زمینه و هدف: خطاهای دارویی ایجاد شده توسط کارکنان مراقبت سلامت، خطر جدی را متوجه ایمنی بیماران می نماید. اولین قدم برای ارائه راهکارهای پیشگیری از این رخدادها، بررسی علل و چگونگی گزارش دهی آنهاست. هدف از این مطالعه بررسی دلایل بروز خطاهای دارویی و عدم گزارش دهی آن از دیدگاه پرستاران شاغل در بخش اورژانس بود.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی – مقطعی، 71 پرستارشاغل در اورژانس پنج بیمارستان آموزشی شهر اهواز به روش سرشماری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه دلایل بروز خطاهای دارویی و عدم گزارش دهی آنها جمع آوری شد. پرسشنامه از سه قسمت اصلی شامل اطلاعات دموگرافیک، درجه اهمیت هر یک از عوامل موثر بر بروز خطاهای دارویی، و دلایل عدم گزارش آنها تشکیل شده بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و نرم افزار SPSS نسخه 16 تحلیل شد.
یافتهها: مهم ترین دلایل خطاهای دارویی به ترتیب اهمیت عبارت بودند از خستگی ناشی ازکاراضافی، کمبود تعداد پرستار نسبت به بیمار، وجود تعداد زیاد بیماران بدحال، ساعت کاری طولانی،تراکم زیاد کار پرستاران دربخش، و انجام کار دیگر همزمان با دادن دارو . مهم ترین دلیل عدم گزارش دهی خطاهای دارویی عوامل مدیریتی ( 76/0 ± 12/4 ) بود. در این بین عدم دریافت بازخوردمثبت ازطرف مسئولین پرستاری به دنبال گزارش دهی اشتباهات دارویی(90/0 ± 33/4) و تمرکزمسئولین به شخص اشتباه کننده بدون در نظر گرفتن سایر عوامل احتمالی دخیل در بروز اشتباهات (93/0 ± 30/4) بیشترین اهمیت را از دیدگاه پرستاران داشتند.
نتیجه گیری کلی: شرایط کاری پرستاران شاغل در بخش اورژانس از جمله میزان بار کاری و تعداد بیماران تحت مراقبت در ایجاد خطاهای بالینی قابل پیشگیری موثر است . همچنین ارائه بازخورد مثبت پس از گزارش خطا و شناسایی عوامل بروز اشتباهات می تواند باعث تشویق پرستاران به گزارش دهی خطاها گردد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |