراد گام بردارند و از طریق گوش دادن همدلانه در جهت فرآیند ساخت معنا در زندگی از آنان حمایت کنند. مطالعه حاضر با هدف تعیین معنای زندگی در افراد دارای سرطان خون انجام شد.

روش بررسی: این مطالعه، یک پژوهش توصیفی بود. جامعه این پژوهش کلیه افراد مبتلا به سرطان خون در شهر تهران  بودند که در سال 1401 در بخش آنکولوژی بستری بودند. شرکت‌کنندگان شامل 200 فرد مبتلا به سرطان خون بودند که با توجه به ملاک‌های ورود به پژوهش با استفاده از نمونه‌گیری مستمر از جامعه پژوهش انتخاب شدند. در این پژوهش، ابزارهای گردآوری اطلاعات شامل فرم مشخصات فردی و ابزار معنای زندگی بود که توسط نمونه ها به شیوه خودگزارشی تکمیل شدند. زمان تقریبی برای تکمیل ابزارها 30-20 دقیقه بود و کل فرایند گردآوری داده ها 4 ماه به طول انجامید. برای تحلیل داده‌ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون های آنالیز واریانس، تی مستقل ) تحت نرم افزار SPSS-16 استفاده شد. به منظور رعایت ملاحظات اخلاقی، در ابتدا از کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه علوم پزشکی ایران، مجوز گرفته شد و سپس ضمن گرفتن معرفی­نامه از دانشگاه مذکور با بیمارستان ها  هماهنگی­های لازم به عمل آمد. در ادامه به واحدهای پژوهش در رابطه با فرآیند تحقیق اطلاعات لازم داده شد و از نظر اخلاقی به آنان خاطرنشان شد که شرکت در مطالعه اختیاری بوده و آن­ها از این نظر آزاد می­باشند. همچنین به نمونه­ها در زمینه حفظ اطلاعات، اطمینان داده شد.
یافته ها: میانگین معنای زندگی 13/57 و انحراف معیار 39/11 به دست آمد. همچنین، میانگین نمره معنای زندگی در بعد حضور با میانگین 14/29 و انحراف معیار 90/5 بالاتر از بعد جستجوی معنا با میانگین 98/27 و انحراف معیار 21/6 به دست آمد. معنای زندگی تنها با وضعیت تاهل ارتباط معنادار آماری داشت(011/0P=) به طوری که مقایسه دو به دوی توکی نشان دهنده آن بود که میانگین نمره معنای زندگی در افراد متاهل به طور معناداری بالاتر از سایرین بود. این یافته را می توان چنین توجیه نمود که در گروه متاهلین در مقایسه با گروه های مجرد و مطلقه، امکان برخورداری از حمایت های عاطفی منجر به معناداری زندگی برای مبتلایان شده باشد. با این حال، به منظور پی بردن به ارتباط میان مشخصات فردی بیماران مبتلا به سرطان خون با معنای زندگی، ضروری است مطالعات جامع تری انجام شود.
نتیجه گیری: همان گونه که ذکر شد بیماران سرطانی در معنای زندگی خود دچار مشکل می شوند و از این نظر ممکن است آسیب بینند. لذا نتایج این تحقیق می­تواند گامی در جهت پیاده سازی و اجرای آموزش های مبتنی بر معناگرایی توسط روانپرستاران برای افراد مبتلا به سرطان خون به منظور بهبود حضور معنا در زندگی، جستجوی آن در زندگی و  معنای زندگی آنان بطور کلی باشد. همچنین، پیشنهاد می شود که پرستاران شاغل در بخش های انکولوژی در راستای ارائه مراقبت های کل نگر  با مفهوم معنای زندگی و ابعاد آن برای بیماران آشنا گردند تا بتوانند در موقعیت های مقتضی در بالین به آن توجه نمایند.
 
واژه‌های کلیدی: سرطان خون، بیمار، معنای زندگی
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری
دریافت: 1402/10/18 | پذیرش: 1402/12/1 | انتشار: 1402/12/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.