جلد 36، شماره 142 - ( تیر- در حال انتشار 1402 )                   جلد 36 شماره 142 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Esmkhani M, Youseflo S, Hosseinzadeh M, Moharram Nezhadi-Fard M, Ghanbarpour F, Merghati Khoei E. A Comparison Sexual Function and Distress of Women with and without Breast Cancer: Zanjan, Iran. IJN 2023; 36 (142)
URL: http://ijn.iums.ac.ir/article-1-3645-fa.html
اسم خانی مینا، یوسفلو سمانه، حسین زاده محسن، محرم نژادی فرد منیره، قنبرپور گروی فاطمه، مرقاتی خویی عفت السادات. مقایسه عملکرد و دیسترس جنسی زنان مبتلا و غیر مبتلا به سرطان پستان در شهر زنجان. نشریه پرستاری ایران. 1402; 36 (142)

URL: http://ijn.iums.ac.ir/article-1-3645-fa.html


1- دانشکده پزشکی و دندانپزشکی، دانشگاه گریفیث، استرالیا.
2- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
3- دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
4- دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران.
5- دانشگاه آزاد بابل، بابل، ایران.
6- ، effat_mer@yahoo.com
چکیده:   (66 مشاهده)
سابقه و هدف: سرطان پستان بدلیل تاثیر بر ارکان خانواده و روابط زناشویی یکی از مهم­ترین چالش­های عرصه بهداشتی می باشد. این مطالعه با هدف مقایسه عملکرد و دیسترس جنسی در زنان مبتلا و غیرمبتلا به سرطان پستان در شهر زنجان (1397-1396) انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی- تحلیلی 150 زن مبتلا و غیرمبتلا، متاهل از نظر عملکرد و دیسترس جنسی که به کلینیک خیریه مهرانه واقع در شهر زنجان مراجعه کرده بودند، مورد مقایسه قرار گرفتند. معیار ورود در این مطالعه در گروه مبتلایان به سرطان پستان فعال بودن از نظر جنسی، متاهل بودن، سن 20 تا 50 سال، مبتلا نبودن به سایر سرطان ها و کسب نمره بالاتر از 11 از پرسشنامه دیسترس جنسی بود. همچنین معیارهای خروج در گروه مبتلا به سرطان پستان شامل: عود مجدد بیماری، بستری شدن در حین انجام پژوهش، بارداری و آغاز درمان های دارویی حوزه روانپزشکی بود. گروه غیر مبتلا به سرطان پستان زنان سنین باروری بودند که در اولویت اول اقوام نزدیک و دور مبتلایان به سرطان پستان بودند و سپس افرادی که در پایگاه های سلامت شهر پرونده داشته و جهت شرکت در مطالعه رضایت داشتند. زنان غیرمبتلا به سرطان پستان در صورت بارداری (خود گزارش­دهی)، مصرف داروهای روان گردان و مخدر، وجود اختلال روانی، وجود هر نوع بیماری مزمن و تعارضات شدید خانوادگی بر اساس گزارش خود فرد در مطالعه وارد نشدند. معیار های خروج شامل بارداری و نداشتن تمایل جهت ادامه ی مطالعه بود. داده­ها به­روش دردسترس با استفاده از پرسشنامه­های جمعیت شناختی، (FSDSR) Female Sexual Distress Scale Revised questionnaire و (FSFI) Female Sexual Function Index جمع­آوری شدند. آنالیز داده­ها در نرم­افزار SPSS 20 و با استفاده از آزمون من­ویتنی و تحلیل کوواریانس چند متغیره انجام شد.
یافته ها: میانگین (انحراف­معیار) سن در گروه مبتلا 6.53± 36.49 و در گروه غیر مبتلا 0.73±36 سال بود. یافته­ها نشان داد که میانگین نمره شاخص عملکرد جنسی در تمام حیطه­ها در گروه مبتلا به سرطان پستان از گروه کنترل پائین­تر بود ولی این ارتباط تنها در بعد میل جنسی از نظر آماری معنی­دار بود (0/003=P). از نظر شاخص دیسترس جنسی، میانگین نمره زنان غیر مبتلا پایین­تر از زنان مبتلا به سرطان پستان بود اگرچه این ارتباط به لحاظ آماری معنی­دار نبود (0/05 <P).
نتیجه­ گیری: میل جنسی تنها متغیری بود که از بین شاخص­های عملکرد جنسی در زنان مبتلا به سرطان پستان پایین­تر از زنان غیرمبتلا بود. به­طوری­که زنان مبتلا از نظر دیسترس جنسی و سایر شاخص­های عملکرد جنسی هیچ تفاوتی با زنان غیرمبتلا نداشتند. بنابراین، به­نظر می­رسد مشکلات جنسی زنان مبتلا به سرطان پستان نیازمند در نظر گرفتن توجهات و حمایت­های کافی و ارایه راهکارهای مشاوره­ای و درمانی از نظر شاخص عملکرد جنسی می­باشد.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مامایی
دریافت: 1401/10/6 | پذیرش: 1402/4/1 | انتشار: 1402/4/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به {نشریه پرستاری ایران} می باشد.

Designed & Developed by : Yektaweb