زمینه و هدف: صلهرحم به معن ا ی ارتباط دوستانه و حمایتی با ارحام جسمانی روحانی از طریق رشد و تقویت شبکه حمایت اجتماعی بر توانایی افراد برای مواجهه با اختلالات روانی و جسمانی ناشی از سالمندی تاثیر میگذارد. با توجه به اینکه تحولات اجتماعی جوامع امروزی موجب تغییر جایگاه سالمندان در جامعه و خانوادهها شده است مطالعه ای با هدف بررسی وضعیت صلهرحم جسمانی و روحانی سالمندان انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- مقطعی 300سالمند با روش نمونهگیری خوشهای از شهر قم در سال1390 شرکت کردند. پرسشنامه خودساخته صلهرحم جسمانی و روحانی استفاده شد. روایی پرسشنامه با روش اعتبار محتوی و پایایی آن نیز با استفاده از روش انسجام و تناسب داخلی آلفا کرونباخ (86/0) تعیین شد . اطلاعات با استفاده از نرمافزار SPSS ویرایش18 و آمار توصیفی، آزمونهای t-test ، آنالیز واریانس، کروسکال-والیس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: بالاترین نمره میانگین صله رحم مربوط به صله رحم با پیامبر و ائمهمعصومین (00/32) و خانواده (47/30) بود. صلهرحم با خانواده با وضعیت اقتصادی، منبع درآمد، ابتلا به بیماری مزمن و نحوه زندگی سالمند ، صله رحم با خویشاوندان و دوستان با تحصیلات، صله رحم با پیامبر و ائمه معصومین با تاهل، تحصیلات، منبع درآمد و نحوه زندگی وصله رحم با علما و سادات با تحصیلات و وضعیت تاهل ارتباط معنیداری داشت (05/0> P ).
نتیجهگیری کلی: سالمندان بهترین روابط صلهرحمی را با پیامبر و ائمه معصومین و خانوادههایشان داشتند و ارتباط با اقوام و دوستان بخصوص علما و سادات ضعیف بود. پیشنهاد میشود، مطالعاتی کیفی برای شناسایی علل ضعف صلهرحم در سطح جامعه و اثرات صلهرحم بر سلامتی انجام شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |