Iran Journal of Nursing
نشریه پرستاری ایران
IJN
Medical Sciences
http://ijn.iums.ac.ir
108
journal108
2008-5931
2008-5931
10.52547/ijn
fa
jalali
1387
8
1
gregorian
2008
11
1
21
54
online
1
fulltext
fa
تأثیر مشارکت دانش آموزان دختر بر میزان مصرف میوه و سبزی در خانواده
The Effect of Participation of Girl Students on Consumption of Fruit and Vegetable in Family
پرستاری
nursing
پژوهشي
Research
<p> <strong> زمینه و هدف: </strong>تحقیقات بسیار نشان میدهند که مصرف میوه و سبزی به پیشگیری از بیماریهای عمده نظیر بیماریهای قلبی، برخی انواع سرطانها و بیماریهای مزمن دیگر مانند سکته مغزی و دیابت نوع II کمک میکند. این مطالعه به منظور تعیین تأثیر مشارکت دانشآموزان دختر بر میزان مصرف میوه و سبزی در خانواده در سال 1385 انجام شده است. </p><p> <strong> روش بررسی: </strong>این مطالعه یک تحقیق نیمهتجربی با دو گروه آزمون و شاهد است. نمونههای پژوهش شامل 200 نفر از دانشآموزان پایه دوم راهنمایی تبریز بودند که 100 نفر در گروه آزمون و 100 نفر در گروه شاهد در پژوهش مشارکت نمودند. ابزار گردآوری دادهها شامل پرسشنامه و چک لیست بود که پیش از اجرای برنامه مشارکتی در گروه آزمون توسط تمامی نمونههای پژوهش تکمیل شد. سپس جلسات آموزشی و برنامه مشارکتی در گروه آزمون اجرا شد و پس از آن نمونهها به مدت یک ماه مورد پیگیری قرار گرفتند و پس از این مدت مجدداً پرسشنامه و چک لیستها توسط آنها تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل آماری توسط SPSS انجام شد. </p><p> <strong> یافتهها: </strong>آزمون آماری کای دو با 05/0< P نشان داد که دو گروه آزمون و شاهد از نظر متغیرهای مؤثر بر الگوی غذایی یکسان هستند. آزمون آماری آماری تی مستقل نشان میدهد که بین میزان مصرف میوه و سبزی توسط خانواده در دو گروه آزمون و شاهد قبل از مداخله تفاوت معنادار آماری وجود ندارد (05/0< P )، در حالیکه پس از مداخله بین دو گروه تفاوت معنیدار آماری وجود داشت (000/0= P ). نتایج آزمون آماری تی زوج نیز بعد از مداخله، در گروه آزمون تفاوت معنیدار در میزان مصرف میوه و سبزی خانواده نسبت به قبل از مداخله نشان داد (000/0= P )، در حالیکه در گروه شاهد تفاوت معنی دار نبود. </p><p> یافتهها نشان میدهند که مشارکت دانشآموزان دختر در افزایش مصرف میوه و سبزی در خانواده موثر بوده است. نکته جالب توجه این است که مصرف میوه و سبزی در خانوادهها با وجود افزایش معنادار پس از مداخله هنوز به مقدار حداقل 5 واحد به ازای هر فرد نرسیده است که این امر لزوم اقدام و بررسی بیشتر در این زمینه را نشان میدهد. </p><p> <strong> نتیجه گیری: </strong>با توجه به یافتههای این پژوهش، پرستاران بهداشت جامعه و مراقبین بهداشت در مدارس میتوانند از رویکرد مشارکت دانشآموزان در افزایش مصرف میوه و سبزی در خانواده به عنوان یک شیوه مؤثر استفاده نمایند. </p>
<p> <strong>Background and Aim:</strong> Fruits and vegetables are essential part of healthy diets. Increasing evidence indicates that they may help to prevent major diseases such as heart diseases, some types of cancers, type 2 diabetes mellitus, stroke and etc. The aim of the study was to investigate the effect of girl students’ participation on consumption of fruit and vegetables in the family. </p><p> <strong>Materials and Methods:</strong> This study had a quasi-experimental research design with two groups (experimental and control) and was carried out in 10 middle- schools in Tabriz during the year 2006. A number of 200 students participated in this study. The students in the experimental group (n=100) taught to research objectives (healthy diets, fruit and vegetable consumption, the methods of washing and disinfecting fruit and vegetables, importance of fruit and vegetables and the role of students in planning of fruit and vegetable consumption in the family). Then they began to assess and evaluate the amount of fruit and vegetable consumption in their family and encouraged their family members to increase or correct of fruit and vegetable consumption patterns. Questionnaires and checklists were data collecting tools, which were completed 2 times by students: before and 1 month after intervention. </p><p> <strong>Results:</strong> Findings showed that girl students’ participation made an increase in their family consumption of fruits and vegetables (P< 0.001). </p><p> <strong> Conclusion : </strong>Based on these findings, the research hypothesis was supported. It means that girl Students’ participation can increase fruit and vegetable consumption in the family. </p>
مصرف میوه و سبزی،مشارکت، دانش آموزان دختر، خانواده
Fruit and vegetable consumption, Participation,Girl students,Family.
51
60
http://ijn.iums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-61-2&slc_lang=fa&sid=1
Tahereh Gholipour
طاهره
قلیپور
1080031947532846009212
1080031947532846009212
Yes
Monireh Anoosheh
دکتر منیره
انوشه
1080031947532846009213
1080031947532846009213
No
Fazlollah Ahmadi
دکتر فضلالله
احمدی
1080031947532846009214
1080031947532846009214
No