زمینه و هدف: تهوع و استفراغ بارداری یکی از مشکلات اوایل بارداری است که تحمل آن برای زنان باردار سخت میباشد و در 50 تا 80 درصد از زنان باردار به درجات مختلف دیده می شود. این مشکل نه تنها بر سلامت جسمی مادر اثر می گذارد، سلامت روانی و کارکردهای اجتماعی و خانوادگی او را نیز به مخاطره می اندازد. علت تهوع و استفراغ بارداری ناشناخته است ولی بعضی از عوامل در ایجاد و شدت آن مؤثر می باشند. هدف مطالعه تعیین فراوانی و شدت تهوع و استفراغ بارداری و عوامل مرتبط با آن بود.
روش بررسی: این مطالعه از نوع مقطعی بود. جامعه پژوهش کلیه زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر همدان بودند. نمونه شامل 700 زن باردار با سن حاملگی 6 تا 16 هفته بود. نمونه گیری به صورت چند مرحلهای انجام شد. محیط این پژوهش درمانگاههای مراقبتهای دوران بارداری مراکز بهداشتی درمانی شهر همدان بود. داده ها به وسیله پرسشنامه جمع آوری شد.
یافته ها: فراوانی تهوع و استفراغ بارداری در زنان 7/69 درصد و 4/37 درصد تهوع و استفراغ خفیف، 7/46 درصد متوسط و 16درصد تهوع و استفراغ شدید داشتند. نتایج آزمون رگرسیون نشان داد از بین کلیه عوامل در نظر گرفته شده بین تهوع و استفراغ مادر بیمار (03/0 P= )، داشتن بیماری حرکتی (000/0 P= )، داشتن سابقه تهوع با استشمام بو (000/0 P= )، سابقه سندرم قبل از قاعدگی (000/0 P= ) و بارداری ناخواسته با تهوع و استفراغ بارداری ارتباط معنی دار وجود داشت و با انجام آزمون رگرسیون چندگانه بین میگرن (000/0 P= )، سابقه بیماری حرکتی (001/0 P= )، سابقه تهوع با استشمام بو (001/0 P= )، سن منارک (000/0 P= )، سابقه سندرم قبل از قاعدگی (000/0 P= ) و سطح حمایت اجتماعی (000/0 P= ) با شدت تهوع و استفراغ بارداری ارتباط معنی دار وجود داشت.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که تهوع و استفراغ بارداری از فراوانی قابل توجهی برخوردار است و بعضی از عوامل با تهوع و استفراغ بارداری و شدت آن ارتباط دارد، لذا پیشنهاد می شود در ارائه مراقبتهای دوران بارداری این عوامل مورد توجه قرار گیرند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |