Iran Journal of Nursing
نشریه پرستاری ایران
IJN
Medical Sciences
http://ijn.iums.ac.ir
108
journal108
2008-5931
2008-5931
10.52547/ijn
fa
jalali
1391
11
1
gregorian
2013
2
1
25
80
online
1
fulltext
fa
الگوی تغذیه زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران
Nutritional Pattern of Pregnant Women Attending to Health Centers Affiliated to Tehran University of Medical Sciences
پرستاری
nursing
مروري
Review
<p> <strong> زمینه وهدف </strong>: وضعیت تغذیه دو ر ان بارداری از مهمترین شاخص ها در تعیین سلامت مادر وجنین می باشد و سوء تغذیه دوران بار داری با دریافت کافی مواد غذایی قابل اجتناب است. این پژوهش با هدف تعیین الگوی تغذیه زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشک ی تهران واقع در شهر تهران در سال1388 انجام شده است. </p><p> <strong> روش بررسی </strong>:در این پژوهش توصیفی مقطعی، تعداد 360 زن باردار از سه ماهه دوم بارداری به بعد از بین مراجعه کننده گان به 10 مراکز بهداشتی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران که به صورت خوشه ای از مراکز وابسته انتخاب شده بودند شرکت کردند. گرد آوری اطلاعات از طریق تکمیل پرسشنامه صورت گرفت. پرسشنامه شامل دوقسمت مشتمل بر مشخصات جمعیت شناختی و پرسشنامه بسامد مواد غذایی Food Frequency Questionnaire (FFQ) مربوط به گروه های مختلف مواد غذایی بود که مواد غذایی مصرفی را درطی روز، هفته، و ماه گذشته مورد بررسی قرار می داد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی (فراوانی، میانگین وانحراف معیار) و مقایسه میانگین با مقدار ثابت با استفاده از آزمون تی تحت نرم افزار SPSS نسخه 14 انجام شد. </p><p> <strong> یافته ها: </strong>نتایج نشان داد، میانگین تعداد واحد مصرفی (سروینگ) گروه کربوهیدرات در زنان باردار 7/4 ، گروه گوشت و مواد پروتئینی 1/1، گروه لبنیات 14/1، گروه میوه 3/1، گروه سبزیجات 7/1 ، گروه چربی ها 17/2، بود. همچنین مصرف کلسیم 896 میلی گرم، پروتئین 5/66 گرم، اسید فولیک 5/196 میکروگرم، و آهن 12 میلی گرم بود که بجز در گروه چربی ها در تمام موارد از میزان های توصیه شده کمتر بوده است. نتایج آزمون آماری تی این تفاوت هارا معنی دار نشان داد ) 0001/0 P < ). </p><p> <strong> نتیجه گیری کلی </strong>: با توجه به نتایج پژوهش، تاکید بر آموزش تغذیه صحیح و انتخاب مواد غذایی متنوع و با مقدار مناسب در زمان انجام مراقبت های معمول دوران بارداری از طرف کادر بهداشتی توصیه می شود. </p><p> <strong> </strong></p>
<p> <strong>Background &Aims </strong>: Nutritional status during pregnancy is important for the wellbeing of both mother and fetus and it is avoidable by adequate intake of food. This study was conducted with the aim of determining the nutrition pattern of pregnant women attending to health centers affiliated to Iran University of Medical Sciences in 2008. </p><p> <strong>Material and Methods: </strong>It was a descriptive cross sectional study. A total of 360 pregnant women attending 10 health centers affiliated to Iran University of Medical Sciences, who were in their second trimester and onwards were recruited by cluster sampling. Data was collected by a two part instrument including demographic information and the Food Frequency Questionnaire (FFQ) which was used to assess the intake of different groups of food during last day, week, and month. Data analysis was performed by descriptive statistics and t- test using SPSS-PC (v.14). </p><p> <strong>Results </strong>: The results showed that the average servings of food consumption was 4.7 of carbohydrates, 1.1 of meat and protein group, 1.14 of dairy group, 1.3 of fruit group, 1.7 of vegetables, and 2.17 of fat group. Moreover, the intake of calcium was 896mg, Protein 66.5 g , folic acid 196.5 6g , and the intake of iron was 12mg. Except fat group, the intake of all other nutritional groups was lower than recommended levels. The differences were statistically significant (P <0.0001). </p><p> <strong>Conclusion </strong>: Considering the results of the study, emphasize on the importance of proper nutrition through intake of adequate and diverse regimen fit with the needs of pregnant women is recommended. </p><p> Received: 9 Feb 2013 </p><p> Accepted: 18 May 2013 </p><p> </p>
الگوی تغذیه, زنان باردار, گروه های غذایی
Nutritional Pattern, Pregnant Women, Nutritional Groups
34
45
http://ijn.iums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-530-302&slc_lang=fa&sid=1
Farahaninia M
مرحمت فراهانی نیا
m-farahaninia@tums.ac.ir
10800319475328460014244
10800319475328460014244
Yes
Senior Lecturer, School of Nursing and Midwifery, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran (*Corresponding author). Tel: +98-21- 61054213
عضو هیئت علمی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران(*مؤلف مسئول).
Farahaninia S
صدیقه فراهانی نیا
10800319475328460014245
10800319475328460014245
No
Chamari M
مریم چمری
10800319475328460014246
10800319475328460014246
No
Haghani H
حمید حقانی
10800319475328460014247
10800319475328460014247
No