جلد 32، شماره 118 - ( تیر 1398 )                   جلد 32 شماره 118 صفحات 92-78 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- استادیار، گروه پرستاری داخلی جراحی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
2- استاد، گروه جراحی عمومی، بیمارستان امام خمینی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- استادیار، گروه تغذیه، بیمارستان امام خمینی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
4- مربی، گروه آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
5- کارشناس ارشد پرستاری داخلی جراحی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران. (نویسنده مسئول)، شماره تماس: 09124190344 E-mail: akhondian.gh@Tak.iums.ac.ir
چکیده:   (5068 مشاهده)
زمینه و هدف: با توجه به دفع مواد از ایلئوستومی به صورت مایع و بی‌قوام، احتمال ایجاد عدم تعادل آب و الکترولیت و کاهش جذب مواد مغذی و به دنبال آن احتمال ایجاد سوء تغذیه وجود دارد. این مطالعه با هدف تأثیرآموزش تغذیه مبتنی بر گوشی هوشمند بر شاخص‌های بیوشیمیایی افراد دارای ایلئوستومی انجام شد.
روش بررسی: مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی نیمه تجربی با گروه کنترل در سال 1397 بود که با انتخاب 72 نفر از بیماران دارای ایلئوستومی به روش نمونه‌گیری به شکل مستمر با تخصیص غیر تصادفی نمونه‌ها در دو گروه کنترل و آزمون انجام شد. هر دو گروه بعد از تعبیه ایلئوستومی تحت آموزش رژیم غذایی مناسب توسط پرسنل بخش مربوطه قرار گرفتند و بیماران گروه آزمون علاوه بر آن، تحت آموزش تغذیه مبتنی بر گوشی هوشمند توسط پژوهشگر نیز قرار گرفتند. بررسی شاخص‌های بیوشیمیایی نیز در دو مرحله؛ یک روز قبل از تعبیه ایلئوستومی و سه هفته بعد از جراحی توسط پژوهشگر انجام شد. برای جمع‌آوری اطلاعات از فرم اطلاعات جمعیت شناختی و فرم گزارش‌دهی شاخص های بیوشیمیایی استفاده شد. داده‌ها با استفاده از نرم افزارSPSS  نسخه 16 و با آمارهای توصیفی و استنباطی تحلیل شدند.
یافته‌ها: شاخص‌های بیوشیمیایی قبل از تعبیه ایلئوستومی در دو گروه تفاوت معنی‌دار آماری نداشته‌اند و سه هفته بعد از تعبیه ایلئوستومی تنها شاخص پروتئین واکنش دار سی  (CRP)تفاوت معنی‌دار آماری داشته است و در گروه کنترل به طور معنی‌داری بالاتر از گروه آزمون بوده است. تغییرات شاخص‌ها در دو گروه، قبل از تعبیه ایلئوستومی و سه هفته بعد از آن نشان دهنده آن بود که شاخص‌های آلبومین و پروتئین تام در گروه آزمون افزایش بیشتری نسبت به گروه کنترل داشته‌اند و CRP در گروه کنترل افزایش داشته است.
نتیجه‌گیری کلی: گرچه از نظر آماری تغییرات شاخص‌های بیوشیمیایی مورد ارزیابی، معنی‌دار بود ولی از نظر کلینیکی تغییرات شاخص‌ها ناچیز بود که قابل استناد نبود. می‌توان با افزایش بازه زمانی، در جامعه آماری بزرگتر و نتایج قابل تعمیم، نقش کاربردی این برنامه آموزشی را مشخص کرد تا برای بیماران دارای ایلئوستومی قابل استفاده گردد.
متن کامل [PDF 1293 kb]   (1218 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری
دریافت: 1397/12/25 | پذیرش: 1398/3/29 | انتشار: 1398/3/29

فهرست منابع
1. Brunner LS. Brunner & Suddarth's textbook of medical-surgical nursing. Lippincott Williams & Wilkins; 2017.
2. Mahan LK, Raymond JL. Krause's food & the nutrition care process-e-book. Elsevier Health Sciences; 2016 May 17.
3. Mukhopadhyay A, Maity D, Dey R, Choudhury KB, Das G, Bhattacharya U. Can Postoperative Nutrition be Favourably Maintained by Oral Diet in Patients with Emergency Temporary Ileostomy? A Tertiary Hospital Based Study. Journal of Clinical and Diagnostic Research: JCDR. 2015;9(12):PC04. [DOI:10.7860/JCDR/2015/15220.6879] [PMID] [PMCID]
4. LeMone P, Burke K, Dwyer T, Levett-Jones T, Moxham L, Reid-Searl K. Medical-surgical nursing: Pearson Higher Education AU. National Library of Australia: Pearson. 2013;54.
5. Akbulut G. Nutrition in stoma patients: a practical view of dietary therapy. International Journal of Hematology and Oncology. 2011;28(4):061-6. [DOI:10.4999/uhod.10082]
6. Mohil RS, Narayan N, Sreenivas S, Singh N, Bansal A, Singh GJ. Challenges of Managing Emergency Ileostomy: Nutrition-A Neglected Aspect. ISRN Emergency Medicine. 2012 4;2012. [DOI:10.5402/2012/968023]
7. Paquette IM, Solan P, Rafferty JF, Ferguson MA, Davis BR. Readmission for dehydration or renal failure after ileostomy creation. Dis Colon Rectum. 2013;56(8):974-9. [DOI:10.1097/DCR.0b013e31828d02ba] [PMID]
8. Masoudi R, Alhani F, Moghadassi J, Ghorbani M. The effect of family-centered empowerment model on skill, attitude, and knowledge of multiple sclerosis caregivers. Journal of Birjand University of Medical Sciences. 2010;17(2):87-97.
9. Valentine F. Effective Leadership and Management in Nursing. Journal of Clinical Nursing. 2008;17(6):840-. [DOI:10.1111/j.1365-2702.2006.01923.x]
10. Papzan A, Soleymani A. Comparing Cell Phone-Based and Traditional Lecture-Based Teaching Methods'effects on Agricultural Students'learning. 2010. Information and Communication Technology in Educational Sciences. 2010 ;1(1):55-65.
11. Nikroo H, Nematy M, Sima H, AttarzadeHosseini S, Pezeshki M, Esmaeilzadeh A, Vossoughinia H, MohammadianDamasaki M. Therapeutic effects of aerobic exercise and low-calorie diet on nonalcoholic steatohepatitis. Govaresh. 2013;17(4):245-53.
12. Jo S, Park H. Development and evaluation of a smartphone application for managing gestational diabetes mellitus. Healthcare informatics research. 2016;22(1):11-21. [DOI:10.4258/hir.2016.22.1.11] [PMID] [PMCID]
13. Doswell WM, Braxter B, Dabbs AD, Nilsen W, Klem ML. mHealth: Technology for nursing practice, education, and research. J Nurs Educ Pract. 2013;3(10):99. [DOI:10.5430/jnep.v3n10p99]
14. Zaidan S, Roehrer E. Popular mobile phone apps for diet and weight loss: a content analysis. JMIR mHealth and uHealth. 2016;4(3):e80. [DOI:10.2196/mhealth.5406] [PMID] [PMCID]
15. Cho MJ, Sim JL, Hwang SY. Development of smartphone educational application for patients with coronary artery disease. Healthcare informatics research. 2014;20(2):117-24. [DOI:10.4258/hir.2014.20.2.117] [PMID] [PMCID]
16. Rouholiman D, Gamble JG, Dobrota SD, Encisco EM, Shah AG, Grajales III FJ, Chu LF. Improving Health-Related Quality of Life of Patients With an Ostomy Using a Novel Digital Wearable Device: Protocol for a Pilot Study. JMIR research protocols. 2018;7(3):e82. [DOI:10.2196/resprot.7470] [PMID] [PMCID]
17. Coughlin SS, Whitehead M, Sheats JQ, Mastromonico J, Hardy D, Smith SA. Smartphone applications for promoting healthy diet and nutrition: a literature review. Jacobs journal of food and nutrition. 2015;2(3):021.
18. Hurt K, Walker RJ, Campbell JA, Egede LE. mHealth interventions in low and middle-income countries: a systematic review. Glob J Health Sci. 2016;8(9):183. [DOI:10.5539/gjhs.v8n9p183] [PMID] [PMCID]
19. Akter M, Uddin MS. Android-based Diabetes Management System. Int J Comput Appl. 2015;110(10):5-9. [DOI:10.5120/19350-0071]
20. Holtz B, Lauckner C. Diabetes management via mobile phones: a systematic review. Telemedicine and e-Health. 2012;18(3):175-84. [DOI:10.1089/tmj.2011.0119] [PMID]
21. Purohit MR, Sharma M, Rosales-Klintz S, Lundborg CS. 'Multiple-test'approach to the laboratory diagnosis of tuberculosis-perception of medical doctors from Ujjain, India. BMC infectious diseases. 2015;15(1):322. [DOI:10.1186/s12879-015-1037-2] [PMID] [PMCID]
22. Yang CH, Maher JP, Conroy DE. Implementation of behavior change techniques in mobile applications for physical activity. Am j Prev Med. 2015;48(4):452-5. [DOI:10.1016/j.amepre.2014.10.010] [PMID]

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.