1- گروه مامایی و بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
2- گروه مامایی و بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران. ، jamshidimanesh.m@iums.ac.ir
3- مرکز تحقیقات مراقبتهای پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
چکیده: (907 مشاهده)
زمینه و هدف کاهش رضایت جنسی در زنان پیامدهای متعددی دارد. بهدلیل عوامل فرهنگی و بافت سنتی حاکم بر یک جامعه، محدودیتهایی برای بازگو کردن موضوعهای جنسی در زنان وجود دارد. زنان رضایت جنسی خود را در حین مراقبتهای لازم در سنین باروری بیان نمیکنند. هدف مطالعه حاضر تعیین ارتباط بین مؤلفههای رضایت جنسی و مؤلفههای دلزدگی زناشویی است.
روش بررسی پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی بود که بر 300 نفر از زنان متأهل مراجعهکننده به 4 مرکز جامع سلامت شهر یاسوج با روش نمونهگیری تصادفی انجام شد. دادهها با استفاده پرسشنامه جمعیتشناختی و پرسشنامههای رضایت جنسی و دلزدگی زناشویی جمعآوری شد و با همبستگی پیرسون با نسخه 22 نرمافزار SPSS تجزیهوتحلیل شد.
یافته ها مؤلفه موانع ذهنی و جسمی رضایت جنسی با نمره کل دلزدگی زناشویی ارتباط آماری معنادار داشت (0/488=r)،(P<0/001). سه مؤلفه دیگر رضایت جنسی با نمره کل دلزدگی زناشویی ارتباط آماری معنادار و معکوس داشتند که پیشایندهای رضایت جنسی (0/624-=r) (P<0/001)، عوامل مربوط به شوهر (0/662-=r) (P<0/001) و ارزشهای فرهنگی حاکم، (0/447-=r)
(0/001>P) بود.
نتیجهگیری باتوجهبه یافتههای فوق هرچه موانع ذهنی و جسمی مربوط به رضایت جنسی بیشتر بود، دلزدگی در زنان بیشتر بود، درحالیکه با افزایش پیشایندهای رضایت جنسی، عوامل مربوط به شوهر و ارزش فرهنگی مربوط به عملکرد جنسی، دلزدگی زوجین کاهش داشته است. باتوجهبه یافتههای مطالعه حاضر، مراقبین سلامت شاغل در مراکز بهداشتی و درمانی میتوانند وضعیت رضایت جنسی زنان را بررسی کنند. در صورت نیاز با انجام آموزش و مشاوره درزمینه پیشایندهای رضایت جنسی، موانع ذهنی و جسمی تأثیرگذار بر رضایت جنسی را برطرف کنند و به بهبود وضعیت جسمی، روانی و عاطفی و همچنین روابط بین فردی زنان با همسران کمک کنند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
مامایی دریافت: 1401/10/27 | پذیرش: 1401/12/1 | انتشار: 1401/12/10