مقدمه : حوادث یکی از مهمترین علل مرگ و میر در جهان بشمار میآیند و صدمات سر در کودکان بخش مهمی از این حوادث را تشکیل میدهند. حوادث و صدمات ناشی از آن قابل پیشگیری هستند و پیشگیری یک مساله اساسی در حفظ جامعهای سالم است.
هدف : تعیین ویژگیهای صدمات سر در کودکان از نظر زمان، مکان وعلل وقوع و ارتباط عملکرد مادران با پیشگیری از آن.
نوع پژوهش : مطالعه حاضرازنوع مورد ـ شاهدی بود. ابتدا ویژگیهای صدمات سر در کودکان گروه مورد توصیف شد. سپس عملکرد مادران دو گروه در رابطه با پیشگیری از صدمات سر به وسیله پرسشنامه سنجیده شده و مقایسه گردید.
نمونه : 80 نفر از مادرانی که فرزند 12ـ0 ساله آنان برای اولین بار دچار صدمه سر شده بودند و کودکان آنان به عنوان گروه مورد و 160 نفر از مادرانی که هیچیک از فرزندان آنان تا زمان انجام پژوهش صدمه سر ندیده بودند به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. دو گروه از نظر سن و جنس کودکان و وضعیت اجتماعی اقتصادی همتاسازی ( Match ) شدند.
نتایج : صدمات اکثرا" در روزهای غیر تعطیل، صبح وخارج از خانه اتفاق افتاده بودند. در بیش از موارد (6/76%) علت وقوع صدمات سر در داخل منزل سقوط از جاهای مختلف بود. در خارج از منزل شایعترین علت افتادن از دوچرخه و هل دادن کودک توسط کودک دیگر (6/19%) بود. بین عملکرد مادران گروه مورد وشاهد هم در داخل منزل (000/0= P ) وهم در خارج از منزل (0004/0= P ) اختلاف معنی دار وجود داشت.
بحث ونتیجهگیری: به مادران در سطح وسیعی به شیوههای گوناگون (وسایل ارتباط جمعی و...) مکرراً آموزش داده شود. باشد که با تکرار آموزشهای لازم، آگاهی مادران به باور و اعتقاد آنان در مورد اهمیت روشهای پیشگیرانه جهت جلوگیری از صدمات سر کودکان بینجامد و عملکرد آنان مناسبتر شود
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |