Iran Journal of Nursing
نشریه پرستاری ایران
IJN
Medical Sciences
http://ijn.iums.ac.ir
108
journal108
2008-5931
2008-5931
10.52547/ijn
fa
jalali
1397
11
1
gregorian
2019
2
1
31
116
online
1
fulltext
fa
تأثیر مصرف شربت خرما بر شدت درد زایمان و طول فاز فعال زایمان زنان نخستزا
Effects of Phoenix dactylifera Syrup Consumption on the Severity of Labor Pain and Length of the Active Phase of Labor in Nulliparous Women
مامایی
Midwifery
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:10.0pt;">زمینه و هدف: زایمان واقعهای دردناک است و مدیریت درد زایمان از اهمیت ویژهای برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تأثیر مصرف خوراکی شربت خرما بر شدت درد زایمان و طول فاز فعال زایمان زنان نخستزا انجام شد.</span></span><br>
<span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:10.0pt;">روش بررسی: این کارآزمایی بالینی تصادفی در مرکز آموزشی- درمانی عسلی شهر خرم آباد بر روی 64 زن نخستزای داوطلب سالم واجد معیارهای ورود به مطالعه (در هر گروه 32 نفر) به شیوه تصادفی بدون جایگزینی در دو گروه مداخله شربت خرما و گروه کنترل انجام شد. ابزار گردآوری دادهها شامل سه بخش پرسشنامه مشخصات فردی، ثبت معاینات واژینال در لیبر و ثبت شدت درد با استفاده از مقیاس دیداری درد بود. شدت درد طی مرحله فعال هر 30 دقیقه ثبت گردید. دادهها با استفاده از نرم افزار </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">SPSS</span></span></span><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:10.0pt;"> نسخه 16 تحلیل شد.</span></span><br>
<span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:10.0pt;">یافتهها: میانگین شدت درد در گروه مداخله شربت خرما به طور معنیداری کمتر از گروه کنترل بود (05/0></span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">P</span></span></span><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:10.0pt;">). همچنین، میانگین طول فاز فعال زایمان در گروه مداخله به طور معنیداری کمتر از گروه کنترل بود (01/0></span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">P</span></span></span><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:10.0pt;">).</span></span><br>
<span dir="RTL"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:10.0pt;">نتیجهگیری کلی: مصرف شربت خرما به طور معنیداری شدت درد و طول مدت زایمان </span></span></span><span dir="RTL"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:10pt;">را </span></span></span><span dir="RTL"><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:10pt;">کاهش داده بود، به گونهای که علیرغم کاهش درد زایمان، لیبر طولانی نشده بود و طول فاز فعال زایمان نیز بطور معنیداری کاهش یافته بود. بنابراین، با توجه به اهمیت پژوهش مبتنی بر شواهد و استفاده از آن در عملکرد، انجام مطالعات بیشتر در زمینه فوق ضروری به نظر میرسد.</span></span></span></div>
<div style="text-align: justify;">Background & Aims: Delivery is a painful event, and the management of labor pain is of utmost importance. The present study aimed to assess the effects of the oral consumption of date palm (Phoenix dactylifera) syrup on labor pain and length of the active phase of labor in nulliparous women.<br>
Materials & Methods: This randomized clinical trial was conducted on 64 healthy volunteer nulliparous women who met the inclusion criteria at Asali Teaching Hospital in Khorramabad, Iran. The participants were selected randomly and assigned to two groups of intervention (date palm syrup) and control (32 subjects per group). Data were collected using a questionnaire with the domains of demographic characteristics and vaginal examinations in labor, and pain intensity was assessed using the visual analogue scale (VAS). Pain intensity was measured every 30 minutes during the active phase of labor. Data analysis was performed in SPSS version 16.<br>
Results: The mean score of pain intensity was significantly lower in the intervention group compared to the control group (P<0.05). Moreover, the mean length of the active phase of labor was significantly lower in the intervention group compared to the control group (P<0.01).<br>
Conclusion: According to the results, the consumption of date palm syrup significantly decreased pain intensity and the length of delivery, so that despite reducing the labor pain, labor was not prolonged, and the length of the active phase of labor significantly reduced as well. Considering the importance of evidence-based research and its use in practice, further investigations in this regard are required.</div>
خرما, درد زایمان, فاز فعال زایمان
Phoenix dactylifera, Labor Pain, Active Phase of Labor
18
27
http://ijn.iums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2119-2&slc_lang=fa&sid=1
l
Fathi
لیلا
فتحی
10800319475328460023166
10800319475328460023166
No
Lecturer, Department of Midwifery, School of Nursing and midwifery, Lorestan University of Medical Sciences, Khorramabad, Departement of Midwifery, School of Nursing and midwifery, Tehran University of medical Science, Tehran, Iran
مربی، گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
k
Amraei
کوروش
امرایی
10800319475328460023167
10800319475328460023167
Yes
Assistant Professor, Departement of Psychology, Faculty of Literature and Humanities, Lorestam University, Khorramabad, Iran. (*Correspnding author) Tel: 06633120001 Email: amraei.k@lu.ac.ir
استادیار، گروه روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران. (*نویسنده مسئول) شماره تماس:06633120001 E-Mail: Amraei.K@lu.ac.ir